Gyurkity Péter

Németország kiszállt az európai keresőből

Beigazolódtak a korábbi sejtések, miszerint Németország teljes figyelmét saját keresőjére szentelné, ezért inkább kiszáll a közös európai projektből. Az Európai Bizottság egy harmadik kezdeményezést támogat.

Már több alkalommal is beszámoltunk a többek által Google-gyilkosként emlegetett európai projektekről, amelyek az amerikai keresőcég gyorsan kialakuló hegemóniája ellen hivatottak küzdeni. Elsőként egy közös francia-német fejlesztésről rántották le a leplet, majd Németország bejelentette, hogy inkább saját megoldást fejleszt. Mostanra végleg szétvált a két tábor, az Európai Bizottság pedig egy harmadik platform támogatása mellett kötelezte el magát, tovább növelve a megosztottságot.

"A Quaero legfeljebb a politikusok fejében számított közös német-francia fejlesztésnek. A német felet egyetlen alkalommal láttuk egy találkozón, más nem történt" - jelentette ki egy francia üzletember, aki maga is érintett a projektben. A francia kormányzat eredetileg közös európai platformnak szánta a megoldást, amely a képi anyagok indexelésére fókuszált volna, ez azonban most kizárólag nemzeti programként él tovább. A fő támogató a Thomson, de a tábor tagjai között megtalálható többek között a France Telecom is. Németország immár teljesen saját megoldására koncentrál, ahogy azt már korábban bejelentették.

Az Európai Bizottság eközben egy harmadik felet támogat, amely Pharos néven indítaná útnak saját keresőjét. A testület 10,4 millió dollárral segíti elő a csoport sikerét, amelynek élén egy norvég keresőcég, a Fast áll. Eddig 13 partner kapcsolódott be a fejlesztésbe, összesen 9 országból, Ausztriától Finnországon és Spanyolországon át az Egyesült Királyságig. A hivatalos megfogalmazás szerint a Pharos az audiovizuális tartalmak keresését segíti majd elő az interneten. A bizottság várhatóan a francia programból sem száll ki, ennek megvalósítását továbbra is támogatni fogja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #8
  Bocs, Polymeta link helyesen.
 • bakagaijin #7
  Ez a fastsearch valami egészen limitált adatbázison dolgozhat, biztos nagyon jó, de én nem találtam meg semmit amit kerestem. Különösen nem bármit ami nem angolul van...

  A Quaero-t pedig iszonyatosan jól elrejtették. (Nem mellesleg a quaero-s domain-ek már rég le vannak foglalva mások által...) Najah, mert levették a netről: The media hoopla around the event and questions as to the direction of Quaero led to Thomson’s (Thomson.net is leading the Quaero project) chairman, Frank Dangeard, to declare a “news blackout”, which then led to the Quaero project’s website to be taken offline. Ez a tökéletes webes fejlesztés, ami offline :P. A németek metager2-t ki lehet próbálni, az újabb az M4 nem elérhető még. A metager2 csak német oldalakat indexel... A magyar kereső ([http://www.polymeta.hu/]polymeta[/url]) legalább jó és működik, ellentétben ezekkel :P.
 • gforce9 #6
  http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=28972
  kb ilyen kapcsolat

  Egyébként, az hogy 28 féle kereső van, annak már egyátalán nem biztos, hogy vannak olyan jó oldalai, mint hogy sok autómárka van..stb. Ebben az esetben nem hinném, hogy ez az adatbázisok közti "redudancia" értelmes célt szolgálhat. Esetleg együtt kellene működni a google-val, és moshatnák le a microsoft keresőjét (az EU nak a fő mumus úgyis most az MS :)), miközben jutna így az EU-nak is pénz, hiszen egy meglévő technológiára támaszkodnának, a beruházások költsége szinte minimálisra szorítható. Így ténylegesen a fejlesztésre öszpontosíthatnák az erőforrásaikat, de hát biztos jó a széllel szemben h****zni. :) Nem igazán látom, hogy pl a google ellen eséllyel indul egy új kereső, de sok sikert... csak ne az én pénzemből csinálják meg, nekem tökéletesek azok a keresők, amikben nem lesz "állami támogatás", inkább olyan helyekre tegyék a pénzt ahol reálisabb haszonnal kecsegtet...
 • mikloss #5
  Abból, hogy keresnek pénzt hogy én mondjuk rákeresek az alma szóra? mi a kapcsolat a pénzkeresés és a beírt szó között?
 • Morden23 #4
  Talán azért, mert rájöttek, hogy ez bizony baszott nagy üzlet... mint ahogyan arra is rájöttek, hogy gyakorlatilag Európa hangsúlyos százaléka a google-t használja, ami egy amerikai cég, ergo az amikat gazdagítjuk.

  Ha csinálnának egy olyan keresőt, ami annyira jó (vagy jobb), mint a guglié, gondolkodás nélkül azt használnám. Inkább pénzelem az európai cégeket (akármelyiket), mint az amerikai cégeket (akármelyiket).
 • Commandante #3
  Nem értem én ezt az egészet. Mi szükség van ezekre a keröskre, nincs még elég? Már a német nyelvbe is beépült a googeln, mint szó...
 • Morden23 #2
  Nagyon helyes. Csinálják csak.

  Bár ez még mindig nem egy Google, de jó látni a fejlődést.
 • Tetsuo #1
  Éljen az Unió! LOL