Berta Sándor

Windows 8-as táblák - a céges megrendelések jelenthetik az áttörést

A Dell a saját adatai alapján néhány százezer Windows 8-as és Windows RT-s tábla PC-t tudott értékesíteni. A gyártó azt reméli, hogy a vállalatok megrendelései miatt a helyzet hamarosan megváltozhat.

Sam Burd, a Dell globális PC-üzletekért felelős alelnöke kijelentette, hogy elégedettek az eddigi Windows 8-as táblagép-eladásokkal, különösen annak tükrében, hogy még mekkora üzleti megrendelésekre számítanak. A céges ügyfelek csak nagyon nehezen váltanak az új operációs rendszerekre, eddig még csak kevesen vásároltak Windows 8-as táblákat. Burd hozzátette, hogy már most is vannak megrendelések, de látni kell: időre van szükség a váltáshoz. Azzal számol, hogy néhány év múlva már e készülékek teszik majd ki az értékesített tábla PC-k 30-40 százalékát. Ennek oka, hogy ezek a termékek az informatika egyik fontos pillérévé fognak válni.

A társaság korábban részt vett a napjainkban népszerű phabletek méretének kidolgozásában és már 2010-ben piacra dobta a Streak nevű hordozható gépét, amelyen Android futott és amely telefonálási funkcióval is rendelkezett, de a készülék végül megbukott a saját fejlesztésű kezelőfelület hiányosságai miatt. A táblák mellett a konszern figyelemmel kíséri a Google Glass, valamint az iWatch és más okos órák fejlesztését is. Burd szerint nagyon izgalmas dolog, hogy a számítógépek egyre kisebb méretűek lesznek, szerinte a karóra méretű megoldások nagyon érdekesek. Ugyanakkor e termékek piacra dobásának vannak kockázatai is. Nagyon fontosak a költségszempontok és az, hogy a felhasználók jó élményekkel gazdagodjanak.

A Dell májusban drasztikusan, 300 dollár alá csökkentette az XPS 10 típusú táblája árát. Ez volt az első tábla PC a piacon, amelyen az ARM chipeket támogató Windows RT megjelent. A cég emellett az XPS 10 többi változatának árát is módosította. Az viszont már korábban ismertté vált, hogy a gyártó a kritikák ellenére még bízik a Windows RT-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AgentKis #16
  a, b, Idézet a címből: "Windows 8-as táblák" szerintem ők ebből a win8-ra reagáltak.
  c, szerintem erős iróniaként írta. Úgy szokták ugyanis, hogy amire semmi szükség, azt marketinggel beszélik bele az emberek agyába, hogy kell nekik. Xellos999 az ilyesmi marketingszövegekre vár. Hasonló különben már meg is jelent reklámokban, amikor galaxy-val "grafikáznak". Egy laikusnak érdekes a reklám, de aki csinált már hasonlót, az visítva röhög rajta, hogy ezzel szopatják a népet. Ettől még veszik rendesen...
 • cateran #15
  Nagyon kiraly, de mi koze A TABLETEKNEK ahhoz, hogy
  a,"Csoda hogy a Dell ennyit el tudott passzolni amikor az új gépeik jó részére ha nem mindre már a win8 kerül?"
  b,"A Win 8 remélhetőleg örök mementója lesz annak, hogyan ne csesszünk el célszoftvereket (bill + egér!) olcsó divathullámokkal."
  c,"Én már várom mikor találja ki valami faszparaszt, hogy felesleges a bill+egér kombó asztali gépekhez, bőven elég a táccsszkrín monitor is."

  Amugy meg egyszeruen nem ertem, hogy az MS mit nem ert azon, hogy tablet=szorakozato elektronika, nem munka, nem anyamkinja, hanem fun es kikapcsolodas.
 • AgentKis #14
  Talán azért, mert a cikke cégekről és tabletekről szól. A cégek döntően asztali konfigokat használnak (a hordozhatóakat is döntően asztalnál ülve), aki pedig ebben látja a tabletjei jövőjét az finoman szólva is naiv, de én az idióta jelzőt is meg merném kockáztatni.
 • AgentKis #13
  Annyival semmiképpen sem, amennyivel többe kerül...
 • AgentKis #12
  Van ilyen tablet is. Célszoftverekkel nem is lehet rossz. Ettől még egy irodába táblázatkezelésre nem való. Persze meg lehet vele csinálni, de nem napi 8-10 órában, mert megőrülsz.
 • cateran #11
  Ja, az netto baromsag. Almodik a nyomor tipikus esete :D Mert bar valoban vannak teruletek, ahol hasznos lehet 1 tablet (ahogy asgh irta, bar az erdo, banya reszt erosen vitatnam, semmi perc alatt halna meg 1 tablet ilyen vizontagsagos teruleten, por, rovarok, anyamkinja, nem veletlenul van az ilyen terultre specialis por, utes es vizallo bevonatu laptop javasolva..meg epitkezesekre, meg ilyesmi) ezek olyan kis szegmensek, hogy igazabol nem oszt, nem szoroz.
 • asgh #10
  A tableteknek lehet szerepük a vállalati informatikában, ahol terepen kell használni a gépeket. Ilyen pl. a pilóták iPad-ja, amin a dokumentációt tárolják a bőröndnyi nyomtatott doksi helyett. De hasznos lehet a raktárakban, áruházakban, erdőben, bányában, managereknek kiküldetésben, szal mindenhol, ahol fontosabb a hordozhatóság a nettó teljesítménynél. Ezen a területen eséllyel labdába rúghat az MS, mert kihasználhatja a windows ökörszisztéma helyzeti előnyét a vállalati szegmensben. Ugyanakkor ez nem jelent akkora piacot, hogy drasztikusan felforgassa a tablet iparágat, most ugyanis nem a vállalati informatika szivárog át az otthonokba, mint a 90-es években, hanem pont fordított a folyamat, tehát elég kicsi az esélye, hogy az MS a céges piacra támaszkodva tudjon a home piacon döntő befolyást szerezni.
 • Papichulo #9
  Nem latom be, hogy a WinRT mennyiben kinal komolyabb uzleti megoldasokat, mint a konkurencia eszkozei.
 • mousee #8
  Jogos, ez esetben viszont mutass nekem két olyan céget, ahol az asztali gépeket, illetve laptopokat a jövőben táblára tervezik cserélni. Sejtésem szerint nem sok ilyen lesz, szóval ettől várhatják a fellendülést.

  Esetleg dokkolható tablet/laptop, illetve touchscreen laptopok eladása nőhet meg, de az sem a windows 8(.1) miatt, hanem azért, mert épp olyan gépet lehet beszerezni nagy tételben, jó áron. Ennek viszont semmi köze a win8-hoz.
 • errorista #7
  Ha így lesz, az nem a MS érdeme lesz, hanem mert konkurencia (Apple/RIM/Google/Canonical) fasz, és nem kínál vállalati szegmensbe megoldást. Ez mondjuk még változhat.