Berta Sándor

Több notebookot adhatnak el az év második felében

Az elmúlt hónapokban az emberek a laptopok helyett inkább a tábla PC-ket részesítették előnyben, azonban a gyártók azt remélik, hogy a második félévben ismét növekedhetnek az eladások.

A piac szereplői az új modellek és a Microsoft, illetve az Intel tervezett reklámkampányai miatt bizakodnak, ezek a dolgok ugyanis egyértelműen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a piac érezhető módon ismét fellendüljön. Minderről Ray Chen, a Compal Electronics vezérigazgatója beszélt egy befektetői konferencián. A menedzser abból indult ki, hogy az esztendő második negyedévében 10 százalékkal kevesebb notebookot szállítanak ki a gyártók, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezután viszont változhat a helyzet.

Különösen az érintőképernyős laptopok iránt nőhet majd meg az érdeklődés. Ezek a termékek az első negyedévben csupán a teljes gyártás 4-5 százalékát tették ki, de ez az arány már a második negyedévre 9-10 százalékra nőhet. A Compal számításai alapján az év végére már minden ötödik notebook érintőképernyővel fog rendelkezni. A vállalat emellett - alapvetően a harmadik és a negyedik negyedévben - 8-10 millió táblagépet szállíthat ki. Chen elmondta, hogy vállalata jelenleg is a gyártási kapacitás bővítésén dolgozik. A nyugat-kínai Csengduban található egyik gyár jelenleg akár havonta 700 000 laptopot is tud gyártani, azonban az üzletember szerint ez a kapacitás tovább bővíthető, ráadásul a közeli Csunkingban is terveznek fejlesztést.

A WitsView piackutató cég szintén azt prognosztizálja, hogy az év végéig több notebookot értékesíthetnek, szerintük elsősorban a 11,6 és a 13,3 hüvelykes modellek lehetnek kelendőek. A gyártók alighanem megpróbálják majd lehetőleg olcsón kínálni ezeket a termékeket azért, hogy így ösztönözzék a vásárlást és ellensúlyozzák a gyenge eladási mutatókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #2
    "Több notebookot adhatnak el az év második felében" Ez a cím tuti igaz, mert a karácsonyi vásárlás önmagában megoldja...
  • AgentKis #1
    "Microsoft, illetve az Intel tervezett reklámkampányai"
    Ez biztosan segít!