Alex

PIN-kód védheti majd a fényképezőgépeket

A lopott fényképezőgépek használatának, illetve továbbértékesítésének megakadályozását célzó szabadalmat jegyeztetett be a Nikon.

Nem vidám dolog konstatálni fényképezőgépünk eltűnését. Lehetőségeink ilyenkor eléggé behatároltak, mert ugyan több ilyen céllal létrehozott netes kereső létezik, de a kár részbeni megtérítését inkább csak esetlegesen megkötött biztosításunktól remélhetjük. Egy Nikon hírekkel foglalkozó lap szerint a japán gyártó is felfigyelt erre. A Japánban beterjesztett szabadalom egy olyan eljárásra szerzett jogi védelmet, mely jelszó beírását kéri a fotóstól egy fényképezőgép - objektív páros működtetéséhez. Az azonosítási eljárás jellemzően a termékek gyári számát kapcsolná össze egy általunk választott jelszóval, ennek megadása nélkül a fényképezőgép és az objektív nem működne. Az eljárás célja a lopás, illetve a jogosulatlan használat megakadályozása.

A szabadalmi irat ugyan friss, de a dátum szerint 2011. szeptemberében nyújtották be, így valószínűleg nem kell sokat várni a funkció megjelenésére a DSLR termékeknél. Meglepő, hogy még egyik fényképezőgép-gyártó sem vezetett be hasonlót, pedig hasonló módszer a mobiltelefon ágazatban szinte már a kezdetek óta jelen van, de az ötlet jöhetett volna a számítógépek képernyővédőinek jelszavas feloldásától is.

Más kérdés, hogy mennyit ér ez az egész: aki már kódolta ki saját mobiltelefonját a számítógépre dugva néhány perc alatt egy netről letöltött segédprogrammal, egy egyszerű pipa megfelelő helyre rakásával az biztosan szkeptikusan áll ehhez az innovációhoz. Szintén fura dolog a külön PIN minden váz - objektív kombinációhoz, hiszen egy féltucat objektívvel járkáló profi könnyen összekeverheti, hogy melyiknél - melyiket állította be, és az is biztos, hogy a tolvajoknak fogalma sem lesz, hogy nem fogja tudni használni/eladni a szajrét, azaz ettől még ugyanúgy bosszankodni fogunk. A valószínűleg kikapcsolható funkció viszont például ideális lehet kölcsönzéssel foglalkozó cégeknek, melyek így ha akarják, egy adott dátumig korlátozhatják le tulajdonuk használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HátEzMegMi #1
    Erre szabadalom, nem láttak még PIN kódot máshol?! Akkor a többiek mit csinálnak majd cipzárat szerelnek a képernyőre?!