Alex

Állatvédők támadása a Nikon ellen

A Nikon előszeretettel állítja be magát az állatvilág védelmezőjének, de ennek ellentmondanak a puskákra szerelhető termékeik.

A japán fényképezőgép-gyártó kifejezetten a nagyvadak elejtésére fejlesztette ki új puskára szerelhető távcsövét "Monarch African" néven, mely a marketinganyag szerint "a legjobb választás a veszélyes nagyvadak elejtésére", de eközben a fotósok számára készült legutóbbi katalógusban a cég magát a "természet szívének" definiálja. "A természet tele van az időtlen szépség olyan pillanataival, melyeket meg kell őrizni mielőtt végképp eltűnnének" - szerepel két jegesmedve fotója mellett.

Rengeteg profi természetfotós használ Nikon terméket a vadállatok lefényképezésére, így nem meglepő, hogy a 2008-as "Wildlife Photographer of the Year" díjat elnyerő Stefano Unterthiner is a vállalat termékeit használja. "Fiatalkorom óta Nikont használok, és mindig úgy tekintettem a társaságra, mint egy a természethez közel álló cégre, de tévedtem. Nem tudom megérteni és nem tudom elfogadni a trófeavadászok támogatását, mely rossz üzenetet küld minden természetszerető fotós számára. A vadont ma jobban kell védeni, mint valaha."


Az állatvédők kritikája szerint a gazdag nyugati vadászok soktízezer dollárt fizetnek a nagyvadak lelövéséért, és tipikusan a legnagyobb, legszebb példányokat ölik meg. Ez például az oroszlánoknál a falkát vezető a hím, melynek halála esetén egy kóborló rivális veszi át az irányítást, aki azzal kezdi, hogy megöl minden fiatal egyedet. A Scientific American magazin szerint ennek köszönhető az afrikai oroszlánpopuláció utóbbi 30 évben tapasztalt megfeleződése. A japán gyártó vadászati optikáinak többsége az amerikai piacra készül. A cég is érzi tevékenysége támadható voltát, ezért is keresztelték át nemrég Nikon Hunting címen futó weblapjukat Nikon Sport Opticsra. Erről eltávolították a büszke vadászok fotóit, de továbbra is árulnak puskákra csatolható távcsöveket.

Persze nem a Nikon az egyetlen fotós cég, mely vadászoknak is készít termékeket és korábban is fejlesztettek katonai célú eszközöket, de valószínűleg jobban el kellene egymástól választaniuk a termékvonalakat, akár más márkanevet is használva, vagy pedig a PR-katalógusokban nem ritka és veszélyeztetett állatok mellett kellene szerepeltetniük fényképezőgépeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Na ja, az afrikai vadászok annyira nem természetvédok. ;)
    Egybol jobb szinben tunne fel a Nikon, ha az optika, kozelre fokuszalasnal, csalna. :)
  • Chakotay #3
    Így vagy úgy,de szórakozásból,passzióból,lelőni egy állatott egy mocskos dolog.Forduljon fel az összes vadász.
  • Bigpeterson #2
    Nem azokról a vadászokról van szó, akiket mi vadászoknak hívunk. Hanem amikor Andy bácsit a jótékonysági bálon megszólják, hogy mért nincs oroszlánfej a falon? Ilyenkor Andy bácsi megy, és addig nem nyugszik, amíg nem lő egy oroszlánt, mert az jól mutat a falon.

    Egyébként egyetértek, egy igazi vadász sokkal közelebb áll a természethez, mint a zöldek jó része.
  • Sajátvéleményem #1
    A szemét rohadt vadászok...Pláne az optika gyártók...
    Talán az okos aranyos természetvédőknek észre kellene venni, hogy a vadászok talán még jobban védik a természetet, mert abban élnek, és holnap is szeretnének vadászni. A "zöldeket" meg általában a pillanatnyi érzelmük, vagy az aktuális "divat" vezeti. Meg persze bizonyos lobbi érdekek.