HENT hírlevél

Növelte a legális forgalmat a Megaupload bezárása

Egy kutatás szerint a Megaupload bezárását követő 18 hétben mérhetően nőtt a jogszerűen megvásárolható és kölcsönözhető filmek digitális forgalma. A kutatók szerint az eredmények azt bizonyítják, az interneten való illegális hozzáférés kiszorítja a filmek legális forgalmát.

A felmérést a Wellesley College és a Carnegie Mellon University szakértői készítették. Becsléseikhez 12 országban, a Google Adwords adatokat alapul véve figyelték volt Megaupload felhasználók internetes tevékenységét. Adataik azt mutatják, hogy a Megaupload 2012. januári bezárását követő 18 hétben mintegy 7-10 százalékkal nőtt a digitális eladások és 4-7 százalékkal a digitális kölcsönzések aránya. A legális elérések alapján úgy kalkulálják, 6-10 százalékkal nőtt azon stúdiók bevétele, akiknek filmjeit letöltötték, illetve lekérték a fogyasztók.

A kutatók szerint a legális forgalom növekedése azokban az országokban volt a legmagasabb, ahol a Megaupload szolgáltatásait is többen használták. A bezárást követő időszakban Franciaország, Spanyolország, Belgium és Mexikó esetében mutatták ki a legerősebb korrelációt a tartalmakhoz illegális hozzáférést biztosító szolgáltatás megszűnése és a legális forgalom alakulása között.

A felmérésről beszámoló Computerworld kiemeli, a kutatók szerint a változást nem feltétlenül lehet önmagában a Megaupload-dal történtek közvetlen hatásaként értékelni. A letöltő és tárhelyszolgáltató oldal elleni hatósági akciót követően sok hasonló portál vezetett be biztonsági és kalózkodás elleni intézkedéseket, illetőleg az ügy nagy médianyilvánosságot kapott, így ezek együttes hatásának köszönhető, hogy a fogyasztók mindinkább a legális alternatívák felé fordultak.

A kutatás adatai nem csupán azt mutatják, hogy egy nagyobb kalózoldal bezárása növelheti a digitális tartalmak értékesítését, de szélesebb perspektívában nézve azt is bizonyítják, hogy az internetezők legális források helyett az illegális letöltést választják, vagyis utóbbiak kiszorítják a legális forgalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Nem, mert trendről van szó.

    Egyébként legálisan csak xar filmeket lehet errefelé elérni.
  • DeviloftheHell #1
    esetleg nem azért mert épp akkortájt voltak a nagy filmegjelenések? :)