HENT hírlevél

Fájlmegosztás miatt letartóztatások Japánban

Tavaly lépett életbe a világ egyik legszigorúbb online kalózkodás elleni törvénye Japánban. Sokan kételkedtek benne, hogy az új jogi környezet alkalmas-e a P2P hálózatokban jogvédett tartalmakat megosztó felhasználók megregulázására. A napokban tartott razziasorozat valószínűleg meggyőzi a kétkedőket.

A japán rendőrség három nap leforgása alatt országszerte 124 helyszínen tartott rajtaütésszerű ellenőrzéseket. Ezek során 27 személyt vettek őrizetbe szerzői jogi jogsértés gyanújával. Többnyire filmeket, tévéműsorokat, játékokat, zenét és üzleti szoftvereket tettek hozzáférhetővé jogosulatlanul.

A szabályozást tavaly nyáron szigorították a zeneipari szereplők nyomására, akik kifogásolták, hogy szellemi tulajdonuk nem kap kellő jogvédelmet.. A szerzői jogi törvény módosítása értelmében immár azok is felelősségre vonhatóak, akik illegális úton töltik le a jogvédett tartalmakat. A letöltők legfeljebb két év szabadságvesztéssel és 2 millió jen bírsággal számolhatnak, a feltöltőkkel és megosztókkal azonban még szigorúbban bánik az új szabályozás. Ők akár 10 évre is börtönbe kerülhetnek, és 10 millió jen (azaz mintegy 108 ezer dollár) büntetés megfizetésére is kötelezhetőek.

A Japán Zeneipari Szövetség megerősítette, hogy legalább két esetben az ő termékeikre elkövetett jogsértések álltak az őrizetbe vétel hátterében. Továbbá több szerzői jogi érdekvédelmi szövetség is segített a gyanúsítottak feljelentésével azok kézre kerítésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Attilawap #2
    Az a baj gyerekek, hogy a szerzői jogvédők vérszemet kaptak amikor Kim Dotcom-ot letartóztatták. Most már nem lehet megállítani őket. Arra leszek kíváncsi, hogy Magyarországot mikor éri el ez a szerzői jogvédelmi hullám.
  • zola2000 #1
    Remélem ez nem fogja hátráltatni azokat, akik felveszik a TV műsorokat, és feltöltik a netre, hogy a fansub csapatok feliratozzák.