HENT hírlevél

Digitális bennszülöttek attitűdjét vizsgálta a Hadopi

Az ún. digitális bennszülöttek, vagyis az internet korában született fiatalok szerzői joggal kapcsolatos attitűdjéről készített felmérést a francia kalózkodás elleni hivatal, a Hadopi-ügynökség.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a fenti generációba tartozók, vagyis a 15 és 24 év közötti fiatalok körében eltérő attitűdök mutathatók ki attól függően, hogy a generáción belül mely korcsoportba tartoznak. A felmérésről beszámoló Digital TV Europe portál szerint a 15-18 évesek aggódnak leginkább a szerzői jog megsértése miatt, és ők azok, akik a legvalószínűbben bűntudatot éreznek, ha illegálisan töltenek le. Velük szemben a 19-21 éveseket érdekli legkevésbé a szerzői jog tiszteletben tartása, míg a legidősebb, 22-24 éves korosztálynak megoszlik a véleménye a kérdésben.

A digitális bennszülöttek fogyasztási szokásaira jellemző, hogy illegális és legális forrásból vegyesen főképp sorozatokat és zenei klipeket streamelnek, míg filmeket és zenéket nagyobb arányban illegális forrásból töltenek le. A streamelés-et alapvetően legitim tartalomfogyasztási formának tekintik, míg a szerzői jog által védett művek online megosztását másokkal már problémásnak tartják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!