HENT hírlevél

Ukrajnában a legdurvább a warezhelyzet

Az International Intellectual Property Alliance (IIPA) a napokban hozta nyilvánosságra javaslatait az USA Kereskedelmi Képviselője (USTR) által évente összeállított Special 301 jelentéshez kapcsolódóan arról, hogy mely országokban tapasztalja a legsúlyosabb szellemitulajdon-védelmi szabályozási hiányosságokat és jogérvényesítési problémákat.

Az USTR minden évben április környékén hozza nyilvánosságra éves jelentését, amelyben az USA kereskedelmi partnereiként működő 48 ország szellemitulajdon-védelmi helyzetét értékeli. A hivatal jelentésében listázza azon országokat, amelyek a szellemi tulajdon védelme területén hiányosságokat mutatnak, illetve kiemelten élen járnak a jogsértésekben. A jelentés elkészítéséhez a USTR ajánlásokat fogad a piaci szereplőktől. A szellemitulajdon-védelemben érdekelt mintegy 3200 amerikai vállalkozást képviselő IIPA saját ajánlását a napokban hozta nyilvánosságra.

A szervezet közleménye szerint hét ország szerepeltetését javasolja a jogsértésekben kiemelten élen járó államok listájára (Priority Watch List), további 25 országot pedig a súlyos hiányosságokat mutató államok közé (Watch List) javasol felvenni. Az indoklás szerint a javasolt országok hiányos szabályozásukból vagy nem megfelelő jogérvényesítési gyakorlatukból adódóan hátráltatják a szellemi tulajdonjogok védelmét, súlyos károkat okozva ezzel az amerikai jogosultaknak.

Az IIPA javaslat külön kategóriaként, kiemelten kezeli Ukrajnát, amelynek ún. Priority Foreign Country-ként való megjelölését javasolja a súlyos szabályozási és jogérvényesítési mulasztásai miatt, utalva az üzleti szoftverek, valamint a kormányzati szerveknél alkalmazott szoftverek illegális használatának elterjedtségére, és Ukrajna hírhedt központi szerepére az online szerzői jogi jogsértések terén. Köztudott például, hogy számos az internetre jogosulatlanul kikerülő film illegális kamerás mozifelvétele Ukrajnában készül. Az IIPA a jogérvényesítés erősítését szolgáló kormányzati, hatósági intézkedések hiányával is indokolja Ukrajna legsúlyosabb fokozatú besorolását.

A kiemelt megfigyelési listán Argentína, Chile, Costa Rica, India, Indonézia, Kína és Oroszország feltüntetését javasolja az IIPA. A megfigyelési listára tett javaslata szerint Brazília, Bulgária, Ecuador, Egyiptom, Egyesült Arab Emírségek, Fehéroroszország, Görögország, Izrael, Kanada, Kazahsztán, Kuvait, Libanon, Mexikó, Olaszország, Pakisztán, Románia, Spanyolország, Svájc, Szaúd-Arábia, Tádzsikisztán, Thaiföld, Törökország, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnám szerepeltetése szükséges.

Az IIPA szerint a Special 301 jelentés fontos kereskedelmi eszköz, amely felhívja a figyelmet a gazdasági érdekeket sértő jogvédelmi hiányosságokra, illetve a piacra lépést hátráltató nemzeti gyakorlatokra. A jelentés egyúttal arra is alkalmas, hogy meghatározza az adott év szerzői jogi célkitűzéseit. Az érdekvédők hangsúlyozzák, az amerikai szerzői jogi érdekek védelme nem elhanyagolandó, hiszen az iparág képviselői az amerikai gazdaság növekedésének 6,4 százalékát termelik ki, 5,1 millió munkavállalónak adnak munkát, és 134 milliárd dolláros bevételt érnek el export tevékenységeikkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Na igen. A legdurvább warezhelyzet szerintem meg azokban az országokban van, ahol keményen buntetik azt! ;)
    Nezopont kérdése.
  • FoodLFG #1
    Pont fordítva. Ezen a listán nem rajta lenni szégyen.
    Egyébként meg azok közül, akik kicsit is értelmesek, illetve nem tőlük kapják a pénzt, ki nem röhögi már ki az amerikaiakat? De most komolyan. :DD


    Nézzétek inkább az új piratebay filmet az ilyen faszságok olvasása helyett:
    http://youtu.be/tWzOsGT2e8s

    Ezek az arcok nem fossák össze magukat az amerikaiaktól, követendő példa.