Berta Sándor

A Nokia egyelőre kivár táblagépe kiadásával

A finn gyártónak lesz tábla PC-je, de minden más bizonytalan. Akár Androidos megoldás is szóba jöhet, mérete valószínűleg 7 collos lesz és leginkább a Microsoft Surface tapasztalataira figyelnek.

Stephen Elop, a finn cég vezetőjének nyilatkozata szerint a következő hónapokban fokozatosan bővíteni akarják a termékpalettájukat, olcsóbb eszközöket fognak piacra dobni és egyes esetekben ezek a modellek az eddigieknél kisebbek lesznek. A Nokia első embere szerint nagyon pontosan megfigyelik a piacot és ennek során különösen a Microsoft Surface táblagépeire összpontosítanak. Tanulni akarnak a Surface tapasztalataiból, kiderülhet, hogy melyik számukra a helyes út, miként az is, hogy mi az ideális időpont saját táblájuk bejelentésére.

Természetesen logikus döntés lenne, hogy a Nokia egy a Microsoft tábla PC-jére hasonlító eszközzel jelentkezne. A legnagyobb dilemmát az jelentheti, hogy a társaság milyen méretű, 7 vagy 10 hüvelykes képernyővel szerelt modellt dobjon piacra. Elop szerint mind a 7, mind a 10 hüvelykes kijelzővel ellátott készülékeknek vannak előnyeik, azonban a mostani trend inkább kisebb termékek irányába mutat.

Szintén kérdéses az is, hogy milyen operációs rendszere legyen az új táblának. Elop természetesen a Windows platformot részesítené előnyben, de munkatársai nem zárnánk ki más operációs rendszerek, különösképpen az Android használatának lehetőségét sem. A Nokia vezetője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy Windows-táblagép meglehetősen átfogó felhasználó élményt tesz lehetővé, így elsősorban a Microsoft irányába figyelnek.

Tavaly márciusában még arról írtunk, hogy tíz hónapon belül megjelenhet a Nokia Windows 8-as táblagépe, míg 2012 májusában arról számoltunk be, hogy a Nokia tábla PC-kkel és hibrid eszközökkel újítana. Tavaly novemberre aztán kiderült, hogy a Surface miatt a finn vállalat mégsem jelentkezik táblagéppel és inkább a Lumia 820 és 920 típusú okostelefonjaira összpontosítana, mert szeretné visszaszerezni korábbi piaci részesedését. A legfőbb ok azonban az lehetett, hogy a Surface túl erős konkurenciát jelenthetne a Nokia termékei számára és így inkább lemondott a tervéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #5
    mert akkor az m$ visszakérné az 1 milliárdot?
  • Vol Jin #4
    Nem azért, de meddig tart összetákolni egy tabletet? Fogj egy processzort, chipkészletet, rakj bele memóriát, egy kijelzőt, és az alkatrészek lábait kösd össze egy alaplappal, és ezt rakd bele egy burkolatba, amin van bekapcsológomb. Telepíts rá operációs rendszert, és add el!

    Na most ehhez nem kell évekig pöcsölni. Mert aki lemarad, az kimarad. AMúgy meg nem mindegy nekik az OS? Ugyanarra a gépre telepíthető az android, meg a winrt is. Lehetne kapni mindkettőt, és amelyiket veszi a paraszt azt viszi.
  • narumon #3
    Megint jól kimaradnak a buliból, megint egy telített piacon akarnak majd erölködni. Mi a francért nem vágják már ki onnan ezt az Elopot?
  • MsUser #2
    Nokia? Nem az MS kezében van az is?
    Akkor meg hogy jön szóba az Android, MS-nek köze lesz Androidos ezköz terjesztésében? OSX-es tabletet nem akar gyártatni a Microsoft? Persze majd valamelyik felvásárolt cégével, mondjuk a DELL kéznél is van.
  • csimmasz #1
    Hova kapkodjanak, hisz mindenki tudja, hogy a táblák növekedése sosem áll meg, és még sosem tévedtek a Nokiánál.