Alex

Egyre több étterem tiltja meg ételei lefotózását

Ma már szinte mindenkinek van okostelefonja, és szeretné megosztani élményeit - főként ha az egy jó étterem kiváló ételére vonatkozik.

A New York Times írásában az éttermi fotózást járja körbe, megszólaltatva szakácsokat, tulajdonosokat és egyszerű embereket is. David Bouley séf sokféle ételfotózást látott már, kezdve a hatalmas objektívekkel is jól bánó külföldi turistáktól az asztalra aprócska állványt is felállító profikon át a körülöttük a vakuval mindenkit megzavaró kompakthasználókig. Még olyan is előfordult, aki felállt a székre, hogy felülről fotózza le ételét. "Muszáj valamit csinálnunk, különben olyan lesz, mint a cirkuszban" - vélte. De ahelyett, hogy közölték volna, hogy tilos az ételek fotózása, inkább elébe mentek a problémának, és segítenek abban, hogy vendégeik terjeszthessék ismerőseik körében milyen finomat esznek. Ilyenkor behívják a vásárlót a konyhába és közlik vele, hogy "a fotó sokkal jobban nézne ki egy márványasztalon", majd mellérakják a szószt, és készülhet a fotó.

Persze nem minden konyhafőnök vagy étteremtulajdonos ilyen alkalmazkodó, főként napjainkban, amikor mindenkinek a zsebében ott lapul a sokmegapixeles okostelefon. A Michelin csillagos New York-i Momofuku Ko-ban például rászól a pincér a kattintgató betérőkre, de a torontói Shoto, vagy az Ausztráliában lévő Seiobo is külön szabályozást volt kénytelen bevezetni. Az olyan felsőkategóriás éttermek pedig, mint a Fat Duck vagy a Per Se tiltják a vakuhasználatot. "Komoly méreteket kezd ölteni a probléma" - nyilatkozta a 16 éve a szakmában dolgozó Steven Hall, a Bouley és számos más étterem szóvivője. "Mindenki szeretne egy saját képet, és nem érdekli őket hogyan hat mindez a körülöttük ülőkre".


A Brooklin Fare tulajdonosa, Moe Issa már nyitás után néhány hónappal betiltotta a fotózást, mivel az túl zavaró volt 18 személyes családias éttermében. "Sok ember dühös lesz emiatt, nem értik miért tilos. Elmondjuk nekik, hogy azt szeretnénk, hogy a körülöttük lévő emberek élvezni tudják az ételüket. Ők sok pénzt fizetnek az élményért, és még a szakácsunkat is megzavarják." Bouley egyetértett vele abban, hogy a fotózás lerombolja a hangulatot. "Megtörik a beszélgetés, és nehéz emlékezetes estét felépíteni, ha párpercenként egy vaku villan." A probléma kezelésére Moe Issa másnap profi fotókkal lepi meg látogatóit, de Hall szerint ez nem jó megoldás, mert az emberek azonnal el akarják mondani barátaiknak, hogy mit esznek. Ők egy olyan számítógépes rendszert fejlesztettek, amellyel már a számla kiállítása előtt meg tudják lepni vendégeiket az általuk evett ételek fotóival.

A probléma nehézségét jelzi, hogy nehéz megmondani kit zavar jobban az ételfotózás, a tulajdonosokat, a szakácsot, a mellettük lévő asztalnál étkezőket vagy a fotós saját asztaltársaságát. Emma Kate Tsai, egy houstoni szerkesztő szerint 64 éves apja őrületbe kerget családját, mert egy falatot sem ehetnek, míg apjuk le nem fotózott mindent. Még az iPhone-nal ételfotózást tanító Valery Rizzo szerint is átléptek egy határt. Belefáradva a rosszul pozícionált, túlvakuzott, homályos képek tömegébe osztályának az olyan alkalmazások használatán, mint az Instagram túl a fotózás alapjait is igyekszik átadni. "Az első szabály, hogy nem vakuzunk."

De minden erőfeszítés kár, ha egyre nő az okostelefonos gasztrobloggerek légiója, akik szerint amellett, hogy tevékenységük tisztelgés a munka előtt még ingyenreklámot is nyújtanak a helyeknek. Az utóbbi két évben minden tál ramenjéről fotót posztoló Jordy Trachtenberg egyenesen döbbenetét fejezte ki a tiltást hallva. "Ez sokkoló, legális ez egyáltalán?" Vallomása szerint soha nem tapasztalt ellenkezést tevékenysége iránt

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • redfish #23
  A hülyeségnek tényleg nincs határa?!...
  Miért kell mindenről fotókat posztolni a Facebookra (mit eszem a menzán, mikor szállok fel a buszra, milyen könyv van a kezemben, hogy eszik a kutyám, alszik a macskám, stb.)?...
  Muszáj mindenkinek tudni minden percemről, és minden eseményről ami velem történik?!...
  Van egy ismerősöm, aki minden nap kiteszi a fotóját mit reggelizik és mit ebédel... Baromi unalmas! (Már megpróbáltam letiltani, de úgy látom, törölnöm kell az ismerőseim közül az idióta posztolgatásai miatt.)
 • Blacktom #22
  Ha kiraksz egy képet magadról, gyakorlatilag minden ismerősödnek te leszel az a 76. ismerőse, akit éppen megnéz hogy mit eszik.
  Nincs dislike gomb, mint bárhol máshol, ha meg hagysz az ilyen embereknek egy rossz kommentet, legfeljebb letilt, és következő nap küldözgeti a szemetet az összes többi embernek. Ez a facebook, és az emberek többsége nem gondolkozik, van-e értelme posztolni, meg mások helyeségeit olvasni. A többi oldalon általában le lehet szavazni a hülyeséget, és van valami esély, hogy érdekes/értelmes tartalmat kapsz.
 • syn7h37ic #21
  Haha...
  A kajáról készült fotó után, meg majd jön a szokásos második fotó a klozet belsőből. Egyébként engem is zavar, ha fotóznak kaját.
 • Dany007 #20
  " A probléma kezelésére Moe Issa másnap profi fotókkal lepi meg látogatóit, de Hall szerint ez nem jó megoldás, mert az emberek azonnal el akarják mondani barátaiknak, hogy mit esznek."

  Na ez a legnagyobb probléma az egésszel. Ki nem szarja le, hogy mit eszel éppen? Sose értettem mitől van akkora egoja az ilyen embereknek, hogy azt hiszik másokat érdekel mit is eszik éppen? Komolyan van aki azt nézi a FB-on hogy a 76. ismerőse mit zabál éppen?
 • Inquisitor #19
  Van híres nemzetközi oldal, amit nem amcsik csinálnak és percenként kerül ki kaja fotó, általában készítés utáni percben. Nem amerikai hülyeség, hanem nemzetközi. :D
 • Inquisitor #18
  "A teszkóban jártam úgy hogy két eltérő ár volt kirakva a pénztárnál pedig a drágábbat ütötték be. Mikor mentem reklamálni az ügyfélszolgálathoz akkor meg egy kis pusmogás után visszamentünk a termékhez és nocsak-nocsak már csak a drágábbik cetli volt kint."

  OFF: Ez azért történt, mert ellenkező esetben jegyzőkönyvet kell felvenniük, ki fizetik a termék árát neked, plusz a terméket is megtarthatod. Magyarul ezt írná elő a cég saját etikai kódexe. Te meg láttad, hogyan működik itthon ... persze a felelőst tényleg jól fenékbe billentették volna, gondolom el akarták kerülni.
 • szbende #17
  Kiterjeszteném a problémát: általános probléma, hogy a fotósok-videósok nem figyelnek másokra. Azt se tudják hogy kell kikapcsolni a vakut, vagy a csippantást a készülékükön. És nem csak a tudatlanság, hanem a "leszrk mindenkit" hozzáállás.
 • GaborT28 #16
  A Twitteren kb minden 2. amcsi profilja tele van kajákról készült fotókkal. Ezek egyre hülyébbek lesznek...
 • shaba23 #15
  Nem gyorsétterem, nem előre fizetsz.
 • Cat #14
  Azért azt vegyük észre, hogy ez a szabályozás pont, hogy a normális vendégeket védi az idiótáktól. Kifizetek egy rakat pénzt egy jó kajáért, aztán meg mellettem egy csávó a székre állva fotózgat, hogy megmutassa a haverjainak hogy milyen király helyen van? Vagy elmegyek a párommal egy romantikus vacsorára, beszélgetünk, és eközben vakuk villognak körülöttem? Tök jogos szerintem.