MTI

Videókamerák figyelnek minket folyamatosan

Az arcfelismerési technológia folyamatos fejlődése jó hír a rendőrség számára, viszont annál inkább aggódnak miatta a magánélet szentségének elkötelezett hívei.

Üdvözöljük Kínában, a videomegfigyelés hazájában! - Kuangtung tartomány akár ki is helyezhetné határaira ezt a táblát, hiszen több mint egymillió kamera üzemeltetésével "büszkélkedhet". Csupán Csungking városa 500 000 darabot rendelt belőlük két évvel ezelőtt, és más tartományokban is működik jó pár százezer kamera az Emberi Jogok Kínában nevű civil szervezet állítása szerint. A videomegfigyelés részesedése az ország hatalmas biztonsági iparából több mint 50 százalékos, értéke 2015-re várhatóan eléri az 500 milliárd jüant (ez mintegy 18 billió forintnak felel meg). Kína a maga hárommillió kamerájával hamarosan megelőzi Nagy-Britanniát, és a videomegfigyelés területén (is) a világ vezető hatalmává lép elő.

De Kína messze nincs egyedül. Egy sor demokratikus államban is megsokszorozzák a térfigyelő kamerák számát a The Economist című brit hírmagazin elemző cikke szerint az arcfelismerő technológia pedig varázslatos eszköznek bizonyul mind a kormányok, mind a piaci szereplők birtokában. Egy alabamai börtönben például olyanok ellenőrzésére használják a technológiát, akik kikerülnek a fogolynyilvántartásból; a mexikói börtönökben a látogatók azonosítására szolgál; a londoni Heathrow repülőtéren üzembe állított rendszer az utasokat követi a váróban és beszálláskor; Brazília pedig azt tervezi, hogy olyan kamerás szemüvegekkel szereli fel a rendőrség embereit, amelyek alkalmasak a 2014-es futball-világbajnokságra érkező bajkeverők kiszűrésére.


Ami a piaci szereplőket illeti: a francia Quividi nevű cég a hirdetések közelségében elhaladó járókelők életkorát és nemét méri - így a hirdetők aszerint változtathatják üzeneteiket, hogy azokat éppen ki nézi -, a SceneTap nevű szolgáltatás pedig hasonló információkkal szolgál chicagói bárokról. A japán Keihin Electric Express Railway alkalmazottainak mosolygását számítógép értékeli ki, a Facebook képes felismerni a feltöltött képeket, mint ahogyan a legújabb okostelefonok is könnyedén azonosítják tulajdonosaikat…

A technológia nagy iramban fejlődik. 2010-ben az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Hivatal (National Institute of Standards and Technology, NIST) készített egy felmérést, amely szerint a legjobb program 92 százalékos pontossággal volt képes azonosítani egy portrét 1,6 millió kép közül. Ilyen eredmény persze csakis kiváló minőségű fotókkal lehetséges - hangsúlyozza Jonathan Phillips, az NIST szakértője - de életlenebb mozgóképek esetében is hatalmas a fejlődés. A felismerési tévedések aránya kétévente megfeleződik, és nem csak Nyugaton. "A 2010-es NIST-teszteken a kínai jelentkezők még igen halvány eredményt produkáltak - csak a képek 64 százalékos azonosítására voltak képesek -, mára azonban utolérték a csúcstechnológia élvonalát" - fogalmazott a hetilapnak Sharon Hom, az Emberi Jogok Kínában képviselője.

A rendszer teljesítménye természetesen függ attól, hogy hol használják, így ellenőrzött környezetben, például börtönökben, ideálisnak tekinthető. Egy kísérlet során a németországi Mainz vasútállomásán a mozgólépcső fölé szerelt kamerák folyamatos felvételeket szolgáltattak - igaz, a felismerési arány csak 60 százalékos volt. Ha meg a lencséket egy hirdetés mögé helyezik, akkor jól vizsgálható, hogy kik azok, akiknek felkelti a figyelmét a reklámüzenet. A Facebook azért nagyon hatékony az azonosításban, mert csupán az ismerősök korlátozott listájáról kell kiválasztania egy nevet.

A mind több kamera és hatékonyabb arcfelismerő rendszer trükkös csatasorba állítása ugyanakkor jogi és politikai kérdéseket is felvet. Az Egyesült Államok kevés akadályt gördít az arcfelismerés használata elé, mivel a bírósági precedensek nem ismerik el a "méltányosan elvárható magánélet" jogát nyilvános helyeken. A Centre for Democracy & Technology (Központ a Demokráciáért és a Technológiáért) nevű csoport képviselője, Harley Geiger viszont azt állítja, hogy a technológia túlmutat a szokásos állami ellenőrzés határain, és egy olyan világ létrejöttét eredményezheti, amelyben gyakorlatilag mindenki "közéleti személyiséggé" válik. Az iparág tisztában van a maga felelősségével. Eric Schmidt, a Google elnöke elmondta, hogy cége korlátozni fogja arcfelismerő szolgáltatásait - elkerülendő, hogy "átlépjék a hátborzongatás határait". Tavaly a Digital Signage Federation nevű ipari csoport egy sor szigorú előírást fogadott el az arcfelismerés adatvédelmi szempontjaira vonatkozóan.

Az adatvédelem nagy barátainak számító európai országokban kevésbé könnyen terjed a technológia, és általános a követelmény, hogy a jeleket továbbító kamerák környezetében egy felirat figyelmeztesse az embereket azok működéséről. A Facebook arcfelismerési technológiája már fenn is akadt a kőkemény német adatvédelmi törvényeken. És azért az amerikai legfelsőbb bíróság is nyugtalankodik a nyilvános közegben mozgó magánszemélyek folyamatos nyomon követését lehetővé tevő technológia miatt.

Mindazonáltal a technológia fejlődése révén még a demokratikus államok kormányai is szeretnék kiterjeszteni az emberek megfigyelését, jóllehet a nyilvánosság előtti névtelenség elvesztése befolyásolhatja a politikai életet is. Érthető módon korlátozódik a szólásszabadság, ha egy tiltakozáson csupán a fizikai részvétel rögtön nyilvántartásba kerül. Kelly Gates, egy, a megfigyelésről szóló könyv szerzője mindezt "dermesztő hatásként" írja le. Néhány országban pedig mindez már realitás. Nicholas Bequelin, a Human Rights Watch nevű civil szervezet kutatója szerint a 2009-es zavargásokat követően a hatóságok több ezer kamerát telepítettek a kínai Hszincsiang tartományban: a stabilitást középpontba állító stratégia jegyében így egy tiltakozást már csírájában elfojthatónak gondolnak. Amihez a jelek szerint ideális eszköz a videomegfigyelő rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DjDano #5
  Ez mind szép, csak éppen az átlagember és főleg az akinek nincs félnivalója/vaj a füle mögött az ég világon semmi kellemetlensége nem származik ebből, arra persze jó hogy a paranoiások/összeesküvés elmélet gyártók még jobban parázzanak/lázongjanak :)
 • zord01 #16
  "Ez mind szép, csak éppen az átlagember és főleg az akinek nincs félnivalója"

  Ezt majd akkor mond, ha te még sose mentél át piroson, sose töltöttél le egyetlen zeneszámot, egyszer sem lógtál az iskolából, vagy késtél el a melóból, és amúgy is soha a büdös életbe nem követtél el semmilyen szabálytalanságot.

  És akkor is mond majd ezt, amikor a rendőrök érted mennek, mert azonosították a mobilod egy kormány ellenes tüntetésen, és ebből kifolyólag te terrorista vagy...

 • Mat666 #9
  "Ez mind szép, csak éppen az átlagember és főleg az akinek nincs félnivalója/vaj a füle mögött az ég világon semmi kellemetlensége nem származik ebből"


  Hát igen ez példázza a szűk látótered gondolkozz egy kicsit a minden kori hatalom is mindig ezt mondja az átlag embernek nincs félni valója ez csak a terroristák pedofilok bűnözök ellen van úgy mond a rendszer ellenségei ellen van és hát ez jó mert meg véd minket stb..

  Tedd fel a kérdést magadnak minek minősül az átlag ember a hatalom szemébe ha szembe megy a hatalommal ha majd kimegy tüntetni vagy lázadni az utcára a jogaiért vagy mert elviselhetetlen nyomorba vagy elnyomásba él.
  Mit gondolsz mit fognak bevetni ellene milyen technikákat és törvényeket hát azokat amiket most építenek ki.
  Persze naiv mondón gondolhatód azt hogy de hát itt demokrácia van itt a hatalom sosem élne vissza a hatalmával.

 • DjDano #6
  Kína meg egy diktatúra, ha nem kamerával akkor mással tartanák sakkban az embereket...
 • kvp #3
  A tunteteseken jelenlevok osszeirasara jobb megoldas a jelen levo mobltelefonok osszeirasa, ami egyebkent itthon mar megoldott. Nem olyan latvanyos es kevesebb adatot rogzit mint egy videokamera, de tomegben is pontos es mivel telefon mindenkinel van, ezert meg alapos is.
 • csulok0000 #1
  "Kína a maga hárommillió kamerájával hamarosan megelőzi Nagy-Britanniát"

  Őőőő...hogy is van ez?
  Nagy Britannia lakossága kb. 60 millió,
  Kína lakossága kb. 1300 millió

  A briteknél 60 millió emberre több kamera jut mint a 20-szor nagyobb(népesség alapján) Kínában
  és még Kína a videomegfigyelés hazája, jó poén (:
 • kvp #14
  Egy tuntetes eseten boven eleg a cellainfo. Viszont ha pontos pozicio kell, akkor folyamatosan lekerhetoek a pontos adatok a cellaban levo osszes keszulekrol. (a tesztek szerint ez kicsit jobban meriti az aksikat) Arrol nem beszelve, hogy varosban a cella altalaban egy kevesebb mint 500 meteru szuk kup, amin belul mar a cellainfo is tartalmazza a jelerosseget, tehat az antennatol mert hozzavetoleges tavolsagot. Mindezt aktiv bemeres nelkul. Aktiv bemeressel 3-5 meter es csak 3 sms-nyi terhelest jelent. (az sms-ek ugyanolyan control uzenetekben mennek mint a hivasok vagy a cellavaltasok, vagy a bemereshez hasznalt ping-ek) Mindez aktiv telefonnal (elo hivas vagy internet kapcsolat) meg egyszerubb, ott maga a telefon adja meg a poziciojat implicit modon. 4G-s halozatokon pedig minden ip-n megy, tehat a net mindig aktiv, igy a pozicio is pontosabb. Az aktiv agps lehallgatasarol meg ne is beszeljunk, sok ember hagyja allandoan bekapcsolva.
 • Old PS Fanboy #10
  Ki a faszt érdekel, hogy figyelnek?
  Ezért is csak egy pedofilok meg a cigányok rinyálnak maximum.
 • Merces #7
  tényleg dano nincs semmi félnivalója_? akkor hozod azt a mérgesgázt a Deák Ferenc téri megállóba_?
 • zord01 #4
  Most tesszük le egy totálisan uralt, és kontrolált "társadalom" alapjait, vagy - ha nincs szerencsénk - most építjük saját börtönünket, és a sok birka még csak észere sem veszi, hogy a pók már körénk szőtte hálóját. Mi meg csak mosolyguk és tapsolunk, hogy még egy módszer, amivel fel lehet lépni a "pedofilok és terroristák" ellen.

  Lássuk csak mi van itt.

  1. Intelligens, az embert több tucat marker alapján azonosítani képes kamerák a köztereken.
  2. A városok fölött keringő robotrepülők.
  3. Háztartási eszközök, beépítette kamerákkal, amik minket figyelnek az otthonunkon belül.
  4. Kikapcsolt állapotban is aktiválható mobil, amivel bárki lehallgatható
  5. Folyamatosan lehallgatott mobil, sms és mail forgalom.
  6. Online nyomon követett autók.
  7. Megfigyelt pénzügyek
  8. Utazási szokások rögzítése
  9. Okostelefonok, melyek percenként jelszik pozíciónkat, ellopják a jelszvainkat, kontaktjainkat, böngészési szokásainkat.

  Hölgyeim és uraim, évek óta véget ért a szabad ember korszaka. A demokrácia, a szabad állam, az emberi jogok, és a magánélet ma már csak jól hangzó emlékek...

  Üdvözöllek titeket Orwell világában. Bár a csávó kispályás volt, a mostani lehetőségekhez képest...

  Azt mondjátok paranoia? Akkor olvassatok, és gondolkozzatok:

  http://www.sg.hu/cikkek/72509/robotrepulogepek_jaroroznek_majd_a_varosok_felett

  http://www.hwsw.hu/hirek/48270/google-android-lehallgatas-szabadalom-hangfelismeres-hirdetes.html

  http://www.sg.hu/cikkek/85955/eu_titkolozas_az_indect_projekttel_kapcsolatban

  http://www.sg.hu/cikkek/73232/az_esemenyeket_erto_kamerakat_fejleszt_a_darpa

  http://www.sg.hu/cikkek/75565/europa_atadja_a_banki_adatokat_az_egyesult_allamoknak

  http://www.sg.hu/cikkek/77848/lengyelorszagban_tesztelik_az_eu_megfigyel_337_rendszeret

  http://www.hwsw.hu/hirek/47806/carrier-iq-usa-okostelefon-megfigyeles-adatvedelem-szemelyes-adat.html

  http://www.sg.hu/cikkek/49339/lehallgatasok_kikapcsolt_mobilokon_at

  http://www.sg.hu/cikkek/89842/tart_az_iphone_siri_funkciojatol_az_ibm