SG.hu

HTC 8X, a mozgássérült szépségkirálynő

A HTC 8x a legszebb okostelefon ami eddig a kezemben volt, hardvere is impresszív teljesítményű, de operációs rendszere belerondít a képbe.

A Nokianak a Microsoft melletti döntésekor komoly érv lehetett, hogy a sok távol-keleti gyártó által uralt Androidos piac helyett egy új, szűz területre egyedüli szereplőként belépve egyszerűbb dolga lesz talpraállni, de a HTC komoly kihívás elé állította. A tajvani társaság tavaly szeptemberben jelentette be két új Windows Phone operációs rendszerű okostelefonját, melynek nagyobb teljesítményű változatát, a 8X-et volt szerencsénk tesztelni a hazai képviselet jóvoltából. Míg a HTC híres arról, hogy okostelefonjainak külalakja alig tér el egymástól, addig most egy teljesen új útra léptek, és felsőkategóriás Windows telefonjuknál egy olyan dizájnt alkottak, mely bárkit le tud venni a lábáról. A fekete, sárga, piros és kék verzió közül mi a legelsőt kaptuk (a színek egyébként a csempékkel harmonizálnak).

Sarkai lekerekítettek, és a szokványos fekete téglatest forma helyett a félköríves hátlap dominál, mely közepén a legvastagabb és a szélek felé keskenyedik, emiatt a valós 1 cm-nél jóval vékonyabbnak tűnik. Tapintása puha, enyhén bőrszerű, nagyon minőségi, kézbevételre ingerel. Az előlapját teljesen befedi az üveg, melynek tetejére került egy aprócska HTC logó, fölé a hangszóró, a bal felső sarkába a kamera, alulra pedig három virtuális gomb festése. Ezek közül a középső Windows gomb az Androidhoz hasonlóan a főlapra visz, a bal oldali a vissza gomb, a jobb oldali pedig - a menü helyett, ahogy várnánk - a Bing keresőt tölti be. (Ennek kiemelését üzleti szempontból értem, de a kezelőfelület szempontjából hibásnak tartom, nem olyan fontos ez, hogy szükség legyen rá.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hátlap közepén van egy süllyesztett céglogó, felül a kamera/vaku páros, alul pedig egy újabb hangszórókimenet. Kikapcsológombja és a fejhallgató bemenet a tetejére került, alul megszokott módon a microUSB csatlakozó van, a bal oldalán semmilyen funkció nincs, míg a jobb oldalra jutott a hangerőszabályzó, a microSIM kártya tálcája és a kamera dedikált gombja. Mivel formája nagyon keskeny és vékony egy kézzel is kényelmesen használható - lenne, de ez az elrendezés érzésem szerint nem a legjobb, pl. kikapcsolni egy kézzel nem lehet, hiszen a felül lévő gombot csak a másik kezünkkel érjük el. Fizikai gombjait egyébként is nehéz megnyomni, mivel nagyon keskenyek és enyhén süllyesztve vannak.

Bekapcsolás után világítani kezdenek az előlap alján lévő gombok és a Windows csempés főmenüjébe jutunk, melynek elrendezését tetszésünk szerint módosíthatjuk. Hosszan nyomva tartva három méretben (négyzet, négyszer akkora négyzet, nyolcszor akkora téglalap) méretezhetjük át az aktív, tartalmat is megjelenítő alkalmazásokat, de az eltüntetés is csak egy érintés. Jobbra görgetve jutunk az alkalmazások közé, melyek listáját a Microsoft saját szoftverboltjából bővíthetjük. Ebben a négy főcsoport az alkalmazások, játékok, zene és podcastok, mindezek ingyenesség, legjobbak és újdonság szerint rendezhetők.

4,5 collos kijelzőjére 720 x 1280 pixelt zsúfoltak, melynek színei nagyon szépek, fényereje kiváló, lapos betekintési szögeknél is élvezhető. (A fényerő három fokozatban - kis, közepes, nagy - állítható, de legjobb az automatikust választani.) Processzora egy kétmagos 1.5 GHz-es Qualcomm S4, bőven elég bármilyen jelenlegi alkalmazáshoz vagy tevékenységhez. Hangminősége kiváló, nagy hangerőnél is csak kevéssé torzít, méltán büszke a HTC a Beats audió funkcióra, bekapcsolása látványosan javítja a zenehallgatási élményt. Ezt úgy érik el, hogy a más telefonoknál szokványos 0.5V helyett a fejhallgatóbemenetnél egy 2.5 Voltos erősítő van, de ez persze azt is jelenti, hogy csak fülessel használható ki teljesen a tudása.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Hátuljára egy 8 megapixeles (f2.0, 28mm), de előlapjára is két megapixeles kameramodult szereltek, amivel akár full HD videókat is felvehetünk - ez ritkaságnak számít. A fényképek minőségét dedikált képfeldolgozó chip javítja fel, de kapunk egy beépített szerkesztőt amivel alap effekteket használhatunk, illetve természetesen szabadon letölthetünk további programokat az áruházból. A kamera gombját lenyomva aktív képernyőzár mellett is készíthetünk fényképeket vagy videókat (ez letiltható), melyeket ha szeretnénk, a telefon automatikusan feltölt a Microsoft SkyDrive nevű felhőjébe.

Tesztvideó letöltése (64 Mbyte)

Más okostelefonról váltva ismeretlen vizeken vagyunk, megszokott programjainkat jórészt hiába keressük. A legnagyobb hiánynak a YouTube-klienst éreztem, melyről ugyan nem a Microsoft tehet, de a hiánya attól még a felhasználóknál csapódik le, A legismertebbek közül megemlíthető még a Spotify, a Pandora (elvileg lesz), az Instagram, a teljesítménymérő Quadrant vagy akár az Index hírolvasója. Azért ugyanúgy itt is van Facebook, zseblámpa, időjárásjelentés, névnap és persze Skype, ami ugye házon belül van. Az Office csomag kiváló, a telefonról hozzáférhetünk az Office 365 fiókban lévő dokumentumokhoz, naptárakhoz, levelekhez. A térképeket offline is használhatjuk ha letöltjük, a magyarországi rész 128 Mbyte. A játékok terén sokat ígér az Xbox integráció, de ezekért a címekért sajnos keményen fizetni kell.

Gondolkodtam, hogy érdemes-e olyan listát írni, mit nem lehet megcsinálni a telefonnal, ami máshol természetes (pl. nem rakhatunk be hátteret vagy számomra egészen érthetetlen módon nem lehet egy zeneszám közepére ugrani), hiszen az operációs rendszer gyerekbetegségei nagyban érintik a telefon mindennapi használatát is, de mindezen hiányosságok a szoftver frissítésével orvosolhatók, ha akarat van rá.

Ötletes, hogy ha nem tudnánk a lakásban merre raktuk le a telefont azt a WindowsPhone.com webhelyről megcsengethetjük, ellopás esetén zárolhatjuk vagy törölhetjük a tartalmát, illetve megnézhetjük a legutolsó, lemerülés előtti pozícióját. Szintén hasznos dolog céges mobilként a távoli kártyaletiltás és titkosított tárterület, vagy ha gyerekünk rendszeresen játszani akar rajta akkor létrehozhatunk egy zárt szekciót saját kezdőképernyővel és általunk előre beállítottan elérhető játékokkal, zenékkel.

Akkumulátorának kapacitása 1800mAh, amivel erős felhasználás esetén is kibír egy egész napos használatot, a hátralévő időről becslést kapunk. 16 GB tárterületéből 14,5 jut a felhasználóknak, és mivel a hátlap nem eltávolítható, így memóriája nem bővíthető és akkumulátora sem cserélhető. (Akinek ez nem elég annak ott a felhőtárhely.)

Összességében a HTC egy stílusos Windows Phone telefont készített, mely megfelelő fegyverzetet kapott a Nokia Lumiákkal szembeni harchoz. Pompás nagyfelbontású kijelző, jó hangrendszer, gyors processzor és sok memória, mindez egy gyönyörű házban. Azonban operációs rendszere miatt jelentős hátrányt szenved az azonos hardverű egyéb telefonokkal szemben, hiszen egyszerűen nem tudjuk kihasználni a tudását. Az ördögi kör megtörése, miszerint a fejlesztők nem foglalkoznak vele, mert kevés felhasználónak van ilyen telefonja, és nem érdemes rá váltani, mert kevés rá a program, nehéz lesz. Ha kinézetre és tudásra tetszik is, ne csak műszaki adatok alapján döntsünk, hanem előtte próbáljunk meg megismerkedni az okostelefonos Windows lelkivilágával is.

A készülék a T-Mobilenál listaáron 145e forint, a Telenornál 142e, a Vodafonenál 170e Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #26
    HTC kiejtése: Remélem, hogy átmennek a fonetikai jelek: /ˈeɪtʃ/
    Vagyis ejcs, vagy éjcs, vagy valami hasonló, de nem édzs

    Egyébként nyugodtan lehet Há-Té-Cé-zni, mert amúgy a cég tajvani.
    (A tajvani kiejtést inkább hanyagolnám.)
    Az IBM-nél más a helyzet.
  • woy #25
    Azok a fotók ...
  • Cumshot #24
    Azt el tudom kepzelni hogy a One X-ben jo (bar azert megneznem, foleg hogy szerinted az osszes HTC-ben jo :D ), de szinte az osszes addigi telefonjukban otvar, elettelenek a kepek, rohadt eros a zajszures, kromatikus aberracio. Osszessegeben nem ernek a konkurencia nyomaba.
    Amugy a kezembe vennem en, csak adjal ra penzt.
  • tomboy013 #23
    A One X mióta Wp-s. Mert ez egy WP-s telefonról szóló cikk, hogy keveredtünk át egy nem WP-s telefonra?
  • Bibike85 #22
    Sosem fogom megérteni,hogy miért Há-Té-Cé-znek az emberek itthon!
    IBM-et se úgy mondják a magyarok,hogy ÍBéeM....
    One-t se úgy mondod,hogy Óne....
  • Bibike85 #21
    Akkor vedd a kezedbe az HTC (édzs-tí-szí) ONE X-et !

    Cumshot! A kamera az HTC-ben nagyon jó! Különösen a ONE X-ben és fölötte! Pl. HTC Droid DNA
    Hol van már a Nokia?!?! LOLL leragadtatok a Mártix-nál !!!!
    WP? Na neee
  • Cefet #20
    Állat...
  • tomboy013 #19
    Az előző doncelegernek szólt nem neked =D
  • tomboy013 #18
    xD azok kemény kijelentések azért =D Maximum hangzásban alázza le a 920-at.
    Most kezdjem sorolni miért jobb a 920? Hát jó: kamera(optikai képstabilizátor, és normális minőségű hangot is vesz fel a HTC-vel ellentétben), kijelző(az SLCD szerintem elég gáz egy ilyen kategúriájú telefonba), szoftver támogatás, szerintem sokkal szebb bár ez szubjektív, vezeték nélküli töltés, szuperérzékeny kijelző(télen rohadt jó dolog)... és még az bekapcsoló gomb is az ember kezére áll nem kell kiejteni a kézből ha le szeretnénk zárni a képernyőt(bár ez elég sok HTC-nál hiba). De ezek között azért a szoftver támogatás a döntő tényező a Nokia mellett, mert van jópár alkalmzás ami nincs HTC-re és bizony nagyon is jó volna ha lenne. Lehet hogy olcsóbb a 920-tól, de inkább gyűjtsön rá még az ember ha fullos WP telóra vágyik. Szeretem a HTC-t mert minőségi telefonokat gyárt, de a 8X nem nagyon rúg labádba a 920 mellett, ha az általam felsorolt dolgokat nézzük. Bár igazából ami nincs felsorolva az meg mindkettőben benne van.
  • Cumshot #17
    HTC-k hírhedten ótvar képeket készítenek, szóval ha a kamera izgat a HTC meg se forduljon a fejedben. A régi 3,2 megapixeles SE K800i-m szarrá veri ezt a kamerát.