Berta Sándor

Internetügyi miniszter lehet Németországban

A német szövetségi parlament internetes és digitális társadalmi ügyekkel foglalkozó Enquete bizottságát 2010 májusában hozták létre, de a megbízatása januárban lejár. A szerepét külön internetügyi miniszter veheti át.

A CDU és az SPD parlamenti képviselői egyaránt kiállnak az elképzelés mellett. Ezt megerősítette Lars Klingbeil, az SPD és Thomas Jarzombek, a CDU hálózatpolitikai szóvivője. "Jelenleg a témával minden minisztérium foglalkozik egy kicsit, de összességében ez semmit sem jelent" - jelentette ki Klingbeil. Jarzombek hozzátette: "Olyan személyre van szükség, aki az egyes szaktárcákkal tarthatja a kapcsolatot, de ezzel egy időben profitál a kancellár függetlenségéből." Mindez tehát azt jelentené, hogy az internetügyi miniszter nem kapna külön apparátust, hanem a kancellária munkatársa lenne.

Az Enquete bizottság tagjai már tavaly októberben azt szorgalmazták, hogy minél gyorsabban megoldást kell találni a problémára és létre kell hozni egy új internetügyi testületet. Ugyan a világhálóval kapcsolatos felvetéseket a jogi és belügyi bizottságban is tárgyalják, de mindez azt eredményezi, hogy ezek a javaslatok nem kapnak kellő nyilvánosságot és támogatást. Amennyiben nem lesz internetügyi miniszter, akkor a szeptemberi parlamenti választások után nagyon valószínűnek tűnik az internetügyi bizottság létrehozása.

Az FDP és a Zöldek szintén amellett álltak ki, hogy a világhálóval kapcsolatos témáknak hangsúlyosabban kellene megjelenniük a szövetségi kormányban. Korábban már felmerült, hogy külön minisztériumot hoznak létre, de ezt akkor az Enqute bizottság tagjai elvetették. Jelenleg Cornelia Rogall-Grothe, a belügyminisztérium államtitkára IT-megbízottként koordinálja a párbeszédet a szövetségi kabinet, a tartományok és a cégek között. A szaktárca ezt elegendőnek tartja és ellenzi külön miniszter kinevezését. Philipp Spauschus, a hivatal szóvivője azzal érvelt, hogy a világhálót érintő kérdésekről aligha lehet az egyes területektől függetlenül tárgyalni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!