MTI

Bárki lekérheti a róla tárolt schengeni adatokat

Bárki kérhet tájékoztatást arról, hogy adatai szerepelnek-e a Schengeni Információs Rendszerben (SIS), az ott található személyes adatok helyesbítését, törlését is kezdeményezheti bármely rendőrkapitányságon vagy magyar külképviseleten. Ha nem elégedett a válasszal, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordulhat - közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint az övezeten belül az emberek határellenőrzés nélküli, szabad mozgását biztosító rendszer részes államai egységes szabályokat alkalmaznak a külső határellenőrzéseknél, emellett rendőri és igazságszolgáltatási szerveik szoros együttműködésben kezelik a SIS-t. Az adatbázis körözött és eltűnt személyek, továbbá a bűnügyi (körözési) nyilvántartásban szereplő fegyverek, okmányok, járművek adatait tartalmazza. A SIS jelenleg a 28 részt vevő állam (26 teljes jogú schengeni tagállam, valamint Románia és Bulgária) által bevitt, több mint 42 millió körözést tartalmaz, és ez a szám havonta körülbelül 3 százalékkal nő - olvasható a közleményben.

A SIS központi rendszere Strasbourgban üzemel, ellenőrzését a tagállamok adatvédelmi hatóságainak képviselőiből álló közös felügyelő hatóság végzi. Magyarországon a nemzeti rendszert a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala irányítja, felügyeletét pedig a NAIH látja el.

Minden schengeni országban működik egy úgynevezett Sirene-iroda is (Supplementary Information Request at the National Entry, vagyis "kiegészítő információ kérése a nemzeti bevitel szintjén"); ezek a központok elsődlegesen a rendőrségi együttműködés szempontjából fontos adatokat cserélik ki, és koordinálják a határokon átnyúló műveleteket. A rendőrkapitányságokról és külképviseletekről ide futnak be a SIS-ben szereplő adatokkal kapcsolatos állampolgári kérelmek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #1
    vagy akár szolgáltathatsz is adatokat, ha tulságossan kiváncsi vagy...:D