SG.hu

Tizmilliós bírságot kapott az ingatlanportálok üzemeltetője

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megállapította a Weltimmo S.R.O., a www.ingatlandepo.com és www.ingatlanbazar.com honlapok üzemeltetőjének felelősségét személyek széles körét érintő jogellenes adatkezelés miatt, és határozatában a törvény szerint kiszabható legmagasabb, tízmillió forintos adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte.

A Hatósághoz 2012 januárjától kezdődően húsz panaszbeadvány érkezett a kötelezett által üzemeltetett honlapok adatkezelésével kapcsolatban. A beadványokra tekintettel indított eljárásában a Hatóság megállapította, hogy a honlapon az érintettek 30 napig ingyenesen, azt követően ellenérték fejében helyezhettek el ingatlanhirdetést. A szervezet közleménye szerint a panaszosok a személyes adataikat is tartalmazó ingatlanhirdetéseket nem tudták törölni az ingyenes időszak alatt és aztkövetően sem – egyrészt azért, mert a honlap nem nyújt lehetőséget a törlésre, másrészt a felhasználók határozott nyilatkozata ellenére nem tettek eleget a törlési kérelmeknek.

A kiadott közlemény szerint a törlési kötelezettségnek a honlap a legtöbb esetben éveken át nem tett eleget. Ez az eljárás sérti az adatvédelmi szabályokat, mert az érintett kérésére a személyes adatokat törölni kellett volna. A Hatósághoz érkezett 20 beadvány és az új adatvédelmi szabályozás hatálybalépése előtt, az Adatvédelmi Biztos Irodájához érkezett 43, a szóban forgó honlapok mindenkori üzemeltetője ellen benyújtott panaszbeadvány alapján megállapítható volt, hogy a vállalkozás személyek széles körével szemben nem tartotta be az adatvédelmi követelményeket. A Hatóság döntéshozatala során támaszkodott a Gazdasági Versenyhivatal Vj-122-183/2010. iktatószámú határozatára, valamint az adatvédelmi biztos vizsgálatában foglalt megállapításokra is.

A vállalkozást az érintettek széles körét érintő, jogellenes adatkezelésének megállapítására tekintettel a Hatóság adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte A bírság kiszabása során a Hatóság figyelembe vette a jogsértéssel érintettek körének nagyságát, a jogsértés súlyát, ismétlődő jellegét és gyakoriságát, a jogsértő állapot időtartamát, valamint azt, hogy többszöri felszólítás, továbbá más hatóságok intézkedéseinek ellenére sem került sor az adatvédelmi követelményeknek való megfelelő gyakorlat bevezetésére - írják.

Figyelembe vette továbbá, hogy az eljárás megindítását követően is folyamatosan érkeznek az újabb panaszbeadványok, amely azt jelzi, hogy a vállalkozás a tevékenységét a korábbiaknak megfelelően, adatvédelmi szempontból jogellenesen folytatja tovább. A bírság összegének megállapításánál a Hatóság figyelembe vette a kötelezett gazdasági súlyát, visszaélésszerű eljárását és rosszhiszeműségét, valamint azt a tényt, hogy az eljárás során nem működött együtt a Hatósággal. A határozat a Fővárosi Törvényszék előtt támadható meg. Az adatvédelem érdekeire, valamint a nagyszámú érintett jogainak védelmére tekintettel a Hatóság elrendelte határozatának nyilvánosságra hozatalát aHatóság honlapján történő közzététel formájában

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!