Berta Sándor

Nem ajánlja a kínai készülékek használatát Litvánia

A helyi védelmi minisztérium szerint a Xiaomi telefonjai a kukába valók és a Huawei sem biztonságos.

A litván védelmi minisztérium alá tartozó nemzeti kiberbiztonsági központ a jelentésében óva intette a felhasználókat attól, hogy a Huawei, a Xiaomi vagy más kínai gyártók által kifejlesztett és piacra dobott okostelefonokat vagy más termékeket vásároljanak meg. Ugyanezt hangsúlyozta Margiris Abukevicius védelmi miniszterhelyettes is.

A centrum azt tanácsolta, hogy ha valaki korábban vett ilyen eszközöket, akkor mondjon le azok használatáról. Az indoklás alapján az érintett modellek számos biztonsági hibával rendelkeznek és integrált cenzúrafunkciók is vannak bennük. A Xiaomi Európában értékesített készülékeibe épített böngésző felismeri az olyan kifejezéseket, mint a "Szabad Tibet", az "Éljen Tajvan függetlensége" és a "demokráciamozgalom", s cenzúrázni tudják azokat. Ez a funkció jelenleg Európában ki van kapcsolva, de távolról aktiválható. A Huawei P40 típusú 5G-telefonokban szintén találtak biztonsági hiányosságot a litván szakemberek.

Abukevicius azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy amilyen gyorsan lehet, szabaduljanak meg az érintett eszközöktől. A Xiaomi eddig nem reagált a jelentésre. A két fél viszonya azután romlott meg, hogy Litvánia engedélyezte egy tajvani képviseleti iroda megnyitását. Az ázsiai állam azt követelte Litvániától, hogy hívja vissza a pekingi nagykövetét, válaszul pedig jelezte, hogy ő is visszahívja a vilniusi képviselőjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #8
    A játék elmélet alapját nem John Forbes fektette le, hanem Neuman János, egy 1928-as munkájában.
  • end3 #7
    Valakit megfizetnek azért, hogy az amerikai telefongyártót hozzák kedvezőbb piaci helyzetbe. Ezzel egyidejűleg (világ)birodalmi háborút viselnek Kína ellen. Úgy gondolják sok kis "gyomrossal" le tudják léptetni a világ "nagyszinpadáról".

    Kétségtelen vannak apróbb "sikereik" (lsd. pl. Huawei tönkretételét,) de ezeket a történéseket emberi szemmel és a "földtől 3 lábbal elemelkedve" és elemezve, mindig oda jutunk, hogy az emberiség és benne az egyének együttműködve messzebb jutnának. Nem győzöm mindenütt hangoztatni, a játékelmélet alkalmazásának fontosságát. (Végül is az amerikaiaknak főként tudni kellene, John Forbes Nash Jr., azaz amerikai állampolgár szülte meg.)

    A kölcsönös előnyök, kooperáció az emberek, országok közötti kapcsolatokban! De a jelenlegi amerikai birodalmi húgyaggyal ez nem megy. - (Nem bírják felfogni a 300 millió polgáruk szerinti helyüket a földi emberi közösségek sorában.)

    - Úgy gondolják, többre jogosultak. De ezzel a gondolkodással hosszabb távon Amerika csak a pokolban kaphat több üstöt maga alá, magával rántva oda az egész világot. (De valószínűleg még ott is számolniuk kell Kína több üstjével.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.09.24. 08:13:20
  • vizes #6
    Tudom, hogy az Android alap felületét módosította, Xiaomi telefonom van. De tudtommal az összes gyártó a saját ízlése szerint formálja az Androidot, és egyiknél sincs garancia, hogy nem tárol vagy küldözget ilyen-olyan adatot.
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Nyilván benne van, vagy távolról aktiválni lehet, de nem nagyon lehet vele mit csinálni. Szifon sem biztos, hogy sokkal jobb ebből a szempontból..

    Xiaomi telefonok jó részén legalább lehet romolgatni, ha kicseréled az ujjlenyomat olvasót sem tilt le a szoftver etc..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.09.23. 09:52:29
  • Cat #4
    Mivel van megoldás a problémára (-> nem használod a szoftvert), ezért ez így rendben van. Ti tényleg így gondolkoztok? A Xiaomi híres arról, hogy az Android alap felületét módosítja, ez a MI UI. Miből gondoljátok, ha a böngészőben van, a saját felületükbe nem raktak (értsd: nem kellett, hogy rakjanak) hasonlót? Mert nyilván nem saját magától rakta ezt bele a cég.
  • kvp #3
    Csak a kinai allami bongeszo, nem a chrome. A telefonokon ott van a gyarto sajat bongeszoje is, mint ahogy a samsungokon is van egy ugyanilyen sajat chrome valtozat. A szuro csak kinai karakterekre mukodik es csak kinai orszagkod/nyelv eseten van hasznalatban. A tavoli aktivacio igaz a google esten is, a play store hasonlo telepitokulccsal rendelkezik.

    Az adatok feltoltese a kinai szerverre mar kellemetlenebb, egy regebbi firmware bizonyos esetekben a telefonbeszelgetesek tartalmat is rogzitette es nem csak feltoltotte, de rajta is felejtette a keszuleken filerendszerbol elerheto helyen. Ez jol johet ha az ember ugyis felvenne minden beszelgeteset, de kellemetlen hogy egy tavoli ceges szerverre kerulnek. (a jelenlegi firmware-ekben ha rogzit is, mar nem publikus konyvtarba teszi)

    Egyebkent aki olyan telefont akar, ami nem kemkedik utanna (pl. nem tolti fel az offline modban is gyujtott gps es wifi adatokat a google szerverere), az android open source-os google mentes telefont hasznal chrome helyett chromiummal. Jopar gyari keszulekre fel lehet telepiteni, bar az ujabb keszulekek (pl. a samsung-ok) ilyenkor kikapcsoljak a periferiak nagyreszet (kamerak, ujjlenyomat olvaso, varhatoan nemsokara a mikrofon is tiltasra kerul majd amennyiben nyilt forraskodu os kerul a keszulekre)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    "Ez a funkció jelenleg Európában ki van kapcsolva, de távolról aktiválható."

    Google is távolról meg tudná ezt tenni, akármikor. Csak a kínai készülékben véletlen ottmaradt a kód.

    edit: ha tényleg csak a böngésző, akkor meg végképp szóra sem érdemes.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.09.23. 08:28:33
  • vizes #1
    " A Xiaomi Európában értékesített készülékeibe épített böngésző felismeri az olyan kifejezéseket"
    Tehát ha jól értem, a gyárilag telepített böngésző. Van még azon kívül néhány használható(bb) browser, problem solved.