SG.hu

Az iPhone már nincs az első öt legkelendőbb telefon között Kínában

A Huawei és a Xiaomi teret nyert a második negyedévben, miközben az Apple részesedése csökkent ezen a nagyon fontos piacon. A top 5 okostelefon-értékesítő Kínában mind helyi gyártó.

Az Apple a második negyedévben négy év után először esett ki a kínai okostelefon-értékesítők első öt helyezettje közül, az iPhone pedig teret vesztett a hazai mobilgyártók, köztük a Huawei modelljeivel szemben. Miközben a kínai okostelefon-szállítások éves szinten 8,9 százalékkal 71,6 millió darabra nőttek - ez már a harmadik egymást követő negyedévben jelent növekedést, mivel a piac kilábal a visszaesésből -, az Apple 3,1 százalékos visszaesést könyvelhetett el az International Data Corporation kutatócsoport előzetes adatai szerint. Az Apple azonban összességében még mindig nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik Kínában, mint 2020-ban, ma 13,6 százalékkal, szemben az akkori harmadik negyedévi 8,3 százalékkal - jegyezte meg az IDC.

A rivális Canalys kutatócsoport által közzétett adatokból az is kiderül, hogy Kínában ma már helyi cégek alkotják az első öt legnagyobb eladót. A Xiaomi úgy került be az első ötbe, hogy az Apple piaci részesedése 2 százalékponttal csökkent, annak ellenére, hogy a negyedév során árengedményt adott az iPhone modellekre. A Canalys szerint a Xiaomi okostelefon-eladásai nagyot profitáltak a cég első elektromos autója, az SU7 bevezetése körüli marketingfelhajtásból. A Vivo, az Oppo és a Honor a többi kínai márka az első ötben.


A fokozódó verseny és a kínai iPhone-okkal szembeni kormányzati szigorítás miatti aggodalmak az elmúlt hónapokban folyamatosan foglalkoztatták az Apple-t, ami ellensúlyozta az olyan pozitív jeleket, mint például a szolgáltatási üzletágának tartós kétszámjegyű növekedése, amely magában foglalja az App Store-t, az Apple Pay-t és az Apple TV+-t. A Huawei tavaly szeptemberben dobta piacra zászlóshajóját, a Mate 60 okostelefon-sorozatot. "Az Apple idei visszaesése túlmutat a szezonalitáson, közvetlenül a Huawei - az Apple-n kívül az egyetlen másik jelentős szereplő a prémium szegmensben - által támasztott megnövekedett verseny következménye” - mondta Nabila Popal, az IDC kutatási igazgatója. A kutatás szerint azonban az Apple éves szintű visszaesése Kínában „kissé javult” az első negyedévhez képest. „A Huawei fenyegetése veszíthet erejéből, ha nem vezetnek be hamarosan MI funkciókat, mivel ezek várhatóan a prémium készülékek alapelemeivé válnak” - tette hozzá Popal.

Az Apple jövő csütörtökön számol be a június végéig tartó negyedév eredményeiről, a befektetők pedig a globális iPhone-eladások megugrásának jeleit figyelik. Tim Cook vezérigazgató a nyilvánosság előtt egyre bíztatóbban nyilatkozik arról, hogy a mesterséges intelligencia 2025-ig fellendítheti az eladásokat. Az Apple júniusban, az éves fejlesztői konferenciáján mutatta be az „Apple Intelligence”-t. Az MI funkciókból álló csomag egy intelligensebb Siri asszisztenst fog működtetni, és olyan új eszközöket kínál majd, mint a képszerkesztési funkciók, az egyéni emoji generálás és az írást segítő eszközök. Az OpenAI-val kötött partnerség révén az Apple felhasználói ingyenesen hozzáférhetnek a ChatGPT-hez is, így kihasználhatják annak erősebb MI-modelljeit. Az iPhone 16 várhatóan szeptemberben kerül bejelentésre.

A döcögős kezdés után az Apple részvényei 2024 eleje óta 17 százalékkal emelkedtek, és a vállalat visszaszerezte a legértékesebb amerikai tőzsdén jegyzett vállalat pozícióját a Microsofttól és az Nvidiától. A Bank of America elemzői ebben a hónapban megismételték „venni” minősítésüket az Apple-re, mondván, hogy egy erős, többéves frissítési ciklust látnak az iPhone előtt, amelyet a régebbi modellekkel dolgozó felhasználók nagy bázisa hajt, akiket az új MI funkciók vonzanak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!