SG.hu

Kína 2027-től kitiltja távközlési hálózataiból az amerikai eszközöket

A kínai kormány rendelete szerint a helyi távközlési cégeknek 2027-től kezdve csak hazai chipeket szabad használniuk a hálózatukban.

Évekkel azután, hogy az amerikai szabályozó hatóság, az FCC arra utasította az amerikai távközlési szolgáltatókat, hogy szereljék ki a Huaweitől és a ZTE-től származó eszközöket a hálózataikból, Peking közölte a kínai távközlési vállalatokkal, hogy távolítsák el az amerikai gyártmányú chipeket. A rendelet az ország három legnagyobb szolgáltatójára, a China Telecomra, a China Mobile-ra és a China Unicomra vonatkozik. A szolgáltatóknak be kell majd nyújtaniuk a külföldről származó alkatrészek lecserélésének ütemtervét. A kínai Ipari és Informatikai Minisztérium által hozott döntés nem sok jót ígér az Intel és az AMD számára, 2023-ban bevételeik 27, illetve 15 százaléka származott a kínai piacról.

Az amerikai lépés oka az volt, hogy a Trump-kormány aggódott, mert a Pekinggel való információmegosztást előíró kínai törvények miatt a Huawei és a ZTE arra kényszerülhet, hogy hátsó ajtókat helyezzen el a készülékeiben, hogy megkönnyítse a hírszerzési műveleteket. A Huawei a maga részéről többször is tagadta, hogy ez valaha is megtörténne, és ragaszkodott ahhoz, hogy bárhol is működik, betartja a helyi törvényeket. Most úgy tűnik, Peking készen áll a bosszúra. Egyelőre azonban nem világos, hogy a távközlési vállalatok milyen támogatást kapnak, ha kapnak egyáltalán, hogy ellensúlyozzák a külföldi chipek hazai szilíciummal való lecserélésének költségeit.

Amint azt a Huawei-készlettől való megszabadulásra irányuló amerikai erőfeszítéseknél láthattuk, a megpróbáltatások a kínai hálózatüzemeltetők számára igen költségesnek bizonyulhatnak. Az FCC 1,9 milliárd dollárt különített el a szolgáltatók kártalanítására, de több mint 5,6 milliárd dollárnyi kérelmet kapott.

Ez a 2027-es határidőt kitűző rendelet csak a legutóbbi a kínai kormány azon erőfeszítésében, hogy megszüntesse az amerikai technológiáktól való függőségét. Kína egyre inkább eltávolodik a nyugati technológiától, válaszul az amerikai kereskedelmi korlátozásokra, amelyek célja, hogy megtagadják az ázsiai országtól a hozzáférést a mesterséges intelligenciához szükséges csúcstechnológiájú processzorokhoz, valamint azon chipgyártó berendezésekhez, amelyek az önellátás eléréséhez szükségesek. Ezen erőfeszítések ellenére a kínai vállalatok - köztük a Huawei és a Semiconductor Manufacturing International Co (más néven SMIC) figyelemre méltóan sikeresek voltak a viszonylag magas színvonalú lapkák előállításában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • drsx #5
  Hszi Csin-ping a "nyugaton" elo parthu kinainak: "Micimacko hivja Malackat. Malacka, ha legkozelebb itthon jarsz, igazan hozhatnal egy marekkal a Tigris altal kifejlesztett legujabb MI csipbol, a mernokeink szivesen ratennek kezuket..."

  A gyarto technologia mar kicsit nagyobb falat, de az sem megoldhatatlan.
 • Sequoyah #4
  Kinanak? Vissza bizony. Eddig hasznalhattak nyugatrol lopott technologiat, most mar kenytelenek lesznek sajatot fejleszteni.

 • barret #3
  Kevés,de az a kevés egyre növekszik! Egyszer csak elég lesz :D
 • opinion #2
  Ez édeskevés a visszanyaláshoz :D
 • Armagedown #1
  Visszanyalt a fagyi.