Berta Sándor

Alig keresnek valamit a kereskedők az iPad eladásokon

Érdekes tapasztalatokról számolt be a legnagyobb osztrák online kereskedőcég, az e-tec alapítója és vezetője, aki úgy véli, hogy a számítástechnikai és a szórakoztató elektronikai piac nagyon komoly gondokkal küzd.


Bert Kuhn
"Ez egy nagyon feszült és harcokkal átszőtt piac. A helyzet kiélezett és még az olyan nagy áruházláncok sincsenek biztonságban, mint a MediaMarkt/Saturn lánc. A kisebb kereskedők mindig megpróbálják dömpingárakkal befolyásolni és tönkretenni a piacot" - jelentette ki Bert Kuhn. Az e-tecnek jelenleg 100 000 ügyfele van és 15 üzlettel rendelkezik, minden ötödik osztrák ismeri a márkát. A kínálatában 30 000 árucikk található meg. (A költségcsökkentés most prioritást élvez, ezért Magyarországon már nincs is használatban a Saturn márkanév.)

A vállalat az idén várhatóan 40 millió eurós bevételre tesz majd szert, a legnagyobb profitot számukra a táblagépek hozzák. Ugyanakkor a kereskedők az Apple tábláin alig keresnek valamit, miközben az Androidot futtató eszközöknél éppen ellentétes a helyzet. Ennek oka elsősorban az iPad készülékek és a többi tábla PC közötti árkülönbözetben keresendő.

Kuhn szerint az Apple magas árait nem lehet sokáig fenntartani, mert egyre több felhasználó olvas webes teszteket és véleményeket, s összehasonlítják az egyes modellek árait is. A nehéz gazdasági helyzet miatt sem engedhetik meg maguknak az emberek, hogy drága termékeket vásároljanak, ezért elsősorban jó ár-érték arányú táblákat keresnek. "Mindez a fiatalok számára magától értetődő, ez az eljárás a jövőben teljesen normális lesz" - tette hozzá az üzletember.

Problémát jelent a kereskedőknek, hogy a fizikai üzletek elveszítik a jelentőségüket. Ahhoz, hogy hosszú távon talpon tudjanak maradni és nyomott árakat tudjanak kínálni, átszervezéseket kell majd végrehajtaniuk. Az alkalmazottakkal kapcsolatos költségeket a minimumra kell csökkenteni, így a hosszú nyitva tartási idővel rendelkező bevásárlóközpontok ideje alighanem meg van számlálva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • igazamvanvagyig #15
    Mit akar ez a looser? Az oldalukon nincs angol nyelvű rész. Van náluk komoly 8 mobil.Főoldalon brother nyomtató...Epson,canon mellett minek az a gagyi ha nem is olcsóbb.Csodálkozik ha nem megy a bolt.
  • narumon #14
    Akkor képzeld el azokat akik nem tudják megtermelni. No ők bizony megesznek mindent és még félre sem tudnak rakni.
  • zola2000 #13
    pff nagyon durva, mi meg itt az elfogyasztott élelmiszer kb felét megtermeljük, különben nem is lehetne magyar fizetésből félretenni.
  • Tetsuo #12
    Hirtelen ezeket talaltam:

    http://fullfact.org/factchecks/food_waste_costs_UK_WRAP-2664
    http://www.tristramstuart.co.uk/FoodWasteFacts.html
    http://www.bbc.co.uk/insideout/yorkslincs/series7/supermarket_landfills.shtml
    http://en.wikipedia.org/wiki/Food_waste

    Tehat amit irtam, a nagyresze nem a legnagyobb reszet jelenti, hanem egy jo nagy szazalekot, amit egzaktul megmerni senki nem tud, ertelemszeruen.
    Hatalmas mennyisegekrol van szo.
  • zola2000 #11
    "a megvasarolt etel (aminek minosege ugyancsak oriasit csokkent) nagyreszet nem is esszuk meg stb"

    ezt mintha már olvastam volna valahol korábban, de igazából elképzelni sem tudom...
  • asgh #10
    Érdekes, hogy ehhez képest pont az Apple üzemelteti kimagasló nyereséggel a saját kiskereskedelmi bolthálózatát.
    Talán mert nem csak arról szól egy bolthálózat felépítése, hogy teli raknak egy áruházat retard eladókkal, akik kevesebbet tudnak a termékről, mint én, és ráraknak a beszerzési árra pár száz százalék hasznot.
    A KIKA-ról vannak belsős infóim, ott most is 320 forintért váltják az Eurót, 150% a haszonkulcs és az eladók 0.25% jutalékot kapnak bruttó (!). Ha akció van, akkor abból a 150%-ból engednek 10%-ot, de azért is fél órát kell telefonálnia az eladónak, mert egy főnök külön engedélye kell, hogy megadhassák a meghirdetett kedvezményt. Ezen kívül minden létező kényelmi szolgáltatást leépítettek, megszűnt az információs pult és a világítást csak nyitáskor kapcsolják fel, az alkalmazottaknak addig sötétben, zseblámpával kell pakolniuk.
    Szal lehet, hogy a webshopok komoly kihívást jelentenek a nagy bolthálózatoknak, de sírás helyett elsőnek talán a saját működésüket kellene rendbe tenni, hozzáértő és motívált eladókat felvenni és mondjuk nem dupla áron értékesíteni.
  • Tetsuo #9
    Az utobbi idoben a gyartas is teljesen atalakult. Nem hosszutavra gyartanak, hanem az aktualis trendhez, az arut pedig el lehet dobni es ujat lehet venni...
    Emiatt is masok a fogyasztoi szokasok. A megvasarolt targyak nagyreszet nem is hasznaljuk, a megvasarolt etel (aminek minosege ugyancsak oriasit csokkent) nagyreszet nem is esszuk meg stb..

    Az elektromos borotvam 2 eves, veszek hozza kest, de nem a gazdasagos kiszerelesu 3 db-ost, ami csak kicsit dragabb, mint az 1db-os, hanem az 1db-ost, ugyanis valoszinu, hogy ujabb 2 ev mulva mar ujabb keszuleket is kell vennem.

    Hosszutavra mar csak professzionalis eszkozoket vasarol az ember, akinek persze szuksege van ra. Azt viszont meggondolja.

    Egy exluziv borkereskedesben, (Lengyelorszagban,) volt egy olcso bor, ami nagyon tuti volt! Hire jart es egyre tobben vasaroltak. Emiatt beszuntettek a forgalmazasat, mert "rontja az uzlet presztizset". Ertelmetlen lepes, de mast nem tehettek, mert szabalyokhoz voltak kotve (franchise vagy ilyesmi).
    Itt Angliaban, dehat otthon mo-n is (ugye), rengeteg ilyen ertelmetlen, buta, pazarlo dontes van alacsony de nagyon magas szinteken is.
    Sajnos ilyen a vilag.
    (Kicsit off, de ajanlott konyv: Jared Diamond - Osszeomlas.)
  • narumon #8
    Ó és mi a webáruház címe? Áfa nélkül vagy felesen adsz cuccot? :D
  • kisemlős #7
    Nem feltétlenül. Műszaki cikkeket forgalmazok a neten. Itthon a legalacsonyabb árakkal, de természetesen az USA-ban 30%-kal olcsóbbak ezek a műszerek. Sok vevőnek nem mindegy, hogy garanciális probléma esetén, hozzám küldi vissza, vagy az USA-ba postázza vissza.
  • Nos #6
    Ha még mindig a kisboltok uralnák a piacot, akkor ugyanazokat a divatvackokat vennék meg ezekből a boltokból, csak drágábban, mint a netről.
    Elég naív vagy, ha egyből összekötöd a kisboltot a kiszolgálás és szakértelem minőségével. Találkoztam olyannal, ahol tényleg segítőkészek, de olyannal is, ahol kimondottan átbaszósak akartak lenni. Ők is a pénzért csinálják.
    Ráadásul nyílván nem tudnak versenyezni választékban a nettel. Mert mondhatják, hogy oké, a jövő hétre megrendelik, amit akarok, de akkor már inkább én rendelem meg és nem várom meg, hogy rádobjanak még 10-30 százalékot.