MTI

Kínából olcsóbb országokba viszik el a gyárakat

Az emelkedő bérköltségek és az export lassulása miatt egyre több kínai és külföldi cég telepíti át termelését az ázsiai térség más országába - erősítette meg a China Daily napilapnak a kínai kereskedelmi minisztérium egyik hivatalnoka.

A magát megnevezni nem kívánó hivatalnok úgy fogalmazott: a textil- és ruházati ipar képviselői, valamint a cipőgyártók csaknem egyharmada van nagy nyomás alatt ma Kínában, s hagyta el részben vagy teljesen a kelet-ázsiai országot emiatt. A vállalatok legkedveltebb célpontjai közt a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagországai szerepelnek, mindenekelőtt Vietnám, Indonézia és Malajzia.

Liang Si-jü (Liang Shiyu), a kínai textiláruk külkereskedelmi kamarájának vezetője a lapnak megerősítette: jelentős számú termelő helyezte át székhelyét máshová az elmúlt időszakban. Liang szerint ez ugyanakkor magától értetődő jelenség, amely a központi kormány gazdasági struktúraváltást érintő törekvéseivel is összhangban van. A jelenlegi ötéves terv is továbblépésre, a minőség növelésére ösztönzi az exportőröket - emlékeztetett Liang. A termelőcégek többnyire az emelkedő bérköltségek miatt döntenek a távozás mellett: az elmúlt években a kínai bérek átlagosan 15 százalékkal, a minimálbérek pedig tavaly átlagosan 22 százalékkal, az idei év első hat hónapjában mintegy 20 százalékkal nőttek. A vezetés tervei szerint az évtized közepéig legalább 13 százalékos emelkedés garantálása a cél.

Az egykor az "exportőrök fővárosának" tartott dél-kínai Sencsenben (Shenzhen) jelenleg 1 500 jüan (51 ezer forint) a minimálbér összege, miközben Vietnámban már ennek egyharmadáért is lehet munkaerőt találni. A környező ázsiai országok ráadásul kedvezményes politikákkal, így például olcsó földbérlettel is csalogatják a vállalatokat.

A kérdés nemcsak a kínai, hanem a külföldi vállalatoknak is fejfájást okoz: az Amerikai-Kínai Üzleti Tanács és az Európai Unió kereskedelmi kamarájának üzleti környezetet vizsgáló, rendszeres jelentéseiben évek óta a tagvállalatok leggyakrabban említett problémái közt szerepel. Az olcsó Kína végéről szóló tavaly év végi tanulmányában a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadócég úgy becsülte: a növekvő munkaerőköltségek miatt Kínából az USA-ba visszatelepülő vállalatok akár három millió munkahelyet is teremthetnek 2020-ig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #7
  úgy értem így hogy keresek 100ezret ha azt növelik 10%al ugyanolyan boldog vagyok mint aki 300ezret keres, és azt, illetve akik 500ezer forintnak megfelelő pénzt keresnek és azt csökkentik pár százalékkal ugyanolyan elkeseredetten vonulnak utcára mint akiknek az 50ezer forintos pénzéből vonnak el.
 • zola2000 #6
  Szerintem egy bizonyos szint felett "semmi".
 • zola2000 #5
  "jobban élnek mint mi"

  ha belegondolok az sem olyan nagy dolog...
 • Narxis #4
  A pénz minden.
 • Tetsuo #3
  Hahaha. A penz nem minden. Mar igy is megesznek mindent ami mozog; Egyszeruen nincs annyi jo minosegu kaja, hogy ugy eljenek mint egy atlagos Kelet-europai.
  A 40 millios megapoliszok kozepen pedig csak almodnak jo levegorol es szep kertekrol.
  Termeszetesen ott az ollo is nagyobb. Nagyobb a kulonbseg szegeny es gazdag kozott.
  A minimalbert pedig nem kapja meg mindeni.
 • Andr0 #2
  azt nézd, hogy mennyivel nőttek a bérek... évi átlag 15%... a kínai infláció kb 2%... na nézzünk a magyar oldalt: Évi átlag 2%-al nőnek a bérek és 6% az infláció.

  1-2 év és jobban élnek a kínaiak mint mi (Reál értéken)
 • zola2000 #1
  Kínában 51ezer forint a minimálbér? Ha úgy értik, hogy ezt az összeget kézbe kapják, és hozzávesszük hogy ott olcsóbb az élet, akkor lehet hogy jobban kijön egy kínai minimálbéres 51ezerből, mint egy magyar a 94ezerből, amiből 62ezret kap kézbe.

  (persze - nyugdíj, -egészségbiztosítás -ezért talán nem heti 40 órát dolgoznak)