MTI

Kína szabályozza a ritkaföldfémek piacát

Az észak-kínai Belső Mongóliában hivatalosan is létrehozták a ritkaföldfémek kereskedésének fizikai platformját 100 millió jüanos (3,5 milliárd forint) törzstőkével - jelentette a kínai média.

Kína legnagyobb ritkaföldfém termelője a Baotou Steel Rare-Earth (Group) Hi-Tech Co. és további kilenc befektető 10-10 millió jüannal, egyenként 10 százalékkal részesedik a közös vállalkozásból. A platform Baotou városban van, Belső Mongóliában, ahol a jelenleg a világon kitermelt könnyű ritkaföldfémeknek több mint a felét hozzák felszínre. A kínai ipari ágazati vezetés szerint az ország ritkaföldfém piaca korábban nagyrészt átláthatatlan volt, a különböző tranzakciók nem a nyílt piacon zajlottak, s az értékesítésre az esetenkénti alacsony mennyiség volt a jellemző. Az üzleteknek a mennyiségre és az árakra vonatkozó részletei csak korlátozott mértékben voltak hozzáférhetők.

A kínai elemzők megállapítják, hogy a korábbi helyzet lényegében gyengítette az ágazatban szereplők pozícióit, amikor a külföldi vevőkkel tárgyaltak. Az új körülmények között biztosítani szeretnék a termelők egységesebb érdekképviseltét, az árak stabilizálását. A világ ritkaföldfém készleteinek körülbelül 23 százalékával rendelkező Kína jelenleg a világpiaci forgalom több mint 90 százalékát adja. A 17 féle fémet tartalmazó csoport a csúcstechnológiai iparágakban használatos; a mobiltelefonoktól a szélturbinákon és az elektromos autókon át, a különböző fegyverekig, a gyártás nélkülözhetetlen elemei.

A ritkaföldfémek kitermelése közismerten rendkívül nagy környezetszennyezéssel jár, ami Kínában jelentős, s csak igen magas költségekkel helyrehozható károkat okozott. A pekingi vezetés az utóbbi évekre jellemző illegális bányászat és csempészés megállítása érdekében először csökkentette az exportkvótákat, termelési korlátozást vezetett be, megszigorította a környezetvédelmi szabályokat, valamint stratégiai intézkedéseket hozott a földalatti készletek kimerülésének megakadályozására. Illegális bányák sorát zárták be.

A lépések, és az azok nyomán kialakult piaci helyzet, arra indították az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és Japánt, hogy panaszt nyújtsanak be Kína exportpolitikájára a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). A panaszok kivizsgálása folyamatban van. Ezzel kapcsolatban a Hszinhua hírügynökség által idézett Csu Hung-zsen (Zhu Hongren), az ipari és információs technológiai minisztérium vezető mérnöke megjegyezte, Peking alá fogja vetni magát a WTO döntésének, bármi legyen is az. Ugyanakkor az ország kénytelen lesz tovább szigorítani az ágazat szabályozását - tette hozzá.

A ritkaföldfémek termelése Kínában az idei első féléves adatok szerint a tavalyi év azonos időszakhoz képest 40 ezer tonnával csökkent. Júliusban az árak ugyan az év elejéhez képest visszaestek, de így is a 2011. év elejeinek a duplája körül voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #5
  Én már csak arra lennék kíváncsi, hogyha minden pénz Kínába áramlik, akkor meddig marad pénze az amcsiknak, lassan minden pénz Kínában lesz, szerintem hamarosan "visszatámad" Kína.
 • okosan gyerekek #4
  arról nem is beszélve, hogy egy kínai bányász sérülése milliomod részéért kártéríthatő, mint egy amerikaié. az USA relatíve jól működő kártérítési rendszere finanszírozhatatlanná teszik számukra a bányászatot, Kína még úgy is olcsó marad nekik, ha most tripláznak az árakon. egyébként meg minimum 20-30 év, amire versenyképesen, a saját igényeiket ellátni tudó bányászatot létre tudnak hozni..
 • Caro #3
  Csak ha a világ kitermelésének 90%-ával rendelkezel, akkor nem csak befolyásolni tud... a régi bányák újraindítása min. 5-10 év, és az amerikai bányász sokszorosába kerül a kínainak (nem csak fizetés, hanem biztonság, etc. miatt), így a nyersanyag is sokkal drágább lesz. Amivel ugyanúgy nem érjük el a versenyképességet.
  Persze kína célja az, hogy minden nála készüljön, korábban is megmondták, aki odaviszi a gyártást, az kapja az anyagot is hozzá. Lehet találgatni hogy a játék mire megy ki?
 • teddybear #2
  Hibás a cikk címe. Kína legfeljebb a saját piacát szabályozhatja, a világpiacot csak befolyásolni tudja.
  Ha túl magasak lesznek az árai, beindítják az eddig elhanyagolt amerikai és orosz bányákat, Kína meg jól pofára esik.
  Ami azt illeti, nemrég volt egy cikk a szerbiai ritkaföldfém kutatásokról is.
 • gombabácsi #1
  mit képzelnek ezek a kínaiak? tudhatnák, hogy mi, a demokratikus és környezet kímélő felvilágosult civilizált nyugati népek nem fogunk környezetkárosító tekknikával bányászni

  ebből következik, hogy nekik kell ezt csinálni, és olcsón adni amit kibányásztak!

  felháborittttó!