Berta Sándor

Érdektelenség övezi a Facebook videochatját

Komoly médiakampány előzte meg az Airtime videochat-szolgáltatás bemutatkozását, azonban a Facebook partnerének számító cég aligha így képzelte el az első hónapokat.

Az Airtime öt hónappal ezelőtt vált elérhetővé és videochatelési lehetőséget kínál a legnépszerűbb közösségi oldal regisztrált felhasználóinak. Az új funkciónak sokan megörültek, azonban a The New York Times most arról számolt be, hogy közel sem megy jól a vállalakozásnak, amit Shawn Fanning és Sean Parker, a Napster társalapítói hoztak létre. A szolgáltatást naponta alig 400, míg havonta 10 000 ember veszi csak igénybe, ami a Facebook hivatalosan több mint egymilliárdos táborát figyelembe véve gyakorlatilag elenyésző. Ezért számos vezető munkatárs távozott időközben a társaságtó., ami akár egy újabb bizonyítéka is lehet annak, hogy valóban kezd kipukkadni a Facbeook-lufi.


A chat mögött Sean Parker volt Facebook-elnök és Shawn Fanning, a Napster alapítója állnak

A Nielsen és a Comscore egyaránt azt közölte, hogy az Airtime szolgáltatást annyira kevesen használják, hogy még mérni sem tudják. A cég viszont azt hangsúlyozta, hogy a kezdeti felhasználói számok nagyon biztatóak voltak és az egyéb felmérések adatai nem megbízhatóak. Parker viszont megerősítette, hogy az alkalmazottak száma jelentős mértékben csökkent, alig tucatnyian dolgoznak a vállalatnál, pontos létszámot azonban nem árult el. Eric Feng, a Hulu egykori műszaki vezetője is otthagyta a szolgáltatást, s nem volt ő az utolsó a sorban. Parker szerint Feng távozása nem volt meglepő.

Az Airtime korábban 33,5 millió dolláros támogatást kapott különböző befektetőktől, köztük volt Kleiner Perkins, Andreessen Horowitz, az SV Angel, a Founders Fund, a Google Ventures és Ashton Kutcher. Kérdéses, hogy a befektetők türelme meddig tart. "A vállalat egy nagyon korai szakaszban van" - jelentette ki Parker és hozzátette: nincsenek nehézségeik, csupán 6-12 hónapra van szükségük. Már dolgoznak az Airtime mobil verzióján és lesznek új funkciók is, amelyek lehetővé teszik a csoportos videochatelést. Emellett a felhasználóknak lehetőségük lesz arra, hogy videoüzeneteket hagyjanak hátra a Facebookon lévő ismerőseiknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #9
    Gratulálok hogy te csak ott tudod elérni őket. Én pl Trilliant használok :) ott egyszerre elérem az msn, skype, g+ ismerőseimet is, ha meg lenne fosbúkom akkor azokat is. :D
    Különben is mit vártak ezek? A sokan a nevüket sem merik vállalni vagy legalább egy valós képet magukról, akkor majd pont videochatelni fognak? De ahogy írtátok is, a legtöbb ilyen beszélgetés az pár percenkénti odaböffentésből áll. Ha valaki komoly beszélgetést akarna az hacsak nincs nagy távolság, inkább személyesen vagy telefonon oldja meg. Ritka hogy a chatelés valóban gyors, és azonnali legyen. Az egyik fél mindig csinál valami mást is, és ha ezt látni lehet akkor a beszélgetőpartnerekben egyből felmerülhet tudat alatt az a gondolat/érzés, hogy nem vagyok fontos a másiknak.

    Mellesleg ha pukkanni fog a fészbúk lufi akkor az gyors lesz, sokkoló, és pár ember számára mosolyt fakasztó. Ez max egy leeresztődés lehetne.
  • ADAMEX9 #8
    Egy egyszerű videóchat szolgáltatás 7 milliárdból?
  • Xerox10 #7
    Érdekes, hogy én nem vagyok se tízen se húszon éves, se háziasszony mégis használom a Facebookot. Mivel ott van az összes ismerősöm akiket azonnal elérhetek. A sztereotípia baromságodat szerintem meg felesleges rávetítened egy közösségre, hiába vagy nagyon tanult ember.
  • zola2000 #6
    Hidd el sok barom van, aki fizet azért csakhogy "jajj ezt mindenki észrevegye"
  • Blacktom #5
    Ha valaki nem akar személyesen találkozni, csak facebookon tartja a kapcsolatot másokkal, az nyilván nem fog kamerát se használni. Már az is nagy felháborodást váltott ki egyeseknél, hogy a fb kiírta a többieknek, mikor olvasta el az üzeneteket. Ugyanez van a telefonokkal az sms terjedésével. Semmi közvetlen, semmi személyes. Ez egyre jellemzőbb.
  • Itsuki #4
    Meg van-e rá igény...? Kosheennek van igaza,azért szerintem az emberek nem videochatelni járnak fb-re... meg szerintem sokan amúgy is megijednek hogy most mit akar ez letölteni... nem kellő feature ez csak..
  • Vorpal #3
    " újabb bizonyítéka is lehet annak, hogy valóban kezd kipukkadni a Facbeook-lufi."

    ez inkább azt jelenti, hogy nem megfelelő a marketing és a felhasználói élmény - gyúrni kell
  • JL666 #2
    meg 1400 forintért egy szar hozzászólást kiemelünk. Normálisak ezek?! 1400 forintért egy hozzászólás?! Keretes hirdetést adok fel, amit lát 25000 ember, nem csak 500 barát ennyi pénzért, barmok!!!
  • kosheen #1
    Nem is lehetett sokat várni tőle. Fészbúkot akik tömegesen használnak azok a tizen-huszonéves hülyegyerekek (na jó, meg a nagyon ráérő háziasszonyok szoktak még hiperaktivok lenni). Na ők aztán egyszerre 70 emberrel beszélnek, kamerázni meg asszem csak 1 emberrel lehet. Meg ezek a beszélgetések se zajlanak folyamatosan, 1-1 LOL, meg xd 5 percenként és kész.
    Aki messze van és látni akarjuk egymást azzal skype (msn sok helyen már "lejárt lemez")
    Eddig 2 emberrel kamoztam összesen, abból az egyik a család volt, mert nem volt skype azon a gépen. De legalább része voltam egy nagyon szűk társaságnak :D