Gyurkity Péter

Közeledik a többséghez az AMOLED

Ennek megszerzése azonban idén még az LCD visszaszorulása ellenére sem következik be.

Az okostelefonok területével kapcsolatban legutóbb arról írtunk, hogy a TrendForce friss előrejelzése szerint idén gyors helyreállást látunk majd, eközben azonban a piackutató cég egy másik anyagot is közzétett, amelyben már a különböző kijelzők forgalmát, az ezek között megfigyelhető arányokat sorolják fel. Ebből az derül ki, hogy az AMOLED lassan közelít a többség megszerzéséhez.

A most közzétett részletes felmérés alapján az idei évben az okostelefonok szegmensében az AMOLED-kijelzők a teljes darabszám 39 százalékáért lesznek felelősek, miközben két évvel ezelőtt ez az arány mindössze 31 százalék volt – hogy innen a pandémiával sújtott 2020-as évben 33 százalékra növekedjen a piaci részesedés. Ugyanezen három év alatt az a-Si (amorf szilícium) LCD aránya sorrendben 29, 30, valamint 28 százalék volt (illetve lesz), vagyis ezen kijelzőtechnológia esetében leginkább stagnálásról beszélhetünk, az LTPS LCD kapcsán viszont fokozatos visszaesés rajzolódik ki, hiszen itt 40 százalékról csökkent a piaci arány 37 százalékra, az idei év végén pedig már alig 33 százalék körül lesz a fenti fontos mutató.

Érdekes fejleményként jegyzik meg, hogy a különböző gyártók a tavalyi év második felétől rendkívül agresszív árazással igyekeztek még inkább növelni az AMOLED befolyását, legalábbis ami a nem hajlítható változatokat illeti. Ez a húzás be is jött nekik, a terjeszkedés ténye tagadhatatlan, a technológia leginkább az LTPS LCD korábbi pozícióit kezdi ki, viszont eközben a hajlítható AMOLED-kijelzők maradnak a rendkívül drága, kifejezetten prémium okostelefonok területén, vagyis ennek kapcsán komoly árkedvezményekre, esésekre nem számíthatunk. Ez nem túl meglepő, nyilvánvaló volt, hogy a telefongyártók továbbra is elsősorban saját zászlóshajóikat és csúcskategóriás megoldásaikat látják majd el ilyen érintőképernyőkkel.

Ahogy említettük, az okostelefonok szegmensében erős növekedést várnak az idei évben, ez a beoltások számának növekedésével, a folyamat felgyorsulásával még tovább fokozódhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    En egy most 6 eves kozepkategorias sony-t hasznalok itthoni ebook/podcast/youtube kliensnek. Sima lcd-s es meg mindig nagyon szep a kepe, bar az aksija mar csak kb. 30 percet bir ki tolto nelkul normal fenyeron igy tobbnyire toltorol megy. Anno hasznaltam egy regi wacom tollal jegyzeteleshez, vazlatrajzolashoz is. Egy atlagos oled kijelzo mar reges regen megadta volna magat.

    A regi asztali monitorom egy osi 1200p-s samsung lcd, hatter tv-nek, streaming-hez meg a hifit meghajtani meg jo, egy 4-es raspberry van alatta media box-kent. Ha jol latom most lesz 14 eves. Meg mindig hibatlan a kepe, bar nem olyan jo a kontraszt mint a modernebb kijelzokon (a feketek nem annyira sotetek es ez 16:9-es tartalomnal latszik az also-felso fekete csik miatt, zenenel persze nem szamit).

    Ehhez kepest nekem a 2-3 eves max. uzemido az keves ha nem egy egyszer eldobhato keszulekrol van szo.
  • Tetsuo #7
    Én e-inket vennék, de az OLED sem rossz, bár 5+ évre tervezni csak az előzővel lehet. Illetve 5+ év múlva egy e-olvasó is elavulhat, mert kijön az újabb, úgyis majd arra fáj a fogad.
  • wraithLord #6
    Használattól függ, de előbb-utóbb észrevehetően kiégik magukat az OLED egységek. Tehát egyre kisebb lesz a fényerejük, hullámhossz (szín) szerint eltérő mértékben, ezért amellett, hogy halványabb lesz a kijelző, még a fehéregyensúlya is változik, általában a kék intenzitása csökken legészrevehetőbben.

    Én olvasásra nem használnék OLED kijelzőt, mert olyankor sokáig kell ugyanazt mutatnia, és olyankor szelektíven égnek ki az OLED egységek, tehát tényleg úgy fog kinézni, mint CRT-nél a beégés anno.
    Rendszeres olvasásra szerintem inkább valamilyen e-ink kijelző a megoldás (ebook reader), vagy ha mindenképpen mobilon/tableten akarsz olvasni, akkor valamilyen fejlett IPS LCD.

    Az OLED szép meg minden, de jól körülhatárolható életideje van, mert az organikus egységek szépen lassan kiégik magukat, plusz ha folyamatosan ugyanazt mutatják, akkor a legintenzívebben világító egységek égnek ki leghamarabb, CRT beégést utánozva.
  • zola2000 #5
    Magyarul ha új tabletet veszek, és úgy gondolom hogy jó lenne ha 5+ év múlva is lehetne rajta ebookot olvasni akkor ne amoledeset vegyek hanem sima ledeset?
  • Tetsuo #4
    Néhány év alatt simán "beég".
  • wraithLord #3
    Én eddig maximum 4 évig tudtam használni egy okostelefont, mert nem telefonnak használom, hanem számítógépnek, és 4 év után már idegesítően lassú (persze tegyük hozzá, hogy ez egy high-end telefon, az ennél gyengébb hamarabb "feladja").

    Szerintem aki szétesésig használ egy készüléket, jobban teszi, ha nem okostelefont vesz, mert a hardver sokkal hamarabb válik lassúvá, és akkor ezek szerint az nem szempont, mert jobbára arra használja a készüléket, amire egy telefont szokás.
    (A "butatelefonban" pedig valószínűleg nem AMOLED van.)
  • zola2000 #2
    Nagyon sokan kuporgatnak össze pénzt használt iphonera "mert azt sokáig támogatja az apple is meg a fejlesztők is" szóval ott sem lenne mindegy ha három év után beadná a kulcsot.

    Az oled tényleg gyorsan beadja a kulcsot? Csak azért mert a sok éves amoledes PS vitám kijelzője még jó.
  • kvp #1
    Az, hogy az OLED-ek par evben limitalt uzemidovel rendelkeznek teljesen elfogadhato egy high end keszuleknel, amit ugyis eldobnak 3 even belul, de ha az olcso, sokszor szetesesig hasznalt keszulekek vagy a ceges laptopok es monitorok is beadnak a kulcsot 2-3 even belul, az nem lenne elfogadhato az ezeket vasarloknak. Raadasul ugy nez ki, hogy az lcd meg mindig olcsobban gyarthato a mar meglevo gyarakban.

    Persze ha a cegeket kerdezzuk, akkor a jovo valahol az lesz, hogy minden keszuleket cserelni kell 2-3 evente. A laptopokat, a tv-ket, de meg a biztonsagi orok altal hasznalt monitorokat is, az ertekesitesi, utastajekoztato rendszereket, az autokat, a falba epitett okosotthon rendszereket, a mikrosutoket, de meg a hutoket is, amikor a beepitett OLED kijelzojuk elkopik. Erre mondjak azt, hogy nem kell megvenni oket, hanem csak berelni es akkor automatikusan csereli a berbeado ceg amikor a javithatatlan keszulek elromlik.