Berta Sándor

Ingyenes WLAN-hálózatot építene ki Berlin

Berlin és Hamburg vezetői kezdeményezték, hogy a WLAN-hálózatok üzemeltetői nagyobb jogbiztonságot kapjanak. A kezdeményezést a német Szövetségi Tanács (Bundesrat) is támogatja.

Jelenleg komoly problémát jelent annak eldöntése, hogy ki fizet büntetést, ha egy felhasználó illegálisan másolt tartalmakat tölt le vagy fel a vezeték nélküli hálózatok segítségével. Ugyan van szabályozás, de koránt sem egységes, így amíg ezt a kérdést nem szabályozzák egyértelműen, addig nehezen lehet megteremteni a keretfeltételeket a vezeték nélküli rendszerek működtetéséhez. Ezáltal pedig a szállodák és más nyílt WLAN-hozzáférést biztosító cégek is nehéz helyzetben vannak.

"A tartományi kamarák egyértelmű támogatják az ötletet, korábban pedig a Bundesrat jogi bizottsága is arra szólította fel a német kormányt, hogy a törvényhozásban aktivizálja magát. Az egyik lehetséges megoldás, hogy a vezeték nélküli infrastruktúrák működtetői figyelmeztetéssel védjék a szerzői jogok tulajdonosait. Elképzelhető az is, hogy kiterjesztik a távközlési törvényben az üzemeltetőkre vonatkozó rendelkezéseket" - jelentette ki Björn Böhning, a berlini szenátusi iroda vezetője. Az iroda feladata többek között a fővárosi politika megtervezése és irányítása, a szenátus munkájának politikai koordinálása, a német állammal és a tartományokkal, valamint az európai szervezettekkel való együttműködés, illetve Berlin képviselete.

Berlin nem véletlenül lobbizik az új szabályozás mellett, ugyanis ingyenes WLAN-hálózatot szeretne létrehozni a város központjában. A helyi szenátus már keresi a támogatókat a és minél több partnert szeretne bevonni a 2013 elején induló projektbe. Az elképzelés egyébként közel sem új, de 2006 és 2009 között komoly vita alakult ki az akkori vezetők között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!