SG.hu

Művészeti projekt városban elszórt pendriveokkal

A Dead Drops közterületen működő, anonim, offline fájlmegosztó hálózat, melyet falakba, épületekbe illetve az utcán található egyéb objektumokba beágyazott USB pendrive-ok alkotnak.

A New Yorkban debütáló, Aram Bartholl digitális interakciókkal foglalkozó transzmediális művész, építész és tervező által kezdeményezett projekthez 2012 őszén Budapest is csatlakozik. A Corvin Áruház 3. emeletén megnyílt MÜSZi - Művelődési Szint alkotóközpont közreműködésével 2012 őszén Magyarország is felkerül a nemzetközi, urbánus információcserén alapuló adatközvetítő-hálózat térképére. A MÜSZi felkérésére öt, különböző művészeti ágban alkotó művész - Vályi Gábor, Fischer Judit, Bársony Júlia, Polyák Levente, Új Vizualitás csoport - Budapest különböző, számukra fontos városrészeinek és kávézóinak hangulatából ihletet merítve 2-2 adathordozót töltött meg személyes (kezdő)tartalommal, arra inspirálva a városlakókat is, hogy osszák meg egymással emlékeiket, képeiket, videóikat vagy írásaikat.


Fájlmegosztási pontokat ugyanis bárki kihelyezhet, hiszen a telepítőnek csupán egy readme.txt nevű szöveges fájlt kell feltöltenie a kihelyezett adathordozóra, mely az általa útjára indított mappákon kívül tartalmazza a Dead Drops projektleírását. A www.deaddrops.com website-on található utasítások segítségével így bárkiből válhat adatmegosztó, a pendrive-helyről készült képét a pontos koordináták megjelölésével pedig feltöltheti a központi adatbázisba, hogy könnyen azonosíthatóvá válhasson a városlakók és átutazók számára is.

Kiadott közleményük szerint ahol biztos találsz egy-egy Dead Drop-pontot: MÜSZi, Castro Bisztró, Fogasház, Toldi, Kisüzem, Szatyor Bár A többit pedig keresd az utcán, a tető alatt, a hídnál, a téren, a parkban, a falban, a városban és a fájlok között, a mappákban...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!