SG.hu

Sony Xperia termékcsalád Budapesten is

Az őszi berlini IFA után Budapesten is bemutatta a Sony két új Xperia okostelefonját és a táblagépét. Októbertől lesznek kaphatók.

A President Hotelben tartott sajtóesemény elején a cég szervezeti változásaira tértek ki, melynek eredményei mostanra értek be. Emlékeztettek rá, hogy tavaly októberben tette közzé a Sony, hogy szándékában áll kivásárolni az Ericssont közös cégükből, és februárban pedig a tranzakció már be is fejeződött. Innen elindult egy integráció, amelynek során a Sony Ericsson korábbi szervezete Sony Mobile néven olvadt be a japán cégbe. Ez a folyamat Magyarországon is lezajlott, és a vezetés változása természetesen a termékfejlesztést is érintette, ennek első eredményeit láthattunk a helyszínen.


Elsőnek az Xperia T okostelefont mutatták be, melyről azt emelték ki, hogy "minden tekintetben HD". Dizánja az utóbbi években legnagyobb sikert arató mobiltelefonjukat, az Arc (ejtsd: árk) formatervezési nyelvét követi, és ennek a sikerére építve remélnek hasonló eredményt elérni. A telefonnak - mint arról már beszámoltunk korábban - 4,6 collos, 1280 x 720 pixeles kiljelzője van Bravia meghajtással, ami optimalizált fényerőt és magas kontrasztot jelent. Ezt tovább javítja a levegőrés nélküli érintőképernyő, ami azt jelenti, hogy az érintőpanel közvetlenül a kijelzőn van, ami által a képélmény feszes, élénk.

13 megapixeles autofókuszos kamerája saját fejlesztés, alkalmas full HD videófelvételre. Nyugalmi állapotból állítólag egy másodperc alatt használható anélkül, hogy bármilyen egyéb funkciót vagy nyomógombot aktiválni kellene. Szenzora alacsony megvilágítás mellett is használható marad. Különlegesség, hogy az előlapi kamerája is HD minőségű felvételt tud készíteni, ami persze nagyban megnöveli a videótelefonálás közbeni adatforgalmat.

A készülék rendelkezik PlayStation specifikációval, azaz a lehető legjobb minőségű mobil játékélményt biztosítja a felhasználóknak. Ki akarják használni, hogy a Sony Mobile-nak a PlayStationon keresztül bármely más cégnél erősebb kötődése van a játékiparhoz, amit a telefonra is érvényesíteni szeretnének a jövőben. A készülékben lévő hardver és szoftverkörnyezet alkalmas játékra: kétmagos processzor van benne. Abszolút új irány az is a cégnél, hogy arra törekednek, hogy a Sony eszközök könnyen kommunikáljanak egymással; az okostelefon a Vaio számítógéppel, a tablettel, a tévével, vagy akár a PlayStation különböző verzióival. Ehhez az első lépéseket most teszik meg ennek a telefonnak a piacra bocsátásával.


Egyetlen mozdulattal továbbíthatjuk az okostelefonon megjelenő képet más Sony termékekre (elsősorban tévékre) vezeték nélküli (Wi-Fi és DLNA), illetve vezetékes módszerrel egy új szabvánnyal. Ez a HDMI helyett egy új megoldás, ami egyébként ugyanúgy HD átvitelre képes, csak közben az okostelefon akkumulátora töltődik is a másik készülékről. (HDMI-átalakító kapható lesz hozzá novembertől.) Szintén nagyon sokat várnak az NFC beépítésétől, amit eddig főként a mobil fizetési megoldásoknál ismerhettünk meg. Alkalmazásával könnyen, csupán a telefon odaérintésével aktiválható bármilyen más periféria, például egy hangszóró, de egy másik okostelefonra is megkönnyíti a tartalmak átvitelét.

A második ismertetett készülék a szintén IFA-n bemutatott Sony Xperia J volt. Ugyanaz az Arc dizájn, nagyméretű, 4 collos kijelző, de célcsoportja már más. Míg a T-t az érett technológiai felhasználóknak szánják, addig a J egy sokkal fiatalosabb kört céloz. Ezt leglátványosabban előlapi LED-jei prezentálják, melyek más színnel jelzik például a Facebook vagy a Twitter üzenetet, de egyéb célra is konfigurálhatók. Négy színben kerül majd piacra, fehér, fekete, arany és lila színekben.

Mivel fiataloknak szól elsősorban ez a készülék, ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektettek a zenei alkalmazásokra. A TrackID a Gracenote több milliós adatbázisával megtámogatva néhány másodpercnyi belehallgatás után felismeri a környezetében játszott dalokat. Kiegészítőket is bemutattak, egy dizájndíjas dokkolót és egy headsetet, melynek kábele nem gubancolódik össze.


Ezután jött az Xperia Tablet S, mely a cég második generációs táblagépe. Elmondták, hogy az egyébként Európában nem árusított első generációhoz képest az azóta eltelt egy év alatt sokat javított a cég a minőségen, a kialakításon, és ez a készülék már hivatalosan is a gyártó mobilcsaládjához tartozik. A 4.03-as Android operációs rendszer van rajta (a 4.1-es Jelly Bean későbbre várható), az nVidia Tegra 3-mas processzora hajtja meg, Természetesen két kamera van rajta, hátlapi kamerája 8, előlapi kamerája 1 megapixeles.


De bemutatásánál nem a részletes műszaki adatokat hangsúlyoztak, hanem hogy az egész család használhatja, mindenki számára nyújt valami olyat, amitől vágyhat rá. Ilyen például, hogy optikontraszt panelje élénk színeket és mély feketét biztosít, ikerhangszórói pedig nagy teljesítményűek, azaz élvezetes rajta filmet nézni. Kiemelték, hogy cseppálló kijelzőt kapott, ami által a konyhában is használható, nem számít, hogy ráfröccsen valami, de kisgyerekek kezében sem kell az összenyálazás miatt aggódnunk.

A hasonló műszaki paraméterekkel bíró távol-keleti táblagépek tömegéből egyedi alkalmazásokkal kívánnak kitűnni. A Small Apps lehetővé teszi például, hogy megváltoztassuk a televízió hangerejét vagy csatornát váltsunk, miközben a tableten az internetet böngésszük. Beállíthatunk rajta profilokat, ki lehet választani azokat az alkalmazásokat, amelyeket elérhetővé akarunk tenni a gyerek számára, például nem tud hozzáférni az internethez, olyan tartalomhoz, ami nem neki való. A profilokhoz kötődően testreszabható a háttér, az ikonok és az alkalmazások elrendezése.


Külön alkalmazásokkal a felhasználók az otthoni média szervereken tárolt képeiket és videóikat a távolból is elérhetik. A Socialife szoftverrel rendezhetjük és menedzselhetjük közösségi életünket az ismerőseink üzeneteivel együtt. Az érdekes híreket és cikkeket elmenthetjük későbbi olvasásra, és az alkalmazás a barátaink által olvasott cikkek alapján felhívja a figyelmünket olyan egyéb tartalmakra, melyek számot tarthatnak érdeklődésünkre. A tartozékokra is nagy hangúlyt fektetnek, kapható lesz hozzá minőségi védőtakaró, állvány, kihangosító, billentyűzettel egybeépített dokkoló. Három változatban (WiFi-s 16 GB-os, valamint 3G-s 16 GB-os, illetve 32 GB-os) lesz kapható.

Mind a három készülék októberben kerül forgalomba Magyarországon, két operátornál – T-Mobile és Vodafone – lesznek elérhetők, áruk szolgáltató- és csomagfüggő lesz. Konkrétumot nem mondtak, csak annyit, hogy az Xperia T és a Tablet S felső, míg az Xperia J inkább alsó-középkategóriás árfekvésben lesz. Az Xperia J a Sony saját üzleteiben 79 900 Ft-os ajánlott fogyasztói áron vásárolható majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrlujoak #19
    ...acro S az az arc S sorry...
  • mrlujoak #18
    Az idei Xperia családban is van több féle dizájnvonal, lehet köztük válogatni.
    Tessék. Sokan hiányolták a tavalyi arc stílust, mert nem tetszik nekik az NXT.

    Nekik itt vannak az újak. Vagy soláék. Azok meg a harmadik fő vonal...

    Ha pedig semmi csicsa, sallangmentes a bejövős, ott az ion vagy az arc S...
  • cloud.strife #17
    Speciel (mint műszaki kereskedő) 2x fitottam bele abba, hogy a kollégáim berendeltek Samu mosógépet és hűtőt. Mindezt persze a tudtomon kívül, mert én azonnal megtiltottam volna. 2-3db-okról volt szó, nem többről.
    Az egyik mosógép eladás után azonnal meghalt, majd kicseréltük a vevőnek 72 órában, aztán az is meghalt de legalább egy hétig működött a vevőnek. A hűtők közül nem tudom mi lett azzal amit eladtunk.
    No ez 2 éve volt, a rossz visszavett mosógép azóta a raktárunkban van, mert a szerviz épp mire hivatkozva nem intézi a jóváírást. Azaz azt követelte tőlönk, hogy megjavítják, de akkor nekem azt el kell adnom rendes áron a boltba. Ebbe természetesen nem mentem bele, szakkereskedők vagyunk, hál isten sok elégedett vevővel, törzsvevővel, nem fogok javított terméket árulni újként. (a vevőnk másik mosógépéről annyit, hogy azóta 4x ment tönkre neki)
  • cloud.strife #16
    Nem sokkal utána meg a Sony is megoldotta itthon az azonnali PS3 gép cseréket.

    Úgy beszéltek itt a magyar szervizekről mintha lennének jobbak....... :/
  • NEXUS6 #15
    Emléxem mit röhögtünk az Xbox-osokon, hogy pusztulnak a gépeik, aztán a Ps-ek is hullani keztek mint ősszel a legyek, csak éppen addigra a M$ kiépített egy viszonylag jó szerviz rendszert mi meg néztünk, mint Bélám az új apura.
  • szgege #14
    Upsz szolgáltatós
  • szgege #13
    Részemről egy Xperia-val jártam úgy,hogy szolgáltatás gari lejárta utána egy nappal csontra meghalt vigyáztam rám,nem volt szétbarmolva vagy megpiszkálva. Azonban a gyári gari semmit se ér. Ugyanis a Sony olyan cégeket bíz meg,itthon és másutt is garanciális ügyintézésre,hogy az már szégyen. Keress rá a neten Cirma Kft. néven fut vagy éppen Cordon Electronics . Simán kibújnak a garancia alól egy kamu felvétellel és akár ezt a bulit eljátszák felső kategóriás termékekkel is. Mivel cég ocón dolgozik más termékek supportjánál is ugyanezt a stílust dobják be. Nem tudom,hogy van vele a Sony ,de mondjuk ha éppen veszek egy 100 ezer Forintos telót,nem ezt várnám hogy ilyen fogadtatás várjon. Más hazai termékeknél,meg kiny.lják a feneked,hogy máskor is ott vásárolj. Nah Sony-nál ez nem jellemző.
  • NEXUS6 #12
    Mióta pár éve megadta magát a 150-ért vásárolt PS3-am 3 évesen azóta nem vagyok olyan nagy haverja a Sony-nak. Pedig előtte bármilyen cuccosát 10 évig használtam. (Nyertem tőlük egy pulcsit 20 éve karácsonykor, az még mindig megvan!:) És persze az első generációs PS3-akból mára nem sok maradt, az enyém viszonylag sokáig is húzta.

    Az előző Samu Wave telóm, amit a K750 után vettem állandóan melegedett, meg bútoláskor kifagyott, meg aztán a kamerája is megadta magát. Ezért aztán Samut sem akartam venni, de a végén még is annál kötöttem most megint ki. Ebben benne van az is, hogy már a Sony sem az a szememben sajna, ami régebben volt.
  • szgege #11
    Teljesen egyetértek ezzel. Nem rossz telók,de ha a garis dolgait nézem, akkor nem éri meg. Nézegess utána milyen problémák akadnak és örülj ,ha éppen nincs bajod a telóddal. Elég sok panaszt olvastam világszerte a Sony support miatt. Elmehetnek a pi...ba.
  • Narxis #10
    Na végre megmondtad miért nem írsz ékezetekkel, mi azonban szeretjük az ékezeteket. :P