Gyurkity Péter

Nagy esés rontja a Sony Mobile helyzetét

A kameráknál viszont komoly újítással javíthatnak helyzetükön.

A Sony vergődéséről az utóbbi hónapokban több alkalommal írtunk, a japán gyártó ugyanis hosszabb ideje küszködik a telefonos piac meghódításának problémájával, a kihívás méretével. Most újabb negatív adatokról számoltak be, a jelek szerint itt nincs sok esélyük a javításra, ez viszont a kameráknál az ottani eddigi jó szereplés folytatásaként is bekövetkezhet.

A cég a napokban tette közzé részletes jelentését, amelyben felsorolják a január és március közötti időszak legfontosabb számait. Ebből megtudhatjuk, hogy a gyártó mindössze 400 ezer Xperia-okostelefont adott el, ami negatív rekordot, az egy évvel korábbi hasonló periódushoz képest pedig hatalmas, 63,7 százalékos zuhanást jelent, hiszen akkor még nagyjából 1,1 millió készüléken adtak túl. A hivatalos cél a részleg számára 700 ezer darab volt, ezt azonban az új koronavírus terjedése miatt sem sikerült elérni, a járvány mind a beszállítókat, mind pedig a vásárlói érdeklődés szintjét negatívan befolyásolta, ami az éves adatokon is látszik, hiszen a Sony a most lezárult pénzügyi évben 3,5 millió helyett már csak 3,2 millió telefon eladását mutathatta fel. Innen szeretnének visszakapaszkodni egy éven belül, elsősorban az 5G terjedésére támaszkodva, erre azonban nem sok esélyt látunk.

Egy másik, szinte a fentivel egy időben megjelent hivatalos bejelentés szerint másik részlegük elsőként dobhat piacra AI-funkciókkal felturbózott kamerákat, egészen pontosan az IMX500 és IMX501 típusokat, amelyek 12,3 megapixeles, intelligens érzékelőként látnak majd napvilágot a közeljövőben. Az ezen komponensek által „látott” információkat a saját chip elemzi majd ki, mindenféle egyéb online szolgáltatás igénybe vétele nélkül, ezzel pedig számos új funkció válik majd elérhetővé, így például egyes tárgyak valós időben történő nyomon követése, amit a nagy sebességű AI-feldolgozás tesz lehetővé. Ez persze nemcsak az okostelefonokban jelenhet meg és válhat hasznos funkcióvá, de számos egyéb eszközben és területen is, a vállalatok például jóval egyszerűbben figyelhetnék saját készleteik szintjét, ezen AI-kamerák ugyanis automatikus módon figyelmeztethetnék az illetékeseket a készletek fogyására, pusztán a raktárak monitorozásával.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy mely telefongyártók döntenek majd az új érzékelők alkalmazása mellett, ez azonban még az idei évben kiderülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #1
    akkor tegyenek még 30 kamerát a mobilra, és a széleit még jobban gömbölyítsék le. hátha segít!