Gyurkity Péter

Visszatér a Sony Xperia Compact

A cég visszahozza korábban elhagyott sorozatát, jöhet a kisebb fizikai méret.

A Sony eredetileg még 2018-ban hagyott fel a némileg kisebb okostelefonokat felsorakoztató Compact-család folytatásával, onnantól kezdve már nem láttunk további hasonló példányokat. Most a hírek szerint visszatérne a sorozat, mégpedig alig néhány hónapon belül.

Külsős, ám az utóbbi években nagyon megbízhatónak bizonyult forrás közölt a napokban néhány renderképet az állítólagos új típusról, amely jó eséllyel az Xperia 1 III Compact néven lát majd napvilágot. A külalak tulajdonképpen két korábbi típusról jön át, mivel (legalábbis a képek alapján) az Xperia 1 II és az Xperia 5 II kialakítása, annak főbb elemei köszönnek most vissza, viszonylag vékony kávával és picit szélesebb állal. A legfontosabb adat talán a fizikai méret, ez a hírek szerint 140 x 68,9 x 8,9 mm lenne, vagyis egy valóban kisebb telefont vehetnénk a kezünkbe, amely alig valamivel nagyobb, mint az Xperia XZ2 Compact, vagy akár az iPhone 12 mini.

Ez nagy valószínűséggel egy 5,5 hüvelyk körüli kijelzőnek ad majd otthont, középkategóriás hardverrel, amelyet a Snapdragon 775G chip vezetne fel – ez a típus hivatalosan eddig még nem mutatkozott be. A telefon oldalán a szokásos gombokat (hangerő, shutter, valamint ujjlenyomat-olvasó) találjuk, ehhez alul USB-C és a hagyományos jack-dugó csatlakozik, mégpedig sztereó hangszórókkal. Az előlapon egy 8 megapixeles szelfikamera dolgozik majd, a hátlapon ehhez iker-kamera csatlakozik, amelynek elsődleges komponense egy 13 megapixeles érzékelő lenne. Az 5G támogatása megoldott lenne, ezt ugyanis a fent említett chip biztosítaná.

Ami a piaci megjelenést illeti, erre jó eséllyel március körül kerül majd sor, ekkor mutatkozna ugyanis be az Xperia 1 III, amely a csúcskategóriában vitézkedne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bmw #5
  Vegre eszbe kapnak..... nem kell mindenkinek tepsi...
 • gosub #4
  Nekem Z3Compat van még most is, egy csomó baja van, de még mindig ezt használom, mert kicsi. Ha fejlesztésként OLEDet kapna és alul-felül lehagynák a gyászkeretet, megkapná a korszerű, nem csúcs procit, memóriát még királyabb lenne.
 • Szefmester #3
  Ha emlékeim nem csalnak, akkor az én redmi 4x-emben 4100mAh-s akksi van ami elég kellemes ideig bírja.
  Na mán mostan... ha a sanyi úgy dönt hogy ad 2mm extra vastagságot az aksi végett, akkor egyrészt mélyebb kamera is belefér, másrészt combosabb hőelvezetés...

  Nem is értem mi hátrány lehetne ebből... a zsebben ugyanúgy elférne, és ismerve az aksik méretét, az az extra 2mm kb a negyedével/harmadával megnövelné a kapacitását.
 • kvp #2
  A kisebb kijelzo moge azonos vastagsag eseten kisebb aksi fer, tehat ha nagyobb teljesitmenyt akarunk, akkor nagyobb aksi kell, amihez nagyobb kijelzo kell. Raadasul ha ebbe az iranyba mozog a piac, akkor a nagyobb kijelzok a meretgazdasagossag miatt olcsobbak. Ezert van az, hogy csak par gyarto engedheti meg maganak az atlagostol eltero meretu es formaju kijelzoket. (a hajtogatott szelek oled eseten ingyen vannak, ugyanaz a panel, mas formara behajtva)

  De egyebket igen, en is jobban orulnek, ha lehetne emberi meretu kijelzovel szerelt telefonokat kapni, elfogadhato teljesitmennyel. (cserbe lehetnenek vastagabbak, hogy legyen eleg aksi kapacitasuk)
 • UUUU #1
  Mas gyartok is kovethetnek a peldajukat, mert mar sutolapat meretu mobilokat gyartanak.