81
  • usersg
    #81
    Baromság ramdrive -ba tenni, ez a lényeg. A windows memóriakezelésével meg nem hiszem hogy nagy gondok lennének, ráadásul szabályozgatod is a swap -ot úgy, ahogy akarod. Egy biztos... ramdrive -ba az teszi, akinek halvány fogalma sincs arról, hogy mit is csinál valójában.
    Ugyanekkora marhaság a böngésző cache -t átlinkelni ramdrive -ba. Ha akarod, szívesen elmagyarázom neked hogy miért.
  • gforce9
    #80
    Nem ezért írta szerintem, olvasd újra.
  • sanyicks
    #79
    swap virtuális memória... viszont a vinFOS picsog ha nincs, akkor is ha még 8 giga üres ram van, mert hulladék a memóriakezelése. Ezért kell akkor is swap. Rendes rendszereknél persze tényleg csak az eredeti célnál van szükség rá.
  • gforce9
    #78
    "Nem árt ha van egy HD Sentinel, ez kötelező kéne legyen minden gépen. Nem árt egy program ami figyeli a ramokat és a processzort, és nem árt egy program ami figyeli a hőmérsékletét a hardvereknek, ha kell lehessen a ventilátorokat szabályozni, meg ilyenek."

    Sentinel: a hdd smartjából olvas adatot. Semmi nem garantálja, hogy holnap az a hdd el fog indulni. A kezdeti hibákat detektálja, de a biztonsági mentést nem váltja ki. Az olyan adatoknál, amelyeknél a biztonsági mentés sem kell, azok meg tökmindegy ha elvesznek. Van egy olyan szabály, hogy az az adat ami csak 1 helyen van tárolva, az nincs tárolva.

    Ramot processzort minek figyelni? Ha szar bármelyik azt biztosan nem tudja eldönteni egy oprendszer alatt futó szoftver, hiszen az is azon a ramon és processzoron fut amit épp figyel.... kicsit idiótaságnak érzem. Ezért vannak a ram és cpu tesztek boot cd-ken, mert ha már egy full processzort és ramot használó oprendszer sut, akkor már sw legyen a talpán, ha egy rossz memóriacímzért ki tudjon deríteni, hogy a cpu vagy ram hibája. Jóhogynem kondenzátor púposodást figyelő toolt nem javasolsz.

    A hardwerek hőmérsékletére meg van egy marhaegyszerű megoldás. Normálisan kell összerakni a gépet és nme fog melegedni semmi. Manapság asztali ronton ez amúgysem jellemző. Sem a cpu-kra sem a hdd-kre nem jellemző jelenleg a melegedés, ha normálisan van összerakva a gép. A GPU esetleg problémás lehet, de itt is a megfelelő ház kiválasztása sokat segít, szóval nem igazán értem minek a hőmérsékletfigyelés külön.

    Ventillátorokat szabályozni? Oldja meg az alaplap. 1x bekonfigolja az ember és kész, mit kell azon szabályozni? Persze, ha egy szénnéhúzott rendszert használsz, akkor nem szóltam. AZ általad felsorolt szoftverek többsége egyre jó: Mindegyik kihasít egy kis processzoridőt magának és szépen belassul a gép. Másra nem való. A gépet időnként át kell nézni, okés e minden és annyi. Nem kell 7/24-es felügyelet hozzá.
  • usersg
    #77
    Ennyi hülyeséget... Mi a francnak van az ssd, ha leveszel róla mindent, ami a gyorsabb működéséért van ott, ahol. A swap -ot teljesen felesleges levenni róla, ramdrive -ba tenni meg akkora hülyeség, hogy arra nincsenek szavak. Gondold már végig mire való a swap. Ha rájöttél, akkor értened kell miért értelmetlen baromság ramdrive -ba tenni. Honnan szeditek ezeket a dolgokat? El sem bírom képzelni.

    "Egyebkent jellemzoen az ssd nem serul csak rajta a filerendszer."

    Ez biztos megnyugtatja azokat, akiknek elvesznek a cuccai. :)

    Minek van az ssd, ha nem használod? Te is azt írod hogy kímélni akarod, annyira, hogy teljesen értelmét veszti ha benne van a gépbe...
  • kvp
    #76
    Legregebbi ssd-m meg c64-eshez keszult, az is jo. Az ssd-k egyebkent sokkal strapabirobbak mint a hd-k, csak nem kell trukkozni veluk. Windows eseten a swap-et nem szabad az ssd-re rakni, azt vagy ki kell kapcsolni vagy ramdrive-ra kell rakni. A barkacs driverek es a teljesitmeny optimalizalo programok lehetnek problemasak, de azokat nem kell hasznalni. En hasznaltam pata-s ssd-t is, az sem ment tonkre, csak elavult a gep. (a bkv-s hevek info rendszereben is ugyanaz a tipus van) Egyebkent jellemzoen az ssd nem serul csak rajta a filerendszer. Ha valaki nem huzza a gepet, akkor a feszultsegek a helyukon vannak es nem sulhet meg a flash. (ha valaki jatszik az alaplap feszultsegevel az gond lehet, mert az ssd-kben van egy charge pump ami programozasi feszultsegre noveli a tapot, de ha az tul van huzva, akkor azt szorozza fel es az mar kiegetheti a cellakat)
  • okosan gyerekek
    #75
    OFF

    köszönöm szépen, igen, ez a tendencia így már ismerős!
  • narumon
    #74
    Huhh lehet, hogy nekem eddig csak mákom volt de 14 SSD-t pakoltam nemrég haveroknak (összesen) a gépébe, de egyikbe sem futottam még bele. SSD berak, Win7 felrak, minden kurvagyors minden jó mindenki heppi. Nekem eddig az összes installálásom így zajlott. (Intel és OCZ SSD-kkel, te mikkel futottál bele gondba? Jah itt az alaplapok igen változatosak voltak szerintem nincs két haver egyforma alaplappal)
  • narumon
    #73
    "bár akinek eddig azt raktam bele, volt rendesen panasz, így megbántam. Többet nem javaslom senkinek, csak saját felelősségre. Bosszantóan kiforratlan technika ez még."

    He? Milyen panasz? Nálunk én voltam az első fecske (szokás szerint) azóta már elég sok ismerősnek van a gépében, nulla panasz volt idáig bármilyen részről.
  • narumon
    #72
    "Tényleg. Na de miért lényeges ez? Naná hogy nincs mindenkinek a családban egy külön számítógépe, de ez eddig sem volt így. Akkor ez most mit bizonyít, vagy cáfol? Szerintem semmit. "

    Ennek az ellenkezője sem bizonyít vagy cáfol semmit. A cikkhez meg annyi értelme van (nem arról szól, hogy most akkor már nincs PC) hanem az új PC-k forgalmazásáról. Az adott családnak teljesen jó egy 2-3-4-5 éves PC anélkül, hogy hozzányúlnának. Régen ez nem volt így, most ha vesz egy gépet még lehet, hogy 5-10 év múlva is azt fogja használni. Ennyi. Ez miatt lassul a forgalmazás, és nem azt jelenti, hogy adott háztartásban nincs PC.

    "Amúgy ahogy olvasom elég sok képernyőt bámulsz te minden nap... én ennyit nem bírnék."

    Hát nekem sajnos muszáj, de mihez képest sok? Egyébként mostanában betegen fekszem itthon, tehát olyan sokmindent nem tudok csinálni :(

    "Játék annyira nem érdekel hogy egy külön eszközre beruházzak miatta, azt pénzkidobásnak tartom. Még az is jobb lenne, ha elk@váznám."

    Én meg kikapcsolódásként sokat játszom, és az utóbbit tartanám pénzkidobásnak mert a feleségem egy főnyeremény, okos, csinos és szereti az üntyüpüntyüt :)

    "Nem tudom... valahogy nem tartom egészségesnek ha az ember naphosszat csak a képernyők előtt punyhad."

    Nem is az egyébként. Én mondjuk fiatalabb koromban fociztam, karatéztam, edzésre jártam tettem-vettem stb. Most még mindig fiatalon itt vagyok 2 gerincsérvvel amit nem tudunk eldönteni, hogy műtét vagy nem műtét :(
  • Cleawer
    #71
    1300$=1300€ -> +27%áfa általában
  • okosan gyerekek
    #70
    OFF

    az IT-cikkek dollárban megszabott megjelenési árához képest tól-ig mekkora eltérés lehet a magyar árban? mondjuk, ha egy termék $1.300-os áron debütál, az itthon (tól-ig) milyen árban fog megjelenni?
  • GaborT28
    #69
    TuneUp nem csak az.
  • usersg
    #68
    Azt nem is írtam, hogy a driver verziók mennyire fontosak ssd -nél. Van olyan, hogy egy verzióval régebbi kell adott tipushoz, mert valami hülye bug miatt a sandforce 28x -nek nem tetszett.
  • Interstate 95
    #67
    Rendszer tisztogató programokat nem használok, de thx.
  • usersg
    #66
    "csak az egész mozog" = csak az egér mozog.
  • usersg
    #65
    "Miért nem ajánlod? Majdnem azt vettünk. Asztaliba is tervezek egy 32eset. Annyira fos?"

    Nem fos az, csak nagyon oda kell figyelned rá jelenleg, hogy ne fuss bele valami marhaságba. Pl intel lapokkal, és bizonyos ssd tipusokkal előfordul, hogy látszólag megy a gép, de teljesen "megfagy", és csak az egész mozog. Meg lehet oldani, de matatni kell. Aztán vannak olyan vezérlők, amiket egyszerűen nem szeret egyik, vagy másik ssd vezérlő. Ezeket is meg lehet oldani, de ez is macera. Aztán. Bizonyos os szintű beállításokra is érzékenyek, de nem minden vezérlővel, és nem minden driverrel. Érzed azért hogy mennyi variációs lehetőség van adott problémára.. :) Aztán volt olyan is, akinél kékhalálozott állandóan a win, és miután mindent lezongorázott rajta az ember, kiderült hogy nem tetszik a cuccnak ha fent van a daemon tools saját vezérlője is. De a vicc az, hogy ugyanezen gép hdd -vel szerelve, semmi gondot nem okozott az említett programmal.
    Aztán. Linux -on az ext4 -et is faragni kell kicsit, bár ott valamivel kevesebb a gond, és bizonyos kerneleknek nem tetszik a rendszer, bizonyos ssd -kkel. Mondjuk én debian párti vagyok, és ők a stable kernel ágat használják (jelenleg 3.2) de ugye a legtöbb hobbi linux -os verzióbuzi, és ezért neki akkor is a legújabb kell, ha azt sem tudja miben különbözik az előzőtől. Aztán meg les hogy valami nem megy...
    Őszintén bevallom, hogy bsd -vel még nem volt alkalmam ssd -t tesztelni, így arra nem tudok mondani semmit.

    Én személy szerint egyébként sem szeretem az ssd -t, mert ha minden fentebbi gondot ki is kerülsz, akkor is... hogy is mondjam... vigyázni kell rá. Hiába minden bűvészkedés, hiába a wl, akkor is csak egy flash. És baromi hamar ki lehet nyírni, ha úgy használod mint egy hdd -t.
    Apró file -ok betöltésének gyorsítására viszont jó. Tudok olyat, aki a steam -et tartja ssd -n, és onnan megy neki a millió aprósággal dolgozó source engine -es játékhad... :D
    Szóval nagyon nézz utána mielőtt ssd -be fektetsz, mert csúnyán megjárhatod. Talán később nem lesz ez így, és olyan egyszerű lesz választani, mint hdd -t.
  • GaborT28
    #64
    TuneUp
  • Interstate 95
    #63
    Fórumok (topikok), blogok, letöltések, egyéb weboldalak, média, és ping pong van ide-oda, egyszerűbb mint keresgélni a könyvjelzőben, ahol még extra van több száz oldal. Meg hát a gép előtt sem ülhet egész nap az ember, hogy megengedhető legyen a pöcsölés.

    Rendszerfigyelők: Nem árt ha van egy HD Sentinel, ez kötelező kéne legyen minden gépen. Nem árt egy program ami figyeli a ramokat és a processzort, és nem árt egy program ami figyeli a hőmérsékletét a hardvereknek, ha kell lehessen a ventilátorokat szabályozni, meg ilyenek. Továbbá nem fontos, de ha figyeled még extra a rendszert, a hálózatot, az sem árt.
  • GaborT28
    #62
    Azt hittem valami komolyabb dolog. De még így sem értem, hogy zabálhatja meg a 3 gigát.hm...érdekes. Nálam is gyakran van nyitva egyszerre több lap (kb 10-12 csupán), de még így is alig foglal le valamennyit.(100-120mb)
  • Cleawer
    #61
    ÖÖm pl álláskeresés? Jobpilot profession, monster, megnyitva és megnyitgatom a tetsző hírdetést és utólag megnézem. Nem 60 de 30-40 megvan néha.
    De lehet szó összehasonlításról is.
  • GaborT28
    #60
    Légyszives magyarázd meg mihez kell egyszerre 60-70 weboldal!:D Könyvjelzők mire való?
    ... egyszerre több rendszerfigyelőt sem ajánlatos futtatni egy rendszeren.(és fölösleges is)
  • Interstate 95
    #59
    Elfogadom ha neked nem pörög olyan szinten az agyad, hogy muszáj legyen egyszerre több dolog is fusson a gépen, de ha pl. nálam meg van nyitva x weboldal, vagy program, az nem azért van mert nem kell.

    Hülyének meg ne nézz légyszíves, én hozzáértőnek tartom magam, de aki már kicsit is ért a gépekhez az tudja, hogy egyszerre több vírusirtót nem ajánlott futtatni egy rendszeren. Amúgy a Microsoft alap vírusirtóját használom, az a Windows 7 -hez jár frissítésként, de különösebben nem foglalkozok a témával. Aki meg nem tud netezni annak meg tök mindegy milyen, és hány vírusirtó van a gépén, halott ügy.
  • smv
    #58
    A 40 ezrest arra mondtam, hogy nem mindenből a legolcsóbbat kell megvenni. 100 körül van korrekt asztali gép, 150ért meg korrekt noti. Ennyi az ára a mobilitásnak. Akinek nincs rá szüksége az nem fizeti meg. 5 éves gépben sajnos procit kellene cserélni, valszeg alaplapot, és memóriát bővíteni, illetve én a tápot is cserélném ha már úgyis benne vagyok, plusz 5 év alatt a winyónak sem árt egy csere. 5 évente lecseréli az ember a notiját, de valszeg az asztali pc-t is.
  • Dodo55
    #57
    Én akkor halláskárosult vagyok bizonyára :) A divat pedig tudtommal egy olyan irány, amerre a zombikat viszi a mágneses érzékük.

    Viccen kívül nem szabad összekeverni a marketinget és a marketinget. Eleve az egyiket nem szabadna így nevezni, és akkor tisztább lenne a kép.

    A divat és a bemagyarázás módszereivel élő marketing az, ami belőlem kifejezetten undort vált ki, meg sem hallom, és ösztönösen kerülöm utána az általa érintett terméket.

    Egy-egy korábban ismeretlen vagy új terméket/szolgáltatást bemutató marketing az, ami ha elég nyers számokkal és adatokkal jön a sok "neked erre szükséged van" helyett, akkor felkelti az érdeklődésemet, és bevallom talán még kis elfogultságot is ki tud belőlem váltani, ha a konkurens termékekkel ellentétben tisztább képet ad az adott termékről/szolgáltatásról, amiben így jobban meg tudok bízni. A marketingnek ez a fajtája az amire hajlandó vagyok értelmes dologként tekinteni.

    Rájöhetnének már, hogy vannak értelmes emberek is a bolygón, és az az állapot, hogy most a kevésbé értelmesek zsebe van tele, egy ideiglenes állapot amit a jelenlegi fenntarthatatlan gazdasági modell generált, így nem ártana lassan megfelelni a tudatosabb fogyasztók elvárásainak, ugyanis előbb-utóbb az ő zsebükben lesz több pénz, onnan fog kelleni majd azt kicsalni valahogy, de trükkökkel ez nem fog menni.
  • GaborT28
    #56
    Tudod: többet kicsiben. Nem 40ezres használt gépről beszélek, de 100ért már elég korrekt asztalihoz jutsz. Te egy 4-5 éves laptopot ma hová tudnál bővíteni? És PC-t?
  • [HUN]FaTaL
    #55
    "bár akinek eddig azt raktam bele, volt rendesen panasz, így megbántam."

    Kiváncsi lennék milyen panasz lehetett, mert 2 hónapja vettem egy SSD-t és egy percig nem bántam meg, villámgyors lett a gép. Igaz ez a laptopra is, de ha előkerül a játék akkor megint a béka segge alatt van teljesítményben egy ugyanannyiba kerülő asztali géphez képest.
  • GaborT28
    #54
    Hát akkor Ti elsőosztályú felhasználók vagytok; ha 3giga ramot képesek vagytok csak a böngészővel (szerintem értelmetlenül) kihasználni. De gratulálok ha 60-70 fix weboldalhoz ami akkor is ott van, ha kell ,ha nem. A több rendszerfigyelő együttes használatához is elismerésem.
    Remélem vírusírtóból is 8at használsz egyszerre.
  • Cleawer
    #53
    Értelemszerűen a betöltésre értettem, bocsesz. Amúgy a RAM 4GB DDR3 1333MHz tehát az nem sokkal lassabb mint amit lentebb írtak.
    Ha van rá 3 év gari akkor viszaviszem és mondom hogy adjanak másikat, és ennyi.
    Miért nem ajánlod? Majdnem azt vettünk. Asztaliba is tervezek egy 32eset. Annyira fos?
  • usersg
    #52
    "de ssdvel megkockáztatom, hogy gyorsabb lesz a noti mint az asztalid."

    A betöltés lesz gyorsabb, nem a gép. Ezt jó ha nem kevered össze. SSD -t meg asztaliba is lehet tenni, bár akinek eddig azt raktam bele, volt rendesen panasz, így megbántam. Többet nem javaslom senkinek, csak saját felelősségre. Bosszantóan kiforratlan technika ez még.
  • usersg
    #51
    "Nem tudom egyébként miért lett divat temetni a PC-ket"

    Mert most épp a kütyük divatja van, és ezek marketingjébe folyik be a sok pénz. A jól képzett marketinges pedig azt is bemagyarázza neked, hogy az ég is csak azért kék, mert kijött az új mobiltelefon.
  • Cleawer
    #50
    Sajnos én is ilyen vagyok, Opera 2x tabbal, FF még vagy 10zel alatt meg EVEonline be is lassúl rendesen, de hát már 5-6 éves szegénykém(asztali).
    Amúgy ez a vinyót veszi igénybe, az 5400as belassítja, de ssdvel megkockáztatom, hogy gyorsabb lesz a noti mint az asztalid.
  • usersg
    #49
    Ja, és az azonos névleges teljesítmény mellé mindig nagyobb teljesítményt kapsz asztali fronton, ezt is jó ha mérlegeli az ember, amikor az előnyöket, és a hátrányokat latolgatja.
  • usersg
    #48
    A lényeg hogy durván fele árból lehet kétszeres teljesítményű asztalit venni egy laptoppal szemben. Ez szinte minden esetben áll, és minél nagyobb teljesítmény kell, annál nagyobbra nyílik az olló a kettő között.
    A laptop egyszerűen a mobilitásért beáldoz mindent, mert ott az a legfontosabb szempont. Asztalinál viszont ilyen megkötések nincsenek. (meg mások sem, pl nem kell szervízbe vinnem ha tönkremegy a billentyűzet, mert kib@szom a francba, és veszek egy másikat 800 ft -ért, de ez más téma) Igazából ezért is jó külön kezelni a kettőt, mert laposból létezik a viszonylag jó ár/érték arány, ami viszont messze nem tudja azt, amit egy fele ennyibe kerülő asztali gép.
  • Dodo55
    #47
    "1. Az ilyen 100%-ra normalizált diagramok elfedik a konkrét mennyiségeket. Simán lehet az, hogy a tablet/mobil piac DRAM igénye nőtt (pl iPhone5-be 2x annyi memória lesz, mint az elődjében), nem a PC piac zsugorodott."

    Pontosan, én is így látom a helyzetet. Nem tudom egyébként miért lett divat temetni a PC-ket, de ez már nevetséges. Nyilvánvaló, hogy mindig is lesz igény teljesítményre, ahhoz pedig szükséges a nagy méret a megfelelő hűtés miatt. Ebből következőleg amíg hőt termelnek a különböző alkatrészek, addig biztosan lesz a PC-knek létjogosultsága.
  • Interstate 95
    #46
    Nekem nem egy ismerősöm van aki nem külön nyitogatja a siteokat, hanem pl. fixre be van állítva 60-70 weboldal megnyitva(!) a firefoxban, és az ugye akkor is ott van ha újraindítod a böngészőt. Ez persze kényelmes mert elég egyszer frissíteni, és könnyebben tudsz akár fórumozni is vagy bármi, minden előtted van, de pillanatok alatt megzabál több mint 3Gb ram-ot is akár a böngésző, és még mást meg se nyitottál, vagy csináltál a gépen. Én pl. ha használom a gépem, akár játszok, akár mással foglalkozok, egy rakás program is megy még a háttérben, így a kényelmesebb mint ki-be nyitogatni őket. Ne akarja már nekem senki megmondani, hogy egy olcsó laptop ezeket az igényeket mind-mind teljesíti, nem egy programmal mérem a gépem teljesítményét, körülbelül az a laptop lenne egy hozzám hasonló embernek éppen megfelelő, amit pár hozzászólással lejjebb belinkeltem, 6-700 ezer forint ért, felejtős.
  • usersg
    #45
    "A mobil mellett annyiban azért kiállnék, hogy nem árt ha van, mikor épp nem otthon vagy."

    Persze hogy jó. Azért is van, hogy ilyen esetekben ha akarsz, legyen mihez nyúlni. De erősen túl van lihegve, és mondanak ezzel kapcsolatban normálatlan jóslatokat, ez ellen írtam mindent amit írtam.
  • smv
    #44
    Azért mert ha keveset költesz rá akkor nem lesz olyan teljesítményű, hogy még 4-5 év múlva is kiszolgáljon még akkor is ha nem nagyok az igényeid, de bármikor kijöhet egy új OS vagy 26 böngésző frissítés ami megzabálja az olcsó gépet. Asztali pc-t is lehet venni 40ezerért használtan mégsem azt választod. Arról nem is beszélve, hogy a 160-as notik minősége azért klasszisokkal jobb mint a 100ezres kategóriájé. :)
  • Cleawer
    #43
    Nézd 0%THM-es hitelre lett véve, de ha kiadsz érte 120-130k-t akkor hozácsapsz egy kicsit és nem csak passziánszozol rajta. (A 160-ban volt Win 7 és Diák Office licensz)
    Kétség kívül jó a konfig amit írtál, de a mobilitáson volt a hangsúly, és az csak extra hogy kurvajól lehet rajta játszani. Ez tényleg meglepett.(Monitort nem írtál hozzá :P)
    Amúgy az árkülönbség bejön a villanyszámlán.
  • Interstate 95
    #42
    A mobil mellett annyiban azért kiállnék, hogy nem árt ha van, mikor épp nem otthon vagy. Jó dolog ha van egy kis kütyü a zsebedben, tudsz vele netezni, tudsz vele zenét hallgatni vagy filmet nézni, ha eltévedsz megnyitod a gps-t, és mellette azért van egy két irodai alkalmazás is rajta. Szóval azt a mobilcserét amit leírtam még az első hozzászólásomban nem bántam meg, mindenképp hasznos egy okostelefon, de amikor már azt látom majdnem mindenhol hogy elszabadul a hülyeség, és extra még rám is próbálják erőltetni az kegyetlenül felháborít.