Berta Sándor

Női vezető az IBM élén

Tíz évig volt az IBM élén Sam Palmisano és komoly átszervezéseket hajtott végre. Most azonban a szakember helyét Virginia Rometty vette át és ez azt jelenti, hogy először vezeti nő az amerikai vállalatot.

Az IBM-nél dolgozó közel 430 000 embernek meg kell szoknia, hogy Palmisano helyett Virginia Rometty a főnökük. A vezetőt gyakran csak Ginninek hívják a kollégái és komoly kihívással néz szembe azáltal, hogy Palmisano örökébe lép. Palmisanónak ugyanis sikerült úgy átszerveznie a társaságot, hogy még a gazdasági világválságot is alig érezte meg. "Sam elsősorban azt tanította meg nekünk, hogy soha ne hagyjuk abba az IBM alkalmazkodását" - jelentette ki Virginia Rometty.


Samuel J. Palmisano és Virginia M. "Ginni" Rometty

Palmisano 2002 óta vezette a céget, amely az irányításával fokozatosan eladta a kevésbé fontosnak ítélt részlegeket. Így lett a Lenovóé a PC-részleg, került új tulajdonoshoz a nyomtató- és a merevlemez-üzletág, a befolyt bevételeket pedig a szoftverrészleg megerősítésére fordította. Mindez azt eredményezte, hogy az IBM éves forgalma jelenleg 100 milliárd dollár, tőzsdei értéke pedig 213 milliárd dollár. Jelenleg az IBM többet ér, mint a Google és a Microsoft, s egyedül csak az Apple előzi meg ebben a tekintetben. A társaság fő tevékenysége napjainkban más vállalatok számítógép-központjainak üzemeltetése és az üzleti tanácsadás. Ez jóval kifizetődőbb, mint a hardverek fejlesztése és forgalmazása. Emiatt követi - vagy legalábbis követni akarja - az IBM példáját a Hewlett-Packard is.

"Nincs annál nagyobb elismerés az üzleti életben, mint, amikor megkérdezik az embertől, hogy szeretné-e vezetni az IBM-et?" - tért ki a kinevezésére Rometty, aki korábban Palmisano legfontosabb munkatársai közé tartozott és részt vett a társaság átszervezésében. 1981-ben rendszertechnikusként kezdett dolgozni, majd egészen a globális eladási üzletágvezetői pozícióig jutott. Az ő irányítása alatt építette ki az üzleteit az IBM a fejlődő országokban. A kinevezésekor sokat nyomott a latba, hogy Palmisano ideális vezetőnek nevezte az utódját. "Ginni azért lett vezérigazgató, mert megérdemelte" - szögezte le Sam Palmisano, utalva arra, hogy a döntésnek semmi köze sincs ahhoz, hogy Rometty nő. Az IBM egykori vezérigazgatója a jövőben a cég igazgatótanácsát fogja vezetni, így az irányítás az ő kezében marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!