Berta Sándor

Megkapta a menedékjogot Ecuadortól Julian Assange

A dél-amerikai állam bejelentette, hogy politikai menedékjogot ad a Wikileaks alapítójának, aki jelenleg is az ország londoni nagykövetségén tartózkodik. A brit vezetők nem fogadták jól a hírt.

Julian Assange június 19-én menekült be Ecuador londoni nagykövetségére. Ricardo Patino külügyminiszter most jelentette be, hogy az ausztrál állampolgárnak politikai menedékjogot adnak. A politikus közölte: a férfi ügye nem lehetséges nemi erőszakról szól, hanem arról a politikai üldözésről, ami mögött az Egyesült Államok áll. A Wikileaks alapítója az emberi jogokért és a sajtószabadságért harcol. Ecuador nem kapott garanciákat arra vonatkozóan, hogy Julian Assange tisztességes eljárás keretében állhat bíróság elé, s hogy nem részesül majd kegyetlen és megalázó büntetésekben, ezért az ország megadta számára a politikai menedékjogot.

Patino egyúttal elmondta azt is, hogy a brit kormány megfenyegette őket, miszerint az 1987-es Diplomatic and Consular Premises Act nevű törvény lehetőséget ad a helyi hatóságoknak arra, hogy adott esetben megrohamozzák a nagykövetség épületét és onnan erőszakkal előállítsák a Wikileaks alapítóját. "A diplomáciai missziók és intézmények sérthetetlenek. Mi nem vagyunk brit kolónia, az a korszak már lezárult" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban az ecuadori külügyminiszter.


A Londonban lévő ecuadori nagykövetség

A brit külügyminisztérium csalódását fejezte ki az ecuadori kormány döntése miatt, ugyanakkor később elnézést kért a fenyegetésért és hangsúlyozta, hogy tárgyalásos úton akarja megoldani a helyzetet. Assange egyébként patthelyzetbe került, ugyanis hiába ülne be az ecuadori nagykövetség egyik autójába és vinnék ki a Heathrow repülőtéren várakozó ecuadori felségjelzésű repülőgépbe, amint kiszállna az autóból ismét brit földre lépne és ott a rendőrök őrizetbe vehetnék.

A Wikileaks közleményben ítélte el a brit magatartást, majd az ecuadori kormány kezdeményezte, hogy soron kívül hívják össze az Amerikai Államok Szervezetének tanácskozását (OAS) és ott a tagországok külügyminiszterei álljanak ki Assange és a neki politikai menedékjogot adó dél-amerikai ország mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #98
    "lehet öngyilkos vagy elviheti egy tüdőgyuszi is akár, a végkifejlet szempontjábol nincs jelentőssége"

    Akkor hozzal fel ilyenre precedenst!

    "visztont jól ismerük az egyesült államok hogyan bánik a politikai fogvatartottakkal(lásd Manning) "

    Hogyan banik? Peldakat az elmult 10-20 evbol! Mi tortent Manning-gal? Remelem nem arra gondolsz, hogy maganzarkaban volt...

    btw: Hatalmas felreertesben vagy, ha azt gondolod, hogy Manning az politikai fogoly. Honnan vetted ezt a hulyeseget? Manning egy katona, aki arulo lett es titkos dokumentumokat szolgaltatott ki.

    "már rég valamelyik cia felügyelete alatt álló intézmény vendégszeretetét élvezné,"

    Bizonyitek?

    "a japán közösségnek az egyesült államokban a második világháború idején, a kommunista üldözésnek, a kubai ügynököknek akik"

    Ez egesz pontosan miben relevans? A Magyarok meg kiuldoztek jopar nepcsoportot a Karpat-medencebol... ezt is a fejunkhoz kene vagni a mai napig?

    "kubai terror,izé szabadságharcosokat üldöztek az egyesült államok területén"

    Micsoda??? Ki uldozott kit es hol?

    Azonkivul Manning kiadatasahoz mind Svedorszagnak, mind a UK-nek hozza kene jarulnia es olyan esetben automatikusan elutasitanak a kiadatasi kerelmet, ha olyan dologgal vadolnak meg, amire halalbuntetest is ki lehet szabadni. Mindazonaltal az USA meg csak NEM IS KERTE ASSANGE KIADATASAT!

    "ezt ugy kell értelmezni hogy te sem hoztál semmi értelmeset csak nekiáltál feljebb, eredetileg meg akartalak kérni hogy hozz fel néhányat, de kössz inkább hagyjuk......"

    Ezt a mondatot te elolvastad egyaltalan a post elott?
  • Merces #97
    érdekes eddig a nemi erőszakrol, és a svédekröl volt szó,továbbá azt sem állitottam hogy meg fogják ölni, lehet öngyilkos vagy elviheti egy tüdőgyuszi is akár, a végkifejlet szempontjábol nincs jelentőssége
    ami a kérdést illeti tudomásom szerint nincs rá precedens ,visztont jól ismerük az egyesült államok hogyan bánik a politikai fogvatartottakkal(lásd Manning) ha Assagne nem állna a figyelem középpontjában már rég valamelyik cia felügyelete alatt álló intézmény vendégszeretetét élvezné,
    nézz utánna(mert nem fogok linkeket adni) a japán közösségnek az egyesült államokban a második világháború idején, a kommunista üldözésnek, a kubai ügynököknek akik (már ha hihetünk nekik , kubai terror,izé szabadságharcosokat üldöztek az egyesült államok területén, mindenesetre nincs ellenük semilyen bizonyiték)
    vagy azoknak az eseteknek mikor bizonyitékok hiányában itéltek el politikai aktivistákat más bűncselekményekért, akad erre is jópár példa......
    nyugati állampolgárt mi? ember te cellás vagy miben különbözik egy nyugati és egy nem nyugati ember jogi szempontbol

    Mi, mi, mi? <:::ezt ugy kell értelmezni hogy te sem hoztál semmi értelmeset csak nekiáltál feljebb, eredetileg meg akartalak kérni hogy hozz fel néhányat, de kössz inkább hagyjuk......
  • Papichulo #96
    "képzeld én is......."

    Akkor lassuk, hogy mivel tudod alatamasztani, hogy az ember eletveszelyben lenne az USA-ban! Mondjal mondjuk harom precedenst, ahol egy USA-nak hasonlo ugyben kiadott nyugati allampolgart megoltek a bortonben!

    "zsirossan beszéltél saját magad ellen gratulálok"

    Mi, mi, mi? Fogalmam sincs, hogy itt mire gondolsz. Igazabol meg ertelmezni sem tudom ezt a "mondatot".
  • Merces #95
    ""ha kimeritő elemzést szeretnél készitsd el magadnak"

    En megtettem, ezt hivjak a velemenyemnek."

    képzeld én is.......

    hogy "szerintem". Az a minimum!

    ez nevetséges

    sarcasm on_? lehet hogy ezeket magadnak rakod ki?

    zsirossan beszéltél saját magad ellen gratulálok
  • Papichulo #94
    En is igy gondoltam...
  • errorista #93
    nem
  • Papichulo #92
    "... akarsz beszélni róla?"

    Szeretned, hogy akarjak? :)
  • errorista #91
    ( még szerencse hogy a szemiták egészségesen és ellenmondás nélkül, szervesen illeszkednek a világképedbe )

    ... akarsz beszélni róla?
  • sanyicks #90
    szegény megerőszakolt csaj későbbi tweetjei kicsit aláássák a vádat :)
    -a csaj vagy skizo
    -vagy kapott egy nagyobb összeget 1 nevenincs senki sem tudja honnan jött embertől, és egy "tanácsot" hogy ezért mit kell mondania, tennie (ez a valószínűbb)
  • Papichulo #89
    "Nincs olyan, hogy illegalis parancs. Torvenyes es torvenytelen van."

    Ezzel fogalmam sincs, hogy mit akarsz mondani. Szerintem te is tisztaban vagy vele, hogy az illegalis az torvenytelent jelent. Csak kotozkodsz?

    "Valamint nem csak akkor kell ellentmondanod, ha kozvetlenul neked adjak ki, hanem jelentened kell, ha tudomasodra jut. "

    Akkor legyszives idezz mondjuk 5 olyan KONKRET Manning altal kiszivarogtatott taviratot, amiben az USA torvenyei szerint minosulo buncselekmeny elkovetese szerepel!

    Amugy ez az egesz teljesen ertelmetlen, mert Manning sajat bevallasa szerint sem ezen okbol cselekedett, szoval nem ertem miert erolteted ezt a vonalat.

    "Persze kinek jelents, ha a kozvetlen parancsnokod a hunyo?"

    Ebbol is latszik, hogy fogalmad sincs az USA jogrendszererol! Kinek jelents? Peldaul azt a par taviratot ami bizonyitja a torvenyszegest elkuldod a legfelsobb ugyeszsegnek, az osszes szenatornak es mondjuk az osszes kepviselonek. Nem pedig egy nyikhajnak tobb szazezer darabot valogatas nelkul!!!

    "A katonai lancot be kell(ene) tartani, szoval 22-es csapdaja."

    Nem feltetlenul, mint mondtam fordulhatsz a civil felugyelo testuletekhez is! Ilyen peldaul a US Senate Committee on Armed Services.

    "Leloni 1 civilt vs haszonszerzes miatt haborut kirobbantani valahol. Kb a 2 veglet, ha embereletekrol van szo."

    Hagyjuk mar ezt a double standard bullshitet. Ha beavatkozik az USA az a baj, ha nem, akkor meg az. Mindig akad valaki akinek eppen az aktualis dontes nem tetszik.

    "Ha komolyan azt hiszed, hogy minden hir es informacio -akar az interneten is- nincs igy vagy ugy megmasitva, irigyellek"

    Innentol mar erosen szubjektiv a tema es mint ilyen ugysem fogjuk tudni meggyozni egymast, tehat szerintem ne is menjunk bele. Mint mondtam, eleg szar lehet alufolia sisakban aludni. En inkabb a forrasok egeszseges megvalogatasa es a redundancia fele hajlok.

    ps: Ugye nem gond ha ebbe a szemita dologba most nem megyunk bele? Eleg szanalmas oket elorangatni minden vitaban...