Berta Sándor

Indiában ingyen mobilt kapna 70 millió család

Az indiai kormány egyedülálló projektet indított: a legszegényebb családokat ingyen mobiltelefonnal akarja segíteni és a készülékekhez 200 lebeszélhető perc is járna.

Az elképzelés az indiai miniszterelnök irodájában született meg és egyelőre komoly vita van arról, hogy valóban elindítsák-e a programot vagy sem. A The Times of India cikke szerint a jelenlegi tervben az szerepel, hogy több mint 70 millió családot vonnának be a projektbe. Ők mindannyian ingyen juthatnának mobiltelefonhoz, emellett minden eszközhöz 200 lebeszélhető percet tartalmazó csomag is járna. Az ingyenes perceket regionális beszélgetések során használhatnák fel az emberek.

Az indiai pénzügyminisztérium nem támogatja az elképzelést, mert a kabinetnek nem lenne elegendő pénze a program finanszírozásához, és a szaktárca úgy véli, hogy a szegények mobilhoz juttatása helyett a felhasználandó összeget inkább sokkal nagyobb problémák megoldására kellene fordítani. A pénzügyminisztérium számításai alapján minden kiosztott mobiltelefon beszerzési költsége kereken 1000 rúpiát, vagyis közel 15 eurót tenne ki, így a teljes projekt 1,05 milliárd euróba kerülne. A kormány a vidéki régiók finanszírozására létrehozott alapból finanszírozná a programot. A mobilokból a legszegényebb családok kapnának, függetlenül attól, hogy vidéken vagy városban élnek.

A kezdeményezést bírálók kiemelték: furcsa, hogy a kabinet akkor akarja megvalósítani az ambíciózus tervet, amikor még arra sincs pénz, hogy a megfelelően biztosítsák a lakosság élelmiszer- és energia ellátását. Ezért a döntéshozók azt javasolták, hogy a pénzt fordítsák inkább az energiahálózat fejlesztésére. A felvetés indokolt, hiszen július végén két nagy áramszünet is volt Indiában. "Mit ér a mobiltelefon, ha nincs áram, hogy feltölthessük?" - tette fel a kérdést az egyik indiai politikus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gyusz2 #17
    Ezt mire alapozod? http://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_n%C3%A9pess%C3%A9g_szerinti_list%C3%A1ja
  • fergusonpapa #16
    már többen vannak
  • gyusz2 #15
    Inkább költsék óvszerre meg felvilágosításra azt a zsét, csak b..ni tudnak ezek is,mint az itteni törzsük, lassan annyian lesznek, mint a kínaiak...
  • caius marius #14
    :D Ez jó!
  • Caravan #13
    Javaslom az indiai kormánynak jöjjenek hozzánk tapasztalat cserére. Hazánkba szakadt rokonaik mire mentek a mobil telefonnal?
  • globint #12
    Lehet tapasztalat, de lehet, hogy a többségi társadalmi komunikáció miatti beidegződés, de végül is nem ez a lényeg, hanem a saját tudatomban ez így van, és ez befolyásolja a előítéletes gondolkozásomat.
  • globint #11
    Ezek az emberek nem tudják kivárni, amíg a vetemény beérik. Évezredek óta gyüjtögetésbél tartották el magukat, vagy kosárfonással, agyagozással stb. foglalkoztak, amiből a "termék" elkészülte után AZONNAL lehetett pénzt kapni.
    Ki van mutatva, hogy amit eszünk, ahogy élünk, az genetikailag is rögzül. De csak 100-500 generáció alatt olyan erős mértékben, ami már tudatalatti cselekvéssort indukál. (Függ a cselekvéssor fajtájától is.) Azok, akik 20'000 éve csak gyüjtögetésből éltek, csak az aznapi ételükig jutott el a gondolkodásuk, hiába tanítod meg, hogy milyen klassz szántani vetni aratni, annyira reménytelenűl távoli az aratásból származó bevétel, hogy elhanyagolja a kertjét, mert EL KELL MENNIE GYŰJTÖGETNI, hogy a család éhen ne haljon, még akkor is, ha megtanítod, hogy napi 1 óra elég lenne a kertecske műveléséhez. A telefon meg azonnali segítségek lehetőségét jelenti. Talált egy ..... (valamit) az őserdőben, fel tudja hívni a kereskedőket, hogy melyik ad érte többet. Ha el kellene vinnie, az elsőnek odaadná, alku nélkül. Hidd el, a telefon sokaknak lesz nagy segítség Indiában.
  • caius marius #10
    "Bele van égve az agyamba, hogy a többség nem ilyen,"
    Ez nem inkább tapasztalat?
  • globint #9
    Indiában már eltörölték a kasztrendszert! Jogilag. A fejekben még egyenlőre be van égve, de onnan nem lehet sem erőszakkal, sem reklámmal kitörölni. Talán 100-150 év alatt kimegy lassacskán. Ez valami olyan, mint a cigánykérdés nálunk. Ismerek tök rendes cigányt, dolgos az egész család, nem is italoznak, de aggódnék, ha a lányát venné el a fiam....Bele van égve az agyamba, hogy a többség nem ilyen, és (ráadásul nem is tudat alatt) attól félnék, hogy az esetleges gyerekük majd visszaüt a cigány nagyapára......
    Kb. ugyanez a kasztrendszer problémája is. Egy több ezer éves beidegződést jogilag egy perc megváltoztatni, de ellene tenni évszázados munka. Ráadásul nem is lehet feltűnően csinálni, mert társadalmi felháborodást vált ki.
  • globint #8
    Nekem van egy telefonom, amit promóban kaptam, valahol a irodai szekrényemben van eltéve, napelemes töltős. Amúgy tök primitív, viszont áram nem kell hozzá. Gondolom, piszok olcsó lehet egy ilyen, ha promóban adták. Valami ilyen mehetne az árammal nem rendelkező szegényeknek is.