MTI

Új honlap segít megismerni Auschwitz történetét

Ingyenes, kétnyelvű okostelefonos alkalmazás és honlap segít megismerni Oswiecim (Auschwitz), a második világháború idején a náci németek által alapított haláltáborról ismertté vált város zsidóságának több mint 500 éves történetét.

Az oshpitzin.pl portálon a helyi zsidó közösség által Oshpitzinnek nevezett város múltjának részletes lengyel és angol nyelvű leírásai találhatók, amelyeket fényképek, térképek és multimédiás források gazdagítanak. A honlapról rövid történelemórák vázlatai is letölthetők, amelyek elsősorban a tizenéves diákok oktatásában hasznosíthatók. Több lehetőséget nyújt az a mobilalkalmazás, amely nem csak hagyományos útikönyvként használható. Egyrészt szakember igazítja el a turistákat, másrészt a városban készített fényképekre rá tudja vetíteni a régi térképek és fotók alapján rekonstruált helyszínek háború előtti kinézetét, méghozzá a már nem létező épületek háromdimenziós képével együtt.

Az ingyenes alkalmazást jelenleg csak iPhone-ra és iPadre lehet letölteni, de augusztus felétől várhatóan már az androidos telefonok számára is elérhető lesz. Ami még fontos: konfigurálása után internetkapcsolatot sem igényel. A helyi zsidó kultúrát népszerűsítő Oshpitzin nevű program az oswiecimi Zsidó Oktatási Központ alapítvány számára készült a holland Dutch Jewish Humanitarian Fund és a kis-lengyelországi (Malopolska) vajdaság támogatásával.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb koncentrációs és megsemmisítő tábor több mint félmillió magyar áldozatát 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták. Ott gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer különböző országokból származó nem zsidó foglyot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jackoneill90 #10
    FÚÚÚÚÚJ. a piros fehér zöld zászlónak kéne az egész világon lobogni. nem az ördögének
  • gforce9 #9
    Valóban nem igaz. AZ átlagemberek max anyáznak de különösebb gond nincs elvannak egymás mellett.
  • Narxis #8
    Ezt a butaságot...márpedig a vezetők a hibásak.
  • gombabácsi #7
    az átlagember az, aki zsidózik pl ezen a honlapon, azaz pl a fiatalok elég nagy része (az idősebbek nem itt zsidóznak, mert nem neteznek)

    törődj bele hogy bizony főleg az átlagember a felelős a népirtásokért és ilyesmikért, és nem a vezetők...
  • sysqo #6
    Félreértés ne essék, az mindig nagy tragédia, ha meghal egy ember. Csak itt magát a tényt vonjuk sokan kétségbe. És hogy is lehet olyan, hogy Kohn XY meghalt egy táborban, de hopp, Izraelben Weiss néven kapott új életet, személyazonosságot?
    "összes zsidó veszteséget jelenti a háborúban" Inkább áldozat. A veszteséget a katona jelenti, aki értékes egy csatában.
    Egy átlagember mikor vágyott háborúba mennni? A történelem során sosem...max. ha a saját szabadsága, léte függött tőle. Mindig is a hatalmi harcok kényszerítették bele a lakosságot a háborúba.
    DE fura módon sem az angolok, sem a franciák, sem a románok, sem a magyarok nem követelnek PÉNZT még a mai napig is azért, mert elvesztettek egy embert. Vagy egy táblát a 6 millióról. A különbség itt van, lehet papolni vallásról meg egzisztenciáról... A Biblia szerint Egyiptomban se szerették már őket, el is zavarták mindet. Ha szeretsz olvasni, olvasd el Henry Ford (autógyáros) könyvét is róluk.
  • danesz234 #5
    Gondoltam hogy hozzászólok a témához mert látom hogy tudatlanság van a fejekben. Először is szeretném elmondani hogy minden egyes ember élete elvesztése nemre vallásra bőrszínre való tekintet nélkül egy tragédia. Akár katona volt az illető akár civil. Sok könyvet olvasva a vezetőkön kívül az átlag kisember baromira nem vágyott a II. világháborúra. Az I. világháború rémségei után nem akartak az emberek harcolni mégis belekényszerítették őket ebbe.
    A 6 millió halott az összes zsidó veszteséget jelenti a háborúban.
    Jackoneill90 sok jó összefoglaló mű szól a magyarság elleni atrocitásokról de természetesen a magyarok által elkövettek bűnökről is beszélni kell. (délvidéki razzia, deportálások)
    Még zárásképpen ezeket az embereket megfosztották az állásuktól, egzisztenciájuktól, vagyonuktól törvények által csak azért mert egy bizonyos valláshoz tartoztak.(egy történész hallgató)
  • richard45 #4
    "A nem zsidó áldozatokat meg nem is szabad említeni, mert ők úgysem számítanak! Legalábbis egy izraeli álláspont szerint... "

    Ó ez biztos csak egy csúnya fasisztoid propaganda, hisz köztudott, hogy a zsidóknál nincs toleránsabb nép az egész földkerekségen.
  • richard45 #3
    Ó ezaz, még több holokauszt mese. Nem ártana a hírportáloknak egy külön holokauszt részleget nyitnia már, mert kb most már minden napra jut egy holokauszt hír.
  • sysqo #2
    Csakhogy a magyar nép nem ilyen. Nem fog mindenféle vélt sérelmek alapján milliárdos kártérítésekért sírni, évről-évre. Meg jajveszékelni, nácizni, ha egy falkatagnak az utcán csúnyát mondanak.
    "Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között"
    Kedves cikkíró, ha ezt meglátja egy vérmes zsidó, biztos feljelent, és/vagy lenáciz, hogy márpedig az hatmillió! A nem zsidó áldozatokat meg nem is szabad említeni, mert ők úgysem számítanak! Legalábbis egy izraeli álláspont szerint...
  • jackoneill90 #1
    a Magyarok elleni sérelmeket amiket ezek a szomszédos országok okoztak, na arról kéne több mindent feltenni meg nyilvánosságra hozni. Minket kéne sajnálni és védeni.