SG.hu

A spam után itt a slop - a moslék az MI-szemét új megnevezése

A Google úgynevezett MI összefoglaló funkciója megváltoztatja az online kereséseket, és néhány internetező nem elégedett: új kifejezés jelent meg a kétes minőségű, mesterséges intelligencia által generált anyagok leírására.

A slop - magyarul moslék - egy tág fogalom az online fórumok gyorsan változó világában, de a közösségi médiában, a művészetben, a könyvekben és egyre inkább a keresési eredményekben megjelenő silány vagy nem kívánt mesterséges intelligencia tartalmakra utalva alakult ki. A Google azt sugallja, hogy ragasztóval lehet a sajtot a pizzához tapasztani? Ez a slop. Akárcsak egy olcsó digitális könyv, amely úgy tűnik, mintha az lenne, amit kerestél, de mégsem egészen az. És azok a Facebook-posztok, amelyek látszólag a semmiből jöttek? Azok is moslék.

A kifejezés a múlt hónapban vált még elterjedtebbé, amikor a Google a Gemini mesterséges intelligencia modelljét beépítette a keresési eredményekbe. Ez ahelyett, hogy a felhasználókat linkek felé irányítaná, közvetlenül próbálja megoldani a keresést egy "MI összefoglalóval". Ez egy szöveghasáb a találati oldal tetején, amely a Gemini segítségével próbálja meg kitalálni mit keres a felhasználó. A változtatás reakció volt arra, hogy a Microsoft beépítette az MI-t a Bing keresési találataiba.


Az emberek többségének fogalma sincs mennyi MI-generálta szemét van a neten

Mivel a domináns keresőmotorok prioritássá tették az MI-t, úgy tűnik, hogy a belátható jövőben a gépek által generált, nem pedig az emberek által nagyrészt kurátori munkával előállított információk ijesztő mennyisége lesz az internetes élet mindennapos része. Innen ered a moslék kifejezés, mely a disznók etetővályúiba lapátolt ételmaradék. Az ilyen típusú szeméthez hasonló jelenleg az MI-alapú keresés, amit a kritikus gondolkodók nem igazán tudnak megemészteni.

Kristian Hammond, a Northwestern University's Center for Advancing Safety of Machine Intelligence igazgatója kiemeli a jelenlegi helyzet egyik problémáját: az MI által nyújtott információk végleges válaszként jelennek meg, nem pedig egy olyan helyként, ahonnan az internetező elkezdheti az adott témával kapcsolatos kutatásait. "Régen rákerestél valamire, és olyat kaptál vissza, amire szükséged volt ahhoz, hogy elindulj valahonnan - ez valójában gondolkodásra ösztönzött" - mondja Hammond. "A nyelvi modellekkel való integrációban ez olyanná válik, ami nem ösztönöz gondolkodásra. Arra ösztönöz, hogy elfogadjuk. És ez szerintem veszélyes."

Bármely probléma célzott kezeléséhez hasznosnak bizonyulhat, ha nevet adunk neki. És bár a slop az egyik lehetőség, még mindig nyitott kérdés, hogy a közönség körében is megragad-e, vagy a szleng szemétdombján végzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!