Gyurkity Péter

Betiltották a Galaxy Nexus-t az USA-ban

A bíróságon elszenvedett vereség után az Apple most hasonló módon vágott vissza riválisának, és elérte, hogy a zászlóshajó szerepét betöltő okostelefont ideiglenesen betiltsák a tengerentúlon.

Az okostelefonok szegmensét vezető két cég, az Apple és a Samsung, jó ideje vívja külön háborúját az amerikai és európai bíróságokon, ahol - többnyire szabadalomsértésre hivatkozva - igyekeznek minél több kárt okozni egymásnak. Legutóbb még arról olvashattunk, hogy az almás cég szenvedett el több vereséget, most azonban sikerrel vágtak vissza a kudarcért.

Az illetékes bíró döntése értelmében ugyanis a Google és a Samsung kötelesek leállítani a Galaxy Nexus telefonok forgalmazását az Egyesült Államokban, mégpedig azért, mert az abban alkalmazott szoftveres megoldással megsértették az Apple szabadalmát. Ez a megoldás a kereséseknél segít, pontosabban abban, hogy a begépelt kifejezésekre minél több helyen bukkanjanak fel releváns találatok, megkönnyítve ezzel a kívánt eredmény elérését és annak kiválasztását. A Samsung ugyan kérte a tiltás érvényesítésének elhalasztását, erre azonban a bíró nem volt hajlandó, így a Google kénytelen volt levenni az amerikai Play portálról a készüléket.


A dél-koreai gyártó természetesen nem elégedett a döntéssel, elmondásuk szerint már dolgoznak a megfelelő javítás elkészítésén, miközben a Google arról beszélt, hogy akár egy héten belül újraindulhat az értékesítés - a részletekről azonban hallgatnak. A páros ezzel egy időben szeretné közelebbről is megvizsgálni a szóban forgó szabadalmat, abban a reményben, hogy sikerül érvényteleníteniük azt, ezzel pedig gyorsan megfordítani a mostani lépést. Itt elsősorban arra hivatkoznak, hogy az egyesített keresés már jóval a szabadalom Apple által történő bejegyzése előtt elérhető volt, bár a hivatalos csatornákon keresztül erről sem szívesen nyilatkoznak.

A döntés egyébként érinti a korábban szintén betiltott Galaxy Tab 10.1 táblát is, amelynek kapcsán még tavaly kezdtek el pereskedni a felek (kölcsönösen beperelve egymást). A konkrét tárgyalás még ebben a hónapban elindulhat, bár nyilván hosszú vitának nézünk elébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TARTYOM #57
    Szánalmas az Apple... De még szánalmasabbak az agymosott híveik.
  • narumon #56
    Akkor legalább vedd a fáradtságot és nézd meg mire válaszoltam. Köszönöm.
  • Papichulo #55
    "#8, #19, #29, ezekre probalok ERVEKKEL reagalni"

    Rossz embernel reagalsz, mivel egyiket sem en irtam :)

    A mondatommal a birosagi perekre celoztam ugymint, hogy az Apple nem vadolja felvezeto termekek masolasaval a Samsung-ot... legalabbis en nem tudok rola.
  • a_n_d_r_e_w #54
    "Senki sem vadolta azzal a Samsung-ot, hogy barmilyen felvezeto technologiat lopott volna az Apple-tol."

    #8, #19, #29, ezekre probalok ERVEKKEL reagalni
  • Papichulo #53
    "Az elso par iPhoneban (3GS-ig bezarolag) nem is sajat tervezesu, hanem Samsung SoC dolgozott. Ezekutan lopassal vadolni, haaaat...."

    Senki sem vadolta azzal a Samsung-ot, hogy barmilyen felvezeto technologiat lopott volna az Apple-tol.
    A te hasonlatoddal elve, az Apple mar akkor operacios rendszereket es UI megoldasokat tervezett, amikor a Samsung meg csak analog CRT tv-ket gyartott. Az eddigi birosagi hatarozatok fenyeben viszont, az Apple-nek sikerult jogsertesek nelkul processzorokat terveznie, mig a Samsung tobb teruleten nem volt 100%-ig legalis.

    Ugyan nem teljesen ide tartozik, de az amugy is a korrupciot sokkal inkabb a hetkoznapi elet reszenek tekinto Azsiaban is erik eleg komoly vadak a Samsungot: "Bribery, Massive Corruption at Samsung, Says Exposé by Former S. Korean Prosecutor" - http://www.fastcompany.com/1627411/former-samsung-prosecutors-expose-accuses-samsung-of-massive-corruption

    Nem is ertem, hogy itt miert gondoljak rengetegen, hogy ok a szerencsetlen aldozat, a "knight in shining armour". Nem a termekeikkel vannak gondok, hanem a modszereikkel...
  • a_n_d_r_e_w #52
    Nem olyan egyszeru folyamat szerintem sem, de eppen a kulonbsegeken latszikez igazan. Az apple designja alacsonyabb orajelu CPU-t tartalmaz, es egy erosebb GPU-t, hogy a fogyasztas es a hoeloszlas is OK legyen, az Exynosok pont forditva, mert az android jobban igenyli az eros CPU-t, es ez nem csak annyibol all, hogy a kernelben bohockodnak a szamokkal.
    Ugyanakkor a samsung mar akkor SoC-okat tervezett, mikor az apple meg azt sem tudta mi az (ARMv4 ota). Az elso par iPhoneban (3GS-ig bezarolag) nem is sajat tervezesu, hanem Samsung SoC dolgozott. Ezekutan lopassal vadolni, haaaat....
  • Papichulo #51
    "Tudom hogy nehéz ezt felfognod, és nem kötekedni ész nélkül (hiszen mást nem lehetett látni tőled a fórumon), de azért próbáld meg."

    A te szaktudasodat remekul bizonyitja az a teny, hogy kijelentetted, hogy az iPhone-ban NINCS bluetooth... ezek utan hogyan tudna teged barki is komolyan venni?
  • narumon #50
    Ez akkor felvet egy kérdést! Honnan számítod saját tervezésnek? Mert amit te annak gondolsz annak a világon talán pár cég tesz eleget minden ágazatot beleértve. A gyógyszergyárak sem saját találmányukat árulják, hiszen mások által kifejlesztett dolgokat gyúrnak egybe, külön cégekkel fejlesztetnek ki dolgokat, stb. Stb. Amit te elképzelsz olyan a világon gyak alig vagy nem is létezik. Ergo mindenki ugyanazt csinálja mint az apple.
  • Papichulo #49
    "Apple has agreed to buy a boutique microprocessor design company called P.A. Semi. The company, which is known for its design of sophisticated, low-power chips" - http://www.forbes.com/2008/04/23/apple-buys-pasemi-tech-ebiz-cz_eb_0422apple.html/
    "Apple buys chip design company Intrinsity" - http://www.computerworlduk.com/news/it-business/20040/apple-buys-chip-design-company-intrinsity/

    Edekes, hogy a te leirasodban ("fogtak egy kész CPU-t, egy kész GPU-t, és azokat egy SoC-ra rátették"), olyan egyszerunek tunik az egesz... a valosagban meg ilyen es ekkora cegek kellenek hozza, plusz nem keves ido... talan megsem annyira trivialis ez a folyamat, hogy 2 ember osszedobja autoCAD-ben egy hetvege alatt, mintha LEGO kockak lennenek?

    Szerintem ne degradaljuk ezt a folyamatot, velemenyem szerint nem tul sok ceg tudna belathato idon belul osszedobni egy olyan processzort, mint az A5X...
  • skinnyman #48
    A SoC-ot tervezte az Apple, ami annyiból állt, hogy fogtak egy kész CPU-t, egy kész GPU-t, és azokat egy SoC-ra rátették. Ettől független sem a CPU, sem a GPU tervezéséhez nem volt semmi közük, azzal szemben amit állítottál.