SG.hu

Műholdas kapcsolatra is képes lesz a Pixel 9

Mivel Android platformon senki nem akar műholdas telefont építeni, ezért kénytelen azt a Google megcsinálni.

A Google rengeteget dolgozott az androidos műholdas üzenetküldés támogatásán, de mit sem ér az operációs rendszer tudása, ha senki nem szállít olyan hardvert, amin ez a képesség használható lenne. Annak ellenére, hogy a funkciót már 2022-ben bevezette az iPhone 14, az androidos gyártókat nem érdekelte a műholdas üzenetküldés ötletének lemásolása. A Qualcomm és az Iridium műholdas cég épített egy működő megoldást, és beépítette azt a Qualcomm Snapdragon chipjeibe, csakhogy semelyik Android gyártó nem támogatta a funkciót, ami a partnerség felbomlásához vezetett. Ha a Google egy androidos műholdas telefont akar, úgy tűnik, hogy magának kell megépítenie a készüléket.

És a Google éppen ezen dolgozik, a Pixel 9 megkapja a vészhelyzeti műholdas segélyhívási lehetőséget. A Pixel 6 óta a Pixel telefonok nem Qualcomm modemeket használnak. A Google a Samsung partnere, és a Pixel Tensor chipjei a Samsung Exynos chipjein alapulnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Pixel a Samsung (általában sokat szidott) modemjeit használja. A Pixel 9-be az új Exynos Modem 5400-at szerelik majd be, annak opcionális NTN (nem földi hálózat) képességeivel együtt, lehetővé téve a telefon számára, hogy "az első legyen, amely támogatja az Android natív műholdas implementációját". A kezdeti szolgáltató valószínűleg a T-Mobile lesz.

A lépésnek abból a szempontból van értelme, hogy a Nexus/Pixel termékcsalád eredeti célja az volt, hogy a Google-nek legyen min futtatnia az Androidot. A legújabb hardveres funkciók beépítésével a következő Pixellel lesz egy olyan androidos készülék, amin tesztelni és használni lehet a funkciót. Ellenkező esetben a tyúk-tojás problémával állnánk szemben, amikor senki nem készít hardvert, mert nincs szoftveres támogatás, és senki nem készít szoftvert, mert nincs hardver, amire programozni lehetne. Most a Google saját maga megcsinálja az egészet.

Ami a T-Mobile műholdas hálózatát illeti, a vállalatnak van egy nagy feltűnést keltő együttműködése a SpaceX-szel: az "LTE-tornyok az űrben" normál eszközökön működnek, külön szoftver nélkül. Az Android műholdas implementációjának lényege a hagyományos műholdas problémák kezelése, mint például a távoli műholdak megcélzása, az üzenet tömörítése, hogy valóban eljusson a műholdra, és a megbízhatatlan kapcsolat kezelése. Ez nem igazán releváns a SpaceX partnerség szempontjából, mivel az a világ legnagyobb műholdhálózata köré tervezett következő generációs megoldását próbálja megvalósítani.

Alternatívaként még szóba jöhet a Skylo, amely a hagyományos műholdas cégek, például a Viasat és az Inmarsat szolgáltatásait értékesíti. A cég friss sajtóközleménye szerint a Samsung Exynos 5400 modemet már tanúsította a hálózatán való használatra. A Skylo már most is kapcsolatban áll a T-Mobile-lal, és a Motorola Satellite Link hotspotja mögött is ez a cég állt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!