SG.hu

Új alkalmazásboltok jöhetnek Androidra

A Google megdöbbentő veresége a "Fortnite" készítőjével, az Epic Games-szel folytatott jogi csatában szabaddá teheti az utat a rivális alkalmazásboltok számára az Android rendszerében, de az elemzők és jogi szakértők szerint a hosszadalmas fellebbezési folyamat valószínűleg évekig megakadályoz bármilyen változást.

Az Epic ügyvédei meggyőztek egy szövetségi esküdtszéket arról, hogy a technológiai óriás egyes szabályai az alkalmazás Play áruházára vonatkozóan sértik az amerikai versenyjogot. Megállapításaik szerint az Alphabet tulajdonában lévő vállalat Play alkalmazásboltja illegális monopóliumként működött, elfojtotta a versenyt, és indokolatlanul magas, akár 30%-os díjakat számított fel az alkalmazásfejlesztőknek. Az Epic nem kért a bíróságtól pénzbeli kártérítést, de a cégnek most lehetősége lesz bírósági beadványt benyújtani arról, hogyan szeretné, ha a Google Play áruházat rendbe hoznák. Ezzel potenciálisan veszélybe kerülhet a technológiai óriás 10 milliárd dolláros éves bevétele az alkalmazáseladásokból és az alkalmazáson belüli vásárlásokból. "Ez nagy győzelem az Epic számára" - mondta Pinar Akman, a Leedsi Egyetem versenyjogi professzora. "A szokásos jogorvoslat ilyen esetben azt jelentené, hogy a Google-t kötelezhetik arra, hogy a fejlesztőknek engedélyezze a Google-től eltérő fizetési rendszerek használatát. Ha ilyen jogorvoslatot fogadnak el, akkor az hatással lesz az egész ökoszisztémára és üzleti modellre".".

A Google részesedést kap minden egyes digitális vásárlásból, amelyet a Play Store-on keresztül az általa fejlesztett Android mobilrendszeren át bonyolítanak le. Bár az ilyen tranzakciókból származó bevétel a teljes értékesítés töredéke, az elemzők szerint ez egy magas árrésű üzletág. A jogorvoslati lehetőségek arra kényszeríthetik a céget, hogy engedélyezze a rivális alkalmazásboltokat, vagy csökkentse az alkalmazáseladások és az alkalmazáson belüli vásárlások után felszámított díjakat. .

Az esküdtszék egyhangú döntése fokozza a Google-ra nehezedő nyomást, mert a vállalat jogi csatározásba keveredett az amerikai igazságügyi minisztériummal is, amely azzal vádolja az online keresők piacvezetőjét, hogy a trösztellenes törvények megsértésével igyekszik a csúcson maradni. "Érdemes megjegyezni, hogy a reklámtechnológiai ügy is esküdtszéki tárgyalás. A hirdetési technológia bonyolultabb, mint az alkalmazásboltok, de a minisztériumnak mindenképpen bátoríthatja az esküdtszéki ítélet. A döntés várhatóan az Apple piaci dominanciájával kapcsolatos kérdéseket is elmélyíti. A vállalat hasonló harcot nyert az Epic ellen, de mindkét cég a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy vizsgálja felül a vitájukat.


A Google közölte, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen, és az ügy a San Franciscó-i székhelyű 9. amerikai kerületi fellebbviteli bíróság elé kerül. Az Epic v. Apple ügy idővonalát alapul véve a bíróság valószínűleg 2025 második negyedéve körül hoz majd döntést.

Ez ugyanaz a bíróság, amely tavaly meghallgatta az Epic érveit az Apple ellen benyújtott trösztellenes keresetek felújítása érdekében. A fellebbviteli bíróság áprilisban nagyrészt az Apple javára döntött, helybenhagyva Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bíró 2021-es döntését, amely szerint az Apple alkalmazásszabályai nem sértik a trösztellenes törvényeket. A jogászok megjegyezték, hogy a két ügy tényállása eltérő, és szerintük az egyik legfontosabb különbség az, hogy az Apple elleni ügyben közvetlenül a bíró döntött, esküdtszék nélkül. Az Epicnek az Apple-ügy felújítására irányuló kérelme jelenleg az amerikai legfelsőbb bíróságon van folyamatban. Az Apple fellebbezett a bírósági végzés azon része ellen is, amely arra kötelezi, hogy változtasson az App Store-on.

De James Donato, San Franciscó-i kerületi bíró már januárban mérlegelni fogja az Epic tiltó végzés iránti kérelmét. Az Epic és a Google másodszor is szembe fog nézni egymással a bíróságon - kizárólag a bíró előtt. A Google valószínűleg azzal érvel majd, hogy a javasolt végzés túlságosan széleskörű, és személyre szabottabbnak kell lennie. "Nem annyira az a kérdés, hogy lesz-e jogsértés megszüntető végzés, hanem az, hogy milyen erős és széleskörű lesz a jogorvoslat" - mondta Christine Bartholomew, a New York-i Buffalo Egyetem jogi karának trösztellenes jogi szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #9
    Akkor tegyük tisztába a dolgokat.
    1. Nem azért lett kitiltva a Fortnite a Google féle store-ból, mert máshol akarta árulni a termékét, hanem mert az appstore-ba olyan verziót rakott fel, amivel megkerülte a Google felé a részesedés-fizetést.
    2. Nem az a probléma, hogy az appstore-ért kérnek egy adott százaléknyi pénzt (az Apple-t sem ítélték el emiatt, a Steam is ezt teszi, ... - sőt, a boltokban vásárolt árú árában is benne van a bolt saját haszna (amiből fedezi a rezsiköltséget, a dolgozói bérét, meg egy kevés saját hasznot is)); hanem az volt (ami miatt elítélték a Google-t), hogy ....
    https://www.hwsw.hu/hirek/67009/apple-epic-fortnite-googleplay-android-per-monopol-versenyellenes.html
    "[...]kiderült, hogy a keresőcég titkos bevételmegosztási megállapodásokkal kedvezett egyes okostelefon-gyártóknak és játékfejlesztőknek. Az ügyet lényegében a Project Hug nevű program tanúkkal való bizonyítása döntötte el, melynek során kiderült többek közt, hogy a Google négy év alatt mintegy 8 milliárd dollárt fizetett ki összesen a Samsungnak azért, hogy a kereső, a Google Assistant és a Play Store alapértelmezett szolgáltatásokként biztosítva legyenek a dél-koreai gyártó okostelefonjain."
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2023.12.15. 01:34:59
  • bdzsana #8
    "Semmi nem tiltja, csak a google szabadon donthet arrol, hogy ha nem csak nalluk van, akkor kiveszi a sajatjabol."

    Ez konrkétan mikor történt meg? 13 éve dolgozom az iparban és soha ilyen esetről nem hallottam hogy azért tiltott ki a play store egy alkalmazást mert máshol is elérhető volt.
  • kvp #7
    Semmi nem tiltja, csak a google szabadon donthet arrol, hogy ha nem csak nalluk van, akkor kiveszi a sajatjabol. Plusz jelenleg nem arulhatod a sajat szolgaltatasaid a sajat app-odon belul, csak ha a google fizetesi renszeren (es 30% reszesedesen) keresztul teszed azt.

    "Epic-et az érdekli, hogy PlayStore-ból telepített alkalmazásbeli vásárlások után ne kelljen 30% adót fizetni Google-nek."

    Pontosan. Tehat a google play store-bol telepitheto legyen a masik store, pl. az epic-e es onnantol annak gyartoja maga donthessen mit arul es mennyiert. Jelenleg egy ilyen huzasert azonnal torlik a play store-bol az app-ot.

    Peldakent ez olyan, mintha a mediamarkt megkotne, hogy a nalluk vasarolt telefonok utan beszedett elofizetesi dijbol a szolgaltato koteles lenne 30%-ot atutalni nekik a telefon teljes elettartalma alatt. Vagy a nalluk vasarolt tv-hez hasznalt elofizetes dijabol a kabel tv szolgaltato koteles lenne 30%-ot atutalni a bolthalozatnak. Mert most pontosan ez tortenik a play store-on belul ertekesitett alkalmazasok sajat ertekesitesei soran. A jelenlegi torvenyek szerint persze ez teljesen legalis, mint ahogy anno egy ceg tulajdonosa is megszabhatta, hogy csak az o berhazaban lakhat az alkalmazott es csak az o boltjaban vehet elelmiszert ha nem akarja, hogy kidobjak az allasabol. Aztan ez valahogy kiment a divatbol.
  • Tetsuo #6
    Én a Samsung store-jára kérdeztem. Sosem próbáltam, mert gondolom a Google választékával nem vetekedhet.
  • bdzsana #5
    Te ezt honnan vetted? Semmi nem tiltja hogy egyszerre több storeban legyen az alkalmazásod. Attól, hogy Google Playben kint van oda rakod ki ahova akarod.
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    >A lenyeg az, hogy ne csak a keszulekgyartok (Amazon, Samsung, stb.) tehessenek fel alkalmazasboltokat, hanem barki keszithessen ilyet.

    Nem ez a lényeg, mert eddig is bárki készíthetett ilyet és felhasználók is feltelepíthették a készülékekre különösebb probléma nélkül.

    Epic-et az érdekli, hogy PlayStore-ból telepített alkalmazásbeli vásárlások után ne kelljen 30% adót fizetni Google-nek. Esetleg azt is elérhetik, hogy a keresőválasztó menühöz hasonlóan más boltok is lehessenek egy listában a készülék első beállításánál. (Samsung, Amazon, F-droid)
  • kvp #3
    A lenyeg az, hogy ne csak a keszulekgyartok (Amazon, Samsung, stb.) tehessenek fel alkalmazasboltokat, hanem barki keszithessen ilyet. Es ha a google store-ban benne van egy alkalmazas, akkor arulhassa azt egy masik boltban is a keszitoje, akar olcsobban is.

    Jelenleg ami fent van a play store-ban, azt nem lehet mas alternativ boltban arulni, mert azonnal letiltja a google. Plusz nem lehet (hivatalosan) egyetlen play store-os app-ban sem sajat dolgokat arulni, csak a google ertekesitesi rendszeren keresztul. Tehat ha valaki filmet berelne a netflix-rol, akkor az app-os fizetesnel a google ugyanugy leszedi a 30%-ot, mintha a youtube-on bereltuk volna ki az adott filmet. Igy a google sajat ajanlatai mindig olcsobbak mint a konkurenciaje, mert a konkurencia kifizeti a google dijat es meg azon felul a sajat haszonkulcsat.

    Kb. mintha egy adott cegtol berelt lakas eseten csak az adott ceg sajat elelmiszerboltjaban lehetne ennivalot vasarolni. (amerikaban a 19. szazadban voltak ilyen megkotesek, lasd company store)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Company_store

    Es ezt nem szeretik valamiert az amerikaiak. A google play store (es ios alatt az apple appstore) pont igy mukodnek.
  • Tetsuo #2
    Annak van valami haszna? Ott jobb alkalmazások vannak vagy olcsóbbak?
  • Diopapa #1
    Miért, most pl nincs Galaxy Store pl a Samsung készülékeken?