Berta Sándor

Már tesztelik az USA legújabb bűnmegelőző rendszerét

Az amerikai belbiztonsági minisztérium egy olyan projekten dolgozik, amely az etnikai hovatartozás, nem, kor és egyéb jellemzők alapján próbálja kiszűrni a lehetséges bűnelkövetőket.

Az Egyesült Államokban hamarosan megvalósulhatnak a Különvélemény című filmben látott képsorok. Az amerikai belbiztonsági minisztérium ugyanis a Future Attribute Screening Technology (FAST) nevű program keretében egy olyan szoftvert akar kifejleszteni, amely az etnikai hovatartozás, a nem, a kor, a hangulatváltozások, a légzésfrekvencia, a beszédben bekövetkező változások, a test- és a szemmozgás, a pulzus és más jellemzők alapján próbál meg a jövőbeli potenciális bűnelkövetők nyomára bukkanni. A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint már jelenleg is éles körülmények között, nyilvánosan tesztelik a szoftver prototípusát.

A programot az Electronic Privacy Information Center (EPIC) fedezte fel és szintén az EPIC hozta nyilvánosságra a kapcsolódó anyagokat is. "Rendkívül problematikus lenne, ha ezt a megoldást alkalmaznák" - nyilatkozta Ginger McCall, az EPIC képviselője. A megjelentetett dokumentum egyébként tavaly júniusból származik. Az amerikai belbiztonsági minisztérium egyik képviselője a Cnetnek nem volt hajlandó felvilágosítást adni az ügyben. Kiderült ugyanakkor, hogy a hivatal a saját alkalmazottain teszteli titokban a szoftvert, videókat és audiofelvételeket rögzít róluk, továbbá méri a pszichológiai értékeiket is. Ezeket azonban csak azután értékelik ki, hogy az értesített munkavállalók ebbe beleegyeznek.

A programot a jövőben a repülőtereken, valamint különböző rendezvényeken elhelyezett biztonsági ellenőrzőpontokon használhatják majd. A videokamerák és a különböző szenzorok - a szoftverrel karöltve - alkalmasak lennének a feltételezett merénylők valós idejű kiszűrésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #33
    valamit az ember illetve az elnyomóvá válló rendszerek természetéröl akartam sugalni, de nyomikám maradj meg inkább ilyen lelki szegénynek mi igy szeretünk, meg a kormány is...
  • Landor #32
    EPIC :D:D:D
  • zsoltioregon #31
    1984 lesz az....
  • Rotyoka #30
    Neked el kellene olvasnod az 1987-et... bár úgy sem fognád fel szerintem.
  • Rotyoka #29
    Te gondolom 9/11-es TENORISTA merényletet is elhiszed.

    Vicces lesz amikor az egész keletre USA megelőző rendszert fognak telepíteni, és ha valaki hasonlít egy USA-ban élő emberre azt ott azonnal lelövik a picsába.

    Ez lenne a jogos reakciója a keleti megszállt (persze csakis a békéért) országoknak.
  • csomi #28
    Roviden fogalmazok en is. Nem ertunk egyet :)! De nem is kell, hogy egyet ertsunk es ugy sem sok vizet zavar, hogy mi mit gondolunk.
  • cateran #27
    Meg mindig nem erted..nem baj, majd lassaban gepelem, hogy elemezhesd:D
    "amely az etnikai hovatartozás, nem, kor és egyéb jellemzők alapján próbálja kiszűrni a lehetséges bűnelkövetőket."
    Ezek kulso jegyek...kb szart sem ernek, de azert ne add fel :D Vagy azt akarod mondani, hogy aki fekete, no, 30 ev alatti es 100-60-90 az gyanus es azonnal testuregmotozast kell alkalmazni?:D
    "amely az etnikai hovatartozás, a nem, a kor, a hangulatváltozások, a légzésfrekvencia, a beszédben bekövetkező változások, a test- és a szemmozgás, a pulzus és más jellemzők alapján próbál meg a jövőbeli potenciális bűnelkövetők nyomára bukkanni."
    Hol itt a gond? Elarulom: Az elkovetes elott kozvetlenul/pillanataban lehet, hogy megnovekszik a legzesszam, a pulzus, stb. de amugy mitol lenne mas mint alapbol? Arrol nem is beszelve, hogy ha valaki ideges es/vagy rohant akkor is megnovekszenek az adott ertekek...ha eppen duhos vagy szomoru, akkor az arckifejezese is "arulkodo" lehet...1000+1 oka lehet annak, hogy valaki "ugy nez ki" mint 1 potencialis bunelkoveto....ez igy nem mukodik:) (persze sorozatokban kurva nagy elmeny, lasd Lie to Me:))
  • nextman #26
    Igazabol nem nezek sok filmet. Inkabb sportot csak. Bar teny, hogy a scifit szeretem:)
    Nem ugy gondoltam, hogy ez mar a big brother, de egy lepes ebbe az iranyba.
    Amugy a mindenkori hatalomtol valahol termeszetes, hogy ebbe az iranyba probal menni, ami nem termeszetes, hogy ennek meg orul is a szenvedo fel.
  • csomi #25
    Mar ne haragudj, de hogy jon ide Gyurcsany es a gazdasagi valsag? Szamitogepet es programokat se hasznaljunk akkor soha tobbet?
  • csomi #24
    Ember ez az algoritmus nem azokat az embereket veszi ki akik terroristak hanem akik gyanusak! Ugyanezen az elven dont a rendesz is csak sajat megerzesei alapjan. De o figyelmen kivul hagyhat egy csomo dolgot amit a gep lat. De ha ennyire technika ellenes vagy remelem orvoshoz se jarsz, peldaul kardiologushoz aki kulonbozo muszerekkel es azok meresei alapjan tud kovetkeztetni egy esetleges szivproblemadrol, hanem maradj csak a termeszetgyogyaszatnal es gyogyitsd magad zsirmentes margarinnal. Nem teljesen ertem a nagy felhaborodast, ha egyszer a techologia adott miert ne hasznalnank?