Gyurkity Péter

Elterjednek a tábla méretű telefonok

Ezt jósolja egy piackutató cég, amely idén tízszeres növekedésre számít, az évtized közepére pedig akár a teljes szegmens ötödét is elérhetőnek tartja ezen méretes okostelefonok esetében, amelyek a táblákkal is versenyre kelnek.

Az utóbbi hónapokban több nagyobb készüléket is megismerhettünk, amelyek korábban nem látott mérettel igyekeztek meghódítani a vásárlókat. Ezek közé tartozik a Samsung Galaxy Note, a Galaxy Nexus, valamint a Galaxy S III is, az ABI Research pedig arra számít, hogy a 4,6 és 5,5 hüvelyk közötti kijelzőméret egyre gyakrabban fordul majd elő.

Több kifejezés is forog a szaksajtóban, amely ezen fejlesztéseket hivatott lefedni, így hallhattunk már szuperfonokról, most pedig a "phablet" szó bukkant fel, amelyet magyarra talán "fábla"-ként fordíthatnánk. Jelentése egyértelmű, azt hivatott jelezni, hogy a nagyobb okostelefonok már nem kizárólag saját szegmensükön belül, hanem a tábla PC-vel is felveszik a versenyt, különösen a 7 hüvelyk körüli kijelzővel felszerelt példányokkal, hiszen a nagyobb érintőképernyő esetükben megkönnyíti mind a böngészést, mind pedig az olvasást. Idén rögtön tízszeresére ugrik ezek fáblák forgalma, 2015-re pedig akár 200 millió példányt is leszállíthatnak a különböző gyártók.


Tekintettel arra, hogy az okostelefonok szegmense ugyanezen cég előrejelzése szerint három év múlva átlépi majd az egymilliárd példányt, ez a teljes piac egyötödét jelentené, ami annak bizonyítéka lenne, hogy egyre több vásárló figyelmét kelti fel a nagyobb készülékek által nyújtott előny. A Galaxy Note rögtön kitűnő példaként említhető itt, hiszen a Samsung saját adatai szerint tavaly október és 2012 áprilisa között több mint 5 millió készüléket adtak el, az 5,3 hüvelykes, 1280 x 800 pixel felbontást támogató kijelzővel egyetemben pedig a mellékelt S-Pen stylus is megfelelő megoldásnak bizonyult.

A Samsung mellé idén felsorakozik a HTC, az LG, valamint a Huawei és más gyártók is, ez jelenti majd az első jelentősebb ugrást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • viasz #23
    Ha az ekkora telefonok tényleg elterjednek, megyek az erdőbe remete életet élni...
    Ritkán van szerencsém ilyen telefonokhoz, már azon is jót nevettem, mikor egy ismerősöm 5.3 colos SGNote-tal telefonált.
    Lehet, hogy a telefonok egyre okosabbak, az emberek hozzá meg egyre butábbak.
    (Nem, alapvetően semmi bajom az okos telefonokkal.)
  • torreadorz #22
    Ki akar tepsi méretü valamivel telefonálni?...

    Én nem vagyok piackutató, de azt jósolom hogy hamarosan megint megjelenik a telefon, ami egy olyan eszköz amivel telefonálni lehet. Kizártnak tartom hogy hosszú távon tartható lenne az a trend hogy az ember egy A4-es lap méretü tepsit tartanak a fülökhöz, meg majd külön hátitáskában hordják a telefonukat mert másban nem fér el...
  • BrockSamson #21
    Tovabbra sem ertem miert okoz egyeseknek ilyen lelki sebeket, hogy MASOK nagy meretu telefonokat vesznek (legyen ok a divat vagy a valodi hasznossag).

    Nem a nagy telefonok lete a problema, hanem hogy a gyartoknal a 3,5-4 col az leminosult kozep vagy also kategoriasnak. Remelhetoleg valaki eszbe kap az android mezonyben is, es letesz az asztalra egy kozepes meretu, de adottsagaiban felsokategorias telefont.

    (Mellesleg elso Samsung Galaxy S-nel meg a 4 colt is erosen szapultak, most meg hirtelen az lett a kenyelmes.)
  • jocco #20
    Persze megállják a helyüket az ilyen nagy "telefonok" is csak az a baj ezzel hogy az uj csucsmodellek rendre 4.5coll körül jönnek ki. Azzal nem lenne semmi bajom ha lenne 4"-os S3 meg mellette dobna piacra egy 5"-st is. Ez kb olyan mintha a ruháknál maradva először csak XXL-es mértben jönne ki valami ujmodel. Persze sok emberre jó lesz meg aki amugy L-es is bele fog férni, de ha még se tetszik akkor max veheti a 2ével ezelőtti modelt mert abból van L-es is...
  • dyra #19
    Bukta lesz itt hamarosan. 1 - 2 év és userek rájönnek, hogy tepsivel nem lehet aktív életet élni.
  • coolbboy83 #18
    Egy hívást és egy SMS-t azért még kibír az akkujuk nem ? :-D
  • coolbboy83 #17
    Egészségére annak, aki ilyen nagy buflák szarokkal akar sétálni, meg persze zsebretenni a farmerba....
  • Szefmester #16
    Hamarosan eljön az az idő amikor az emberek a notijukat fogják a fülükhöz emelni mert épp az lesz a divat, nem ezek a teletabikk...

    Szerintem is a 4" a felső határ a normálisan használható telefonnál. Engem pl a vastagságuk zavar, lehetne egy kicsivel vastagabb is a telefon, nagyobb aksi elférne, jobb hűtés, masszívabb váz.
  • shaddam #15
    Tudom miről beszélsz és is ennyit utazgatok naponta.Van is egy 7 colos kínai tabletom olvasni tökéletes. Na de egy telefon ne legyen tepsi
  • llax #14
    Saját tapasztalatom szerint kb. 3,5" az a határ, ameddig minden értelemben MOBILtelefonként kezelhető... Kényelmesen zsebrerakható, ekkor sem zavar a mozgásban, kényelmesen marokrafogható (nem csak ujjhegyekkel), telefonálás közben nem korlátozza a periférikus látást stb...

    Ugyanakkor egy másik szempontból a minimum is egyben: kb. itt kezdődik az elfogadható kezelhetőség, ha nem telefonálásra használom...