Berta Sándor

Virtuális utazás Amazóniában a Google segítségével

Új felvételek kerültek fel a Google Térkép szolgáltatására. A felhasználók ezúttal az Amazonas-medencében tehetnek virtuális túrát.

A képeket még tavaly nyáron készítették a keresőcég munkatársai a Rio Negro folyó mentén. A panorámafotók most kerültek be a Google Térkép rendszerébe és azokat bárki megtekintheti. A látvány lenyűgöző és így mindenki bepillantást kaphat Amazónia világába. Az internetezők virtuális látogatást tehetnek a Brazília északi részén, Manaus mellett található Tumbira városában.


A Google munkatársai összesen 50 000 felvételt készítettek és Karin Tuxen-Bettman, a Google Street View Amazonas-projektjének vezetőjének közlése szerint az emberek számos területet feltérképezhetnek. Követhetik a Rio Negrót és annak mellékágait, elindulhatnak ösvényeken, megnézhetik, hogy miként szedik le a brazil diót, sőt, aki odafigyel, még vadállatokat is láthat.

A program célja, hogy közelebb hozzák a világ lakóihoz az Amazonas-medencét, amelyről még mindig túl keveset tudunk és hogy így hívják fel a figyelmet a brazil őserdők kipusztításának veszélyeire. A projektet az Amazonas Sustainable Foundation (FAS) nevű helyi alapítvány is támogatja. A szervezet fő feladatának tekinti a terület védelmét és megőrzését az utókor számára. Az Amazonas Sustainable Foundation képviselői 2009-ben léptek kapcsolatba a Google vezetőivel. Az egyeztetéseket követően tavaly nyáron érkeztek meg a vidékre a társaság különleges hajói és járművei, amely szisztematikusan feltérképezték az Amazonas-medencét.


Nem ez az első olyan projekt, amelynek célja Amazónia bemutatása. Tavaly júniusban jelentették be, hogy Botanikus Wikipedia néven internetes lexikon készül az IBM és a brazil kormány összefogásával. A lexikon Amazónia több ezer növényfaját fogja tartalmazni. A Wikiflora.org nevű portál létrehozott szabad enciklopédiát az olvasók gazdagíthatják a növényfajok leírásával és élőhelyének meghatározásával, a feltöltött információkat tudósok fésülik át és hagyják jóvá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)