MTI

Országos adatbázissal harcol Kína a korrupció ellen

A korrupció elleni küzdelem jegyében a megvesztegetés vádjával bűnösnek talált személyek és vállalatok nevét tartalmazó nemzeti adatbázist állítottak fel Kínában - jelentette be a pekingi legfelsőbb ügyészség.

Az interneten elérhető adatbázis a tartományi szinten nyilvántartott listákat egyesíti, vagyis a jövőben jóval könnyebbé válik az országos esetek kivizsgálása, a tartományi határokon átnyúló információáramlás. Az adatbázisban szereplő magányszemélyek és vállalatok ugyanis nem vehetnek például részt kormányzati projektekben, sőt, a cégeket a további működéstől is eltiltják. A korábbi, tartományi listás rendszerben a más tartománybeli cégek lenyomozása jelentős időt és energiát vett igénybe.

Egy januári felmérés szerint Kínában ma a korrupció és a sikkasztás vezetik a leggyakrabban elkövetett gazdasági bűncselekmények listáját. A hivatali korrupció ezen túl - a kínai Társadalomtudományi Akadémia rendszeres tanulmánya szerint - sokadik éve a társadalom legfőbb aggodalmainak egyike. Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő januárban a kommusta párt vezetőit arra kérte, hogy lépjenek fel keményebben a súlyos méreteket öltő korrupció ellen. Ezzel egyidőben közös adatgyűjtő rendszert indítottak a kínai statisztikai hivatalok a hétvégén, az új rendszer pontosabb, gyorsabb és egyszerűbb adatszolgáltatást ígér. Az új adatgyűjtő platform legnagyobb előnye, hogy jelentősen leegyszerűsíti az információ áramlását: az eddigi négylépcsős rendszer helyett a vállalatok közvetlenül küldhetik adataikat a központi vezetésnek vagy a tartományi szerveknek. Ez 700 ezer kínai cég pontosabb adatszolgáltatását jelenti, a vállalatok a kelet-ázsiai ország bruttó hazai termékének (GDP) 80 százalékáért felelősek.

A rendszerben lehetővé válik a vállalatokat illető információk gyors frissítése, az adatszolgáltató szoftverek egységesítése és a biztonságos adatküldés biztosítása is. Ezen túl a program a nem megfelelően megadott adatokat is kiszűri, így a hibák kiküszöbölését már a kezdeteknél segíti. Ma Csien-tang (Ma Jiantang), a nemzeti statisztikai hivatal vezetője "forradalminak" nevezte az új rendszert, amely szerinte a hivatalos adatokba vetett bizalom helyreállítását is nagyban segítheti. Korábban ugyanis épp a bonyolult és soklépcsős adatszolgáltatást okolták a hibákért, ellentmondásokért.

A tartományi statisztikák alapján számított 2011-es országos GDP például mintegy 10 százalékkal haladta meg a pekingi statisztikai hivatal által közölt hivatalos adatot. Akkor technikai problémákkal, duplán számolással, különféle nyersadatok használatával indokolták az eltérést. A problémát tetőzte, hogy a hiba forrását feltárni sem lehetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!