MTI

Interneten erősít a kínai kommunista pártmédia

A Zsenmin Zsipao című hivatalos kínai pártlap internetes kiadása tőzsdére megy, hogy finanszírozni tudja a kereskedelmi riválisaival való versenyt.

A people.com.cn oldalt üzemeltető társaság mintegy félmilliárd jüan (19,5 milliárd forint) értékben több mint 69 millió darab részvény kibocsátását tervezi a sanghaji tőzsdén - olvasható a Kínai Értékpapír Szabályozó Bizottság (CSRC) honlapján. A lap ezzel az első tőzsdén jegyzett, kormányzati háttérrel rendelkező online újság lesz a kelet-ázsiai ország történelmében.

A portál döntését a kereskedelmi honlapoktól, így a rendkívüli népszerűségnek örvendő sina.com, sohu.com vagy qq.com oldalaktól való lemaradással indokolja. A sina.com oldalát például csaknem tizenháromszor annyian látogatják egy adott napon, mint a people.com.cn-t. A hírportál ráadásul nemcsak más oldalakkal, de egyre inkább a közösségi média platformjaival, blogokkal, mikroblogokkal is rivalizálni kényszerül. A lépés várható volt, a legnagyobb állami tulajdonban lévő internetes híroldalak, így a Zsenmin Zsipao mellett a Hszinhua hírügynökség és a központi televízió, a CCTV már tavaly bejelentette: a közeljövőben internetes kiadásának hazai tőzsdére vitelét fontolgatja.

A megnövekedett pénzügyi forrásokból a technológiai újításokat finanszíroznák, kiterjesztenék a vezeték nélküli szolgáltatásokat, s a szerkesztőség munkáját javítanák - áll a CSRC-nek benyújtott tervezetben. A Zsenmin Zsipao internetes kiadását 1997. január 1-jén indították, hírei jelenleg 15 nyelven - köztük angolul, oroszul, franciául, spanyolul, arabul - olvashatók. Kül- és belföldön összesen több mint 70 irodával rendelkezik, 2008-ban Japánban, 2010-ben az Egyesült Államokban alapított leányvállalatot. Nettó nyeresége 2010-ben a 81,6 millió jüant (3,2 milliárd forint) is meghaladta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!