Napi Online

Üzembe helyezték Kína saját GPS-rendszerét

Kína üzembe helyezte műholdas helymeghatározó rendszerét, amely egyelőre az országban és környékén segíti a tájékozódást − jelentette a BBC.

Peking 2000-ben indította el a projektet, amelynek célja az amerikai Global Postioning System (GPS) alternatívájának megteremtése. Jövőre további fél tucat műholdat állítanak pályára, amivel a rendszer hatóköre kiterjed Ázsia nagy részére. A 35 műholdból álló hálózat 2020-ra fedheti le az egész világot. A Beidou (magyarul: Göncölszekér) kompatibilis a világ más helymeghatározó rendszereivel, a civil felhasználóknak tízméteres pontossággal mutatja meg, hol tartózkodnak. A privát felhasználás a China Daily napilap szerint 400 milliárd jüan (63,2 milliárd dollár) értékű üzletet generálhat, többek közt az autógyártásban, a távközlésben és a halászatban.

A kínai hadsereg a polgári felhasználóknál pontosabb szolgáltatást kap a Göncölszekértől. Katonai szakértők szerint a helymeghatározó rendszer segítségével irányíthatják a cirkáló rakétákat egy Tajvan elleni háborúban, illetve robotrepülőgépeket vezethetnek tengeri célpontok ellen. A Beidou a harmadik műholdas helymeghatározó rendszer: a GPS-en kívül Oroszország működteti Glonass nevű hálózatát. Az Európai Űrügynökség októberben bocsátotta fel az európai rendszer első műholdjait, miközben az USA 25 milliárd dollár ráfordításával korszerűsíti − például épületeken belül is használhatóvá teszi − a magáét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!