Berta Sándor

ACTA - a televíziók és a jogvédők nyomást gyakorolnak

Számos érdekvédő és szakmai szervezet, továbbá két televízió vezetői is azt követelték közös nyilatkozatban a német kabinettől, hogy haladéktalanul írja alá a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA).

Az ARD, a ZDF, a Német Könyvkereskedelmi Szövetség, a GEMA szerzői jogvédő társaság, a Német Zeneipari Szövetség egyaránt azt szorgalmazta, hogy a kormány azonnal cselekedjen. A szervezetek, illetve a két televízió sürgette egy új, a digitális korszak kihívásainak megfelelő, jövőbe mutató szerzői jogi szabályozás kidolgozását és elfogadását, és fontosnak nevezték a legális ajánlatokra vonatkozó jelenlegi szerzői jogi keretfeltételek javítását.

"Miután mindenki meggyőződhetett arról, hogy az ACTA-ban a jogsértések visszaszorítására előírt intézkedések már megfelelnek a német szerzői jogvédelmi szintnek, ideje aláírni a dokumentumot. Sajnáljuk, hogy az igazságügyi miniszter megkérdőjelezi az európai szerzői jogvédelem nemzetközi megvalósítását" - nyilatkozta Jürgen Doetz, a Német Tartalom Szövetség helyettes vezetője.

A szervezetek első emberei emlékeztettek arra, hogy a német kabinet az egyik legfontosabb feladatának nevezte a szerzői jog reformját, ezért olyan egyértelmű jelzésekre van szükség, amelyek azt bizonyítják, hogy a kormány komolyan is gondolja a korábban hangoztatott ígéretét. Amennyiben ugyanis nem történik meg a várt reform, úgy szakadék képződhet a kreatív gazdaság és a társadalom azon különböző csoportjai között, akik a szerzői jogvédelmet az internet szabadsága elleni támadásként fogják fel. Az internet szabadsága nagyon fontos dolog, egészen addig, amíg nem élnek vissza vele. A vezetők hangsúlyozták: nem akarnak újabb akadályokat gördíteni a digitális világ elé, hanem a kor kihívásainak megfelelő megoldásokat keresnek. A jelenlegi generáció tagjai közül sokan nem értik, hogy a digitális lopás bűn, ezért szükség van felvilágosító munkára, s a politika, a média és a társadalom párbeszédére, összefogására.

A mostani nyilatkozat az első válasz az ACTA támogatói részéről a Budapesten és a világ más városaiban tartott demonstrációkra, amelyekre az ACTA január 26-i aláírása után került sor. Németországban ezt követően jelentette be a külügyi hivatal, hogy leállították az aláírási-ratifikálási folyamatot. Magyarországon nemrég az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) társadalmi egyeztetést szorgalmazott az ACTA-val kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • globint #5
    Csak azt nem értem, miért fizetek az üres, de írható, (sőt újraírható) cuccokra jogdíjat. Ha nincs rajta semmi, akkor miért jogdíjas, ha meg a saját cuccomat írom rá, akkor miért jogdíjas? stb.....
  • Hungarikum #4
    A demokrácia és a szabadságjogok csak addig fontos mig az ővéké nem sérül.0
  • Griphons #3
    "...egy új, a digitális korszak kihívásainak megfelelő, jövőbe mutató szerzői jogi szabályozás kidolgozását és elfogadását..."
    Ami szerintük a központosított cenzúra, és szabadságjogok ízlésük szerinti átértelmezését jelenti.
  • Namelesske #2
    Milyen jogvédők azok, akik más jogait eltiporják? Enyhén paradox.
  • item #1
    Szorul a hurok a nyakuk körül és ezért kapálóznak. Nem lesz itt ACTA,tessék szépen kikászálódni a milliós fotelekből és a drága szivarokat meg konyakokat pedig le kellene tenni. Ideje egy működő üzleti tervet is kidolgozni,nem csak sírni,hogy 1000 milliárd helyett csak 990 milliárdot tudunk zsebre tenni.