Berta Sándor

Fókuszban az Asus Eee Pad Transformer Prime

Az Asus Eee Pad Transformer Prime az iPad egyik legkomolyabb kihívója lehet, azonban egyelőre kérdéses, hogy a tiszteletet parancsoló hardverek és a legújabb Android-verzió együtt mire lesznek képesek.

Az Asus legújabb táblagépe az Nvidia Tegra 3 chipjére épül és az Android 4.0-s operációs rendszert használja. A táblagépként és a billentyűzettel együtt notebookként is használható Eee Pad Transformer Prime az Nvidia Tegra 3 öt CPU-magos chipsetjére épül. Az öt processzormag közül négy a számításigényes feladatokat hajtja végre, ezek egyenként 1,3 GHz-es órajelen üzemelnek. Az ötödik CPU-mag van állandóan használatban, tehát amikor nincs nagy szükség kiemelkedő teljesítményre, ezzel mintegy kiváltva a másik négyet, energiatakarékos módba kapcsolva az adott készüléket. Az öt CPU-magot egy 12 magos grafikus vezérlő egészíti ki. A Tegra 3 ötször nagyobb teljesítményre képes, mint az elődjének számító Tegra 2, ugyanakkor annál 20 százalékkal kevesebbet fogyaszt. Mindez természetesen kedvező hatással van az üzemidőre, az Asus 12 órás használhatóságot ígér. Ha az eszközhöz csatlakoztatjuk a billentyűzet mellett touchpadot is tartalmazó dokkolóegységet, akkor az üzemidő akár a 18 órát is elérheti.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Transformer Prime egy 263 x 180,8 x 8,3 mm méretű alumíniumházban kapott helyet, súlya 586 gramm és egy hátoldali 8 megapixeles, illetve egy elülső 1,2 megapixeles kamerával is felszerelték. Az összképet a 3,5 mm-s fejhallgató-csatlakozó, a mini HDMI-kimenet, a GPS-modul, a giroszkóp, egy gigabájt RAM, 32 vagy 64 gigabájt flashmemória teszi teljessé. A flashmemória mennyisége microSD-kártyákkal tovább bővíthető. Ezenkívül a Transformer Prime támogatja az IEEE 802.11b/g/n és a Bluetooth 2.1+EDR szabványt.

A beépített kamerák segítségével 1080p-s felvételek is rögzíthetők, míg a 10,1 collos, IPS+ paneles érintőképernyő felbontása 1280 x 800 és az üvege úgynevezett Gorilla-Glas, ami ellenáll a különböző sérüléseknek és karcolásoknak, továbbá erős napfényben is kiválóan olvasható. A panel 178 fokos betekintési szöget biztosít, a fényereje 50 százalékkal nagyobb, mint a hagyományos IPS-paneleknek, míg a pixelsűrűsége 145 ppi. Az iPad 2 pixelsűrűsége 132 ppi.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az első tesztek alapján a dokkolóállomás nélkül az Asus terméke vékonyabb és könnyebb az iPad 2-nél, ugyanakkor az eltérés csupán egyetlen mm és 15 gramm. A hardver meggyőző teljesítményt nyújtott, a különböző tartalmak megjelenítése zökkenőmentesen zajlott. Az Android és a különböző alkalmazások futtatása még az energiatakarékos üzemmódban sem okozott problémát a táblagép számára. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy míg a kereskedelmi forgalomba kerülő modelleken Android 3.2-es operációs rendszer lesz, addig a tesztgépre már az Android 4.0 került. Az Asus viszont jelezte, hogy hamarosan lehetővé fogja tenni minden vásárló számára az Android 4.0-ra való frissítést.

A 600 eurós bevezető áron a boltokba kerülő termék nem okozott csalódást a tesztelőknek, stílusos, gyors, jó anyaghasználat jellemzi, viszont van néhány dolog, ami zavarhatja majd a felhasználókat. Ezek egyike, hogy a portok egy részére nem került fedél, így gyorsan bekoszolódhatnak, továbbá a bekapcsológomb is megviccelhet majd néhány embert. Az is rejtélyes, hogy miként került az integrált hangszóró a tábla PC hátoldalának jobb oldalára? Ezek azonban apróságok, összességében az Asus új terméke jó reményekkel fut neki a versenynek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #8
    „Drágább mint egy netbook, de cserébe kevesebbet tud.
    Sőt notebook árban van. ”

    Az üzemideje meg háromszorosa egy net/notebooknak. Na?
  • Inquisitor #7
    Jó, mondjuk Brazos alapú eeePC meg 55.000 (igaz 2 hónapja csak 47 volt), azért az árában van, sőt. Többet tud mint sok 100 rongyos gép.
  • Inquisitor #6
    "kérdéses, hogy a tiszteletet parancsoló hardverek és a legújabb Android-verzió együtt mire lesznek képesek."

    Miért lenne a kérdés, az elődön is szépen megy a tulajok szerint.

    Drágának drága, mihez képest? Samsung Galaxy Tab vagy iPAD az olcsó?
  • Attila1234 #5
    Nagyon tetszik, de baromi drága. Ennyit nem ér meg. Mondjuk nem aggódom, mert a notebookok is drágák voltak egy ideig, most meg már, ha nem is fillérekért, de nagyon jó árban lehet venni jó minőségű gépeket. Most is vannak 60 rugós tabletek a piacon, de azok még elég gyengék. Szerintem max. egy év, és nem lesz kérdés az ár.
  • Doktor Kotász #4
    Drágább mint egy netbook, de cserébe kevesebbet tud.
    Sőt notebook árban van. Azért nem sikeresek, mert csak az Applenek van olyan tábora, aki olthatatlan vágyat érez a birtoklásra abban az esetben is, ha az irracionális választás. Core-i3-as laptopokat plakátolnak ki 130 ezerért.

    Ez olyan, mintha egy hétzenés kvarcórát annyiért adnának, mint egy rollexet.
  • Brati #3
    Na és ez: Újra támad a Matrjoska-laptop
  • skinnyman #2
    A legtöbb célra full kivált egy netbookot és teljes értékű tábla is emellett, sok netbookért önmagában is kérnek ennyit...
  • sanyicks #1
    Ennyi pénzért megint? Rá kéne jönni hogy ilyen összegekért ilyen cuccot csak vallásos fanatikusok vesznek meg ilyen cuccot. És vallásos fanatikusai csak az apple-nek vannak eddig... az asusnak nagyon kevés lehet.