Berta Sándor

Spark - nyílt forráskódú táblagép 200 euróért

A KDE egyik fejlesztője nyilvánosságra hozta egy nyílt forráskódú táblagép terveit. A Spark nevű 7 collos készüléket előre feltelepített Plasma Active kezelőfelülettel szállítják majd ki és 200 euróba fog kerülni.

Aaron J. Seigo évek óta a KDE fejlesztőcsapatának tagja. Ő volt a felelős a tábla PC-ken és okostelefonokon egyaránt használható Desktop Plasma és a Plasma Active nevű kezelőfelületek megalkotásáért. A Trolltech nevű cégnél és a Nokiánál azért fizették, hogy teljes munkaidejében a KDE-n dolgozzon. Ez a munkája azonban néhány hét múlva befejeződik, ezért a szakember új elfoglaltság után nézett. Így került szóba a Spark megalkotása, ami az első valóban nyílt forráskódú táblagép lehet. Az operációs rendszer Linux lesz, az alkalmazott programok mindegyike szintén nyílt forráskódú lesz.

A Spark az AMLogic 1 GHz órajelű processzorára és az ARM Mali-400 nevű GPU-jára fog épülni, ezt egészíti majd ki 512 megabájt RAM és egy 4 gigabájtos SSD-meghajtó. Emellett a készülék rendelkezni fog egy SD-memóriakártya bővítőhellyel és WLAN-modullal. A kapacitív érintőképernyője 7 collos lesz és támogatni fogja a multitouchot.


A fejlesztő úgy gondolja, hogy a Spark nem csak egy újabb termék lesz a piacon, hanem egy egyedülálló esélyt jelent majd a szabad szoftverek számára. "Végre van egy olyan eszköz, ami a saját feltételeink szerint kerül majd a piacra. Mi terveztük és úgy működik, ahogy mi szeretnénk" - közölte a fejlesztő. Segio máris együttműködést tervez az OwnCloud, a Kolab és a Kontact Touch projektek életre hívóival, azonban a program nem csak egy tábla PC piacra dobásáról szól, hiszen a készülékhez egy online bolt is tartozik majd. Ennek a kínálatában megtalálhatók lesznek a Gutenberg projekt könyvei, továbbá fizetős tartalmak és alkalmazások is. Segio azt egyelőre nem árulta el, hogy a Spark mikortól lesz elérhető, csupán annyit írt a blogbejegyzésében, hogy hamarosan megvásárolható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!