Napi Online

Csalódást keltő a Google nyeresége

Csalódást keltett a befektetőkben a Google negyedik negyedéves profitja. A várakozásoknál rosszabb eredménnyel rukkolt elő a Google.

A társaság profitja 2,71 milliárd dollár volot a negyedik negyedévben. Ez részvényenként 8,22 dollárt tett ki, ami magasabb az előző év hasonló időszaki 7,81 dollárnál, mégis csalódást okozott. A kisebb nyereség oka a gyorsjelentés szerint elsősorban az, hogy a növekvő tőkeberuházások miatt emelkedtek a költségek. Az egyszeri tételek nélkül számított nyereség részvényenként 9,50 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 8,75 dollárról. E mutató tekintetében elemzők részvényenként 10,49 dolláros nyereséget vártak.

Az árbevétel 25 százalékkal 10,58 milliárd dollárra nőtt, ez is elmaradz azonban néhány százalékkal az elemzők várakozásaitól. A gyorsjelentésben Patrick Pichette, a társaság pénzügyi igazgatója külön felhívta a figyelmet, hogy a Google jelentős tőkeberuházásokat hajtott végre, így adatcentereket, szervereket és hálózati eszközöket vásárolt. Ennek eredményeként a társaság árbevételhez arányosított kiadásai 30 százalékról 32 százalékra nőttek. Szintén költségnövelő tétel volt, hogy a Google az utolsó negyedévben 1114-el 32 467 főre emelte alkalmazottainak számát, míg az előző év egészében csaknem nyolcezerrel növelte munkatársainak létszámát.

Ugyanakkor a gyorsjelentésből az is látszik, hogy a Google mobil operációs rendszere, az Android sikeresen működik. Az okostelefonok tekintetében már piacvezetők több mint 50 százalékos részesedéssel. Jelenleg több mint 250 millió darab Android operációs rendszerrel működő eszköz van a piacokon, az alkalmazások letöltésére alkalmas Android Market letöltései pedig felülmúlták a 11 milliárdot. Mindenesetre a piacon csalódással fogadták a számokat, a részvény 9 százalékos mínuszban forgott a hír megjelenését követően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #7
    Teljesen igazad van: már 10 éve azt kellett volna mondaniuk, hogy nem adnak egy fillér hitelt sem. Sőt alapvetően abszolúte nem kellene egy országot sem hitelezni, mert marginális azok köre, akik ténylegesen vissza is fizetik az államadósságukat (hirtelen csak Oroszország jut eszembe). És ugye ehhez alap, hogy az ország költségvetése szufficites legyen.
  • Komolytalan #6
    Ez tény, de azt is nézd meg hogy ahhoz hogy google részvényt vegyél készpénzért, és annak belátható időn belüli reál értéken való megtérülését várd, éppen hogy kell az exponenciális növekedés. Egy google részvény 639 USD-be került - ez soká jön össze az évenkénti 8.22-ből (ami a cikk szerint még csak nem is osztalék). Pláne úgy, hogy aki 639-ért vette, annak másnap már 586-ot ért, vagyis 1 nap alatt elbukott kb 6.5 évnyi osztalékot.

    Más kérdés hogy az egész részvénypiac csak egy játék, gazdagoknak, és csak nagyon laza szálak fűzik a reálgazdasághoz.
  • sanyicks #5
    igen, és kb ilyen elemzők minősítgetnek országokat. És ha ez még nem elég, a véleményük megfelelő összeg megfelelő bankszámlájára utalása után, az utaló fél kívánsága alapján változik.
  • asgh #4
    Ha valami nem nő, akkor kongatják a vészharangot. Ha valami nem nagyobb ütemben nő, mint az előző időszakban, kongatják a vészharangot. Azaz ami nem exponenciálisan gyarapszik, az máris feketelistára kerül. Így lehet spekulációs céllal manipulálni a közhangulatot.
  • artschi #3
    Mindig igaz volt az, hogy ha valakinek rengeteg pénze van, az még többet akar... ezek megennék a saját szarukat is 10 fillérért...
  • Narxis #2
    Nem tudom, hogy mégis mit vártak ilyen világgazdasági helyzetben... Előző időszak eredményeit felülmúlták, komoly nyereség, de úgy látszik egyeseknek semmi sem elég.
  • endrev #1
    Na igen, amikor az elemzők nem számolnak a szükséges kiadásokkal. Az elemzés csalódáskeltő, nem a Google nyeresége.. :D