MTI

Elindította tömegközlekedési útvonaltervezőjét a Google

Elindította a Google budapesti tömegközlekedési útvonaltervezőjét, amelyhez megjeleníthető vonalhálózat és menetrendi táblázat is kapcsolódik.

Az amerikai cég új szolgáltatását ma mutatták be Budapesten. A Google térképen a megállókat szimbolizáló ikonok pontos helyükre kerültek, illetve a csomópontokban nem egy ikonra kattintva nézhető meg, mely járatok érintik az adott állomást, hanem minden egyes megálló külön jelzést kapott. Ezekre kattintva az útvonaltervező grafikusan is megjeleníti annak a járatnak az útvonalát, amely az adott megállóból indul. Feltünteti a legközelebbi két indulási időpontot is, a járatszámokra kattintva pedig a teljes menetrend is megtekinthető.

Az útvonaltervezővel percre pontosan megtudható, hogy a város egyik pontjáról a másikba mennyi idő alatt lehet eljutni, ennek kiszámításánál az átszállások közötti várakozási időt is figyelembe veszi a rendszer. Ha több variáció is lehetséges, akkor a felhasználó választhatja ki a számára megfelelőt. Heal Edina, a Google Magyarország vezetője hangsúlyozta, hogy a szolgáltatás a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV együttműködésével jött létre, és a továbbfejlesztésben is számítanak a két cégre. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltatás népszerűbbé teszi majd Budapesten a közösségi közlekedés használatát.


Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója azt mondta, nemcsak új járművek beszerzésével kell versenyképesebbé tenni a közösségi közlekedést, hanem ki kell használni az okostelefonok, valamint az internet adta lehetőségeket is. Fontosnak nevezte, hogy legyen az interneten jó minőségű utazástervező, a Google térképszolgáltatását nagyon sokan ismerik, bíznak benne, szívesen használják, ezért is fogtak össze az amerikai céggel. A rendszer további fejlesztése is lehetséges, a menetrendi változásokat napi szinten figyelik, de rövidesen lehetnek percről-percre figyelő szolgáltatások is. A rendszer összekapcsolható a BKV Futár szolgáltatásával is, amely GPS-alapú járműkövetést tesz majd lehetővé - mondta Vitézy Dávid.

Ahhoz, hogy a Google használni tudja a BKV menetrendjét, az azt tartalmazó adatbázist a fejlesztők számára kompatibilissé kellett tenni, ezzel együtt az összes hibát kijavították benne. Vitézy Dávid közölte: ezt az adatbázist minden fejlesztő számára ingyenesen hozzáférhetővé tették a BKK honlapján, így más szoftverfejlesztő cégek is készíthetnek útvonaltervező alkalmazásokat okostelefonokra. Kérdésre válaszolva közölte, a MÁV-Start és a Volánbusz felé is jelezték, hogy hasonló módon át lehet alakítani az adatbázist, így nem csak Budapest, de az egész agglomeráció tömegközlekedése elérhető lehet a Google térképszolgáltatásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #3
    A BKV Utazástervezője még mindig sokkal jobb, mint a Google-ba integrált BKV Útvonaltervezője...

    Akárhogy próbálkozom, a Google oldalon mindenképpen arra akar rákényszeríteni, hogy a Moszkva tértől (bocsi már Széll K. tér) GYALOG menjek végig a Margit körúton... :-[[
    Egyedül akkor ajánlja fel a 4-es, 6-os villamost, ha a Margit-híd budai hídfője a célállomás (vagy messzebb)...
    Persze, ekkor is olyan baromságot javasol, hogy a 4-es villamosra a Széna téren szálljak fel, holott a Moszkva téren (bocs, de nekem már csak ez marad) is felszállhatnék (az 59-es villamosról egyszerűbb lenne ott az átszállás)...

    Nos, a BKV-s Útvonaltervező hibátlanul megadta az úttervet, "neki" eszébe sem jutott, hogy gyalogoljam végig a Margit körutat... :-))

    Több más útvonalat is kipróbáltam a Google-BKV útvonaltervezőjében a környékemen és szinte minden esetben baromságokat javasolt, úgyhogy köszi, ezt nem fogom használni!... :-[[
  • redfish #2
    Látom, te már a médiatörvény ellen is tudsz védekezni!...
    ÜGYES!...
  • PetiX87 #1
    d(^^,)