42
  • Komolytalan
    #42
    16x pixelszám az adott algoritmussal 16x méret, és 16x gyorsabb HW igény. Kisebbre tömörítő algoritmus meg általában lassabb. Szóval teljesen reális a 800GByte, 2 órás filmre, pláne ha 3D. Meg egy Fermi a tv-be a lejátszáshoz... Ha utána számolsz akkor az is kijön hogy a tömörített stream átvitele durván 900Mbit/sec sávszél igényt jelent, ami a gigabites hálókártyán is szép teljesítménynek számít, ráadásul ezt a 7200RPM-es diskek legfeljebb RAID0-ban tudják. SSD ekkora nincs, szóba jöhet még 10000RPM-es Velociraptor - de abból 2-re megy fel egy film, vagy esetleg valami SAS disk - végül is a tv ára mellett az már aprópénz...
  • narumon
    #41
    Nekem 46" van ennél nagyobbat egyelőre nem tervezek. Van aki a felbontást nézi én inkább a filmet.
  • globint
    #40
    Nem feltétlenül kell a 7680 x 4320 pixeles felbontáshoz egy filmnek 800 Giga. Egy fejlett tömörítés is megteszi.
    :-)
  • Komolytalan
    #39
    Engem mondjuk jobban izgat a tv minősége, mint mérete, mivel 40 colos is elég neccesen férne el a szekrénysorban. Az OLED jó dolog, 2 éve is egyértelmű volt számomra hogy a következő tvm OLEDes lesz, csak azt nem tudtam mikor. Most tudom: 5 év múlva, mikor 500eur-ért kapható lesz 32-40 col környéki, mindent tudó.
  • viasz
    #38
    Van akinek meg a kamerás változat is elég. Ízlések és pofonok. Nekem ha már FullHD TV-m van, akkor legyen is kihasználva. Így 720p-s filmnél gyengébbet nem nézek. Kivétel persze a TV-adás...
    Alapvetően szerintem sincs értelme a felbontás hajkurászásának kb. 40 colig, addig bőven elég a FullHD. Viszont 50-60 colnál már szerintem kevés az 1080p. Vagy elég messziről kell nézni :))
  • narumon
    #37
    Meg (szerintem) kurvára nincs értelme a felbontás hajkurászásnak filmek esetén. FullHd bőven elég, de engem még most sem zavar ha a FullHD tévémen egy SD divxet nézek, főleg elnézve a filmkínálatot. Olyan mint a 3D tévé. Demozni jó, de hogy folyamatosan azt nézze az ember? Hagyjanak már békén.
  • zord01
    #36
    Júújjjj arra emlékszem. Nem is volt ez olyan régen. :):):)
    MM-os akció volt, 4 milla volt egy plazmaTV és az első 20 vásárló kapott mellé egy Suzu Swiftet. De mókás volt...

    No most meg 120 rugó egy olyasmi kategóriás plazma TV. (A kocsi még mindig többet ér, úgyhogy az volt a jobb befektetés :))

    Ebből látszik, hogy átlagfogyasztónak nem éri meg csúcstechnológiát venni. Nem nyújt annyival jobb felhasználói élményt, mint amennyivel többe kerül.
    Értsd egy 10-20-szor drágább TV-n is max 2-szer lesz jobb tévét nézni. Az is csak az első pár napon, héten, míg meg nem szokod.

    Amúgy az oled nagy rákfene nyavaja. Kb 2002 óta 2-3 évente bejelentik, ha na most már aztán hűdenagyon el fog terjedni idén, aztán minden évben kiderül hogy baromira nem.
    Emlékszem 2002-3 volt az első év, aztán eltűnt a dolog, 2006-ban megint biígérték, aztán semmi, majd a Sony kezdte el tolni a dolgot, majd jól le is álltak vele, 2009-ben, és végül most. Meglepődnék, ha jövőre már standard árúcikk lenne az OLED-TV.
    Kicsit így volt ez az E-könyv olvasókkal, azt is 2000-es évek elején harangozták be, aztán elhalt, 2006-ban megint volt egy hipe, de csak 2 éve elérhetőek normális minőségben, emberi áron.
    Majd egyszer az oldd is eljut oda, de szerintem még leglább 3-5 év. Ne legyen igazam.




    Más: 7680 x 4320 pixeles felbontásban mekkora helyet foglal el egy film?? 800 Giga??? (Ugye natív 16szor akkora felbontás, mint ma a Full HD. Mert akkor a HDD (és az optikai drive) piacnak nagyon meg kell emelnie az elkényelmesedett hátsóját, és valamit nagyon ki kell találni, mert az nem móka, hogy egy 2 terrás HDD-n 2 film fér el... Nagyjából itt látom ennek a technológiának a vesztét. Vagy legalábbis el lesz temetve, míg utol nem érti a többi hardverkövetelmény...
  • Inquisitor
    #35
    Ha keveset gyárt, ha sokat, a gyártás, gyártátósór előkészítése, stb. ugyan annyiba kerül. Magyarul minél többet gyártanak le, annál olcsóbb lesz. Minél kevesebbe fog kerülni, annál több igény lesz r, így még többet gyártanak és még olcsóbb lesz. Stb.
    Az első plazma TV-hez itthon ajándék Suzuki autó járt. Most azért már olcsóbb. De amikor anno az egyik mérnök a nyolcvanas évek elején kiötlötte, akkor a gyártás még megfizetehetetlenül drága lett volna.
  • globint
    #34
    Ja, biztosan...
    Gondolod, ha meglenne a technológiájuk hozzá, nem vágnák a Sharp képébe?
    A Sharp elkészítette a 85" Tv-jét 7,680 x 4,320 pixeles felbontásban.
    Ez a kis LG meg dicsekszik a maga OLED-jével.
    Nagyon szegényes.
  • DjDano
    #33
    Te vagy a fogyasztói társadalom haszonélvezőinak a rémálma :)
  • denes123s
    #32
    Szerintem ha akarnak, akkor csinálnak oled-ből is full hd-nél nagyobb felbontásút.
  • globint
    #31
    Az egyik erölteti az OLED technológiát, jajj, most nagy képernyővel, hogy oda ne rohanjak......, :-(
    A másik meg jön a Super Hi-Vision szabvánnyal, aminek felbontása 7,680 x 4,320 pixeles. Na az már valami! Tű éles 3D képek! Az a király, nem a nagy képernyős alacsony felbontású OLED Tv......
  • Szefmester
    #30
    Az új technológiák mindig megfizethetetlenek az egyszerű ember számára. Anno a gépbe egy cd író 100.000 Ft feletti áron jelent meg. Már a DVD olvasók voltak a menők amikor én majd 20e Ft-ért hozzájutottam egy CDRW meghajtóhoz. az első DVD-olvasó-CDRW kombó meghajtóm 24e-ért vettem, de akkoriban még a DVD írók messze 50felett voltak. Amikor megjelentek a BD írók mi áruk volt? Ma ha venni akarsz egy optikai meghajtót ami nem BD akkor 6e-10e között már a DLDVDRW-lightscribe írókat vágják hozzád, és 30e körül már veszed a BD írót.

    Ugyanez volt a monitoroknál is... eleinte horror összeget elkértek azokért az LCD-kért amiket ma már eladni sem mernének annyira szutykok. Ez az OLED tv ugyanez. Most aki villogni akar az megveszi, és majd a 3.-4. generáció környékén már az is megveheti aki hosszabb távra vesz készüléket. Nekem még most is egy 16:9es crt TV-m van, és a monitorom is csak egy 17"os 797MB-s samu crt. Erre szokták páran azt mondani hogy igénytelen vagyok. Én meg azt hogy itt legalább nincs utánhúzás, és a képminőség sem romlik ha más felbontásban futtatok valamit mint a natív. Bár már tervezem a cseréjét, de azért 7 év alatt sem jött elő semmi hiba a monitoromnál. Az ismerősöm meg aki LCD-t vett abban az időben már a 3. monitort használja... vajon ki járt jobban?
  • zord01
    #29
    Még nagyon nem éri meg. Én már csak tudom.

    Ez a cucc most másfél milla, és egy ugyan ekkora plazma 160k. Tizede.
    Anno 2000-ben vettünk egy 150 centis Sony projektoros TV-t. 1.8 milláért.
    Nos mondanom sem kell, hogy ez a technológia a maga 800*600-as felbontásával, és a fakó színeivel, a 70 kilógrammos súlyával, és a horror-terror fogyasztásával mára ISZONYAT elavult.

    Azóta is ott rohad a nappaliban, mert egy ruppót nem ért, nincs szívem kidobni, és tekintve, hogy majd két milla volt, nem is akarom eladni bagóért. Talán valami hobbi gyűjtő adna érte 30-40k-t, de annyiért nem adom, amennyiért meg adnám, ember nem veszi meg.

    Szóval nem értemes drága cuccot venni, mert 2-3 év elteltével negyedáron megkapod, 4-5 év múlva meg tized áron.

    Pesze akinek nem számít a pénz, annak ok, de én tanultam ebből az esetből.
    Felesegesen nem szórom ki a dellát.
  • puntocsento
    #28
    thsanyi5: minden nézőpont kérdése. gyerekkoromba jött be a videómagnó. akkor kb. 100.000ft volt. és nem keresett az átlagember 10e ft-nál többet. tehát közel az is 1 évi fizetés volt. és azt is megvették az emberek. vagy amikor bejött a dvd lejátszó. nekem 99-be volt egy sony dvd ami 220e ft volt. és akkor is jóval kevesebb volt az átlag kereset. és azt is akkor elégsokan megvették.
  • thsanyi5
    #27
    Az a 4 mm tényleg a tv vastagsága vagy csak a kijelzőé aztán jön rá valami burkolat is? Ilyen vastagság mellett attól tartanék, hogy eltörik a kezemben míg felrakom a falra. Bár ezen az áron emiatt még nem kell aggódjak. Ha képességeihez képest jó is az ára, egy átlag embernek mégis több mint egy évi kemény spórolás lenne hacsak nem kettő.
  • who am I 7
    #26
    vagyinkább crt
  • who am I 7
    #25
    plazma a csúcs, de csak ha 60 collos félkilowattos
  • Sir Cryalot
    #24
    Ne hagyjátok magatokat rászedni, megbizhatatlan cég , megbizhatatlan technológiával, koppanni fog aki erre számit, a sony vitája épp koppanóban van, apple meg nem fog oleddel foglalkozni. Talán világitásnak jó lesz.
  • Sir Cryalot
    #23
    ahogy elnézem Alexease -t is beszopatták itt elég keményen #6
  • Sir Cryalot
    #22
    vaporware, csak befektetőket szivatják az amoled-el, meg az olyan őstrollokat mint "vers".
  • Mardekár
    #21
    Azért vicces azt is látni, hogy egyesek azt hiszik, hogy a bányából kopácsolják ki az OLED tv-ket. xD Persze az árat leginkább azt dobja meg, hogy a meglévő termékekhez és értékükhöz képest mennyit nyomnak ezek, de illene nem elfeledkezni a szerencsétlen koreai munkások fizetéséről, munkájáról, a tervezésről, a technikáról, az alapanyagok kitermeléséről, az igazgató luxus hajójáról, amit szeretne még az év végén megvásárolni... na jó az utolsó csak poén volt, de persze az is benne lehet lol
  • narumon
    #20
    Mondjuk az előállítás ára köszönő viszonyban sincs az eladási árral, és nem a haszon miatt, hanem mert ki kell fizetni a kettő között még, szállítást, nagykert, kiskert, adókat, vámot, munkaköltségeket, stb stb.
    Ezért lehet az, hogy egy terméket legyártani 1000 Ft, de ha 3000 Ft alatt adod el az gyakorlatilag veszteséges.
  • puntocsento
    #19
    l300d: ez így van. semmit sem annyiért adnak, amennyibe, nekik kerül. hanem amiért reális. egy pl. a csajom vett egy sminkes táskát. 12.000ft-ért. 6db papírvékony alulemez az egész. ha az előállítása 500ft-nál többe kerül, megeszem a kalapom.
  • gothmog
    #18
    Ez hogy érted? Azt akarod mondani hogy a Mikulás nem létezik?

    ...

  • l300d
    #17
    aki azt hiszi hogy barmely elektronikai termek az eloalitas koltsegei miatt kerul annyiba amennyibe kerul az szerintem a mikulasba is hisz:) ami ugy nem is baj egy bizonyos eletkorig:)
  • GabenBFG
    #16
    Először ki kell fizetni a fejlesztést. Először piacra dobják a "zászlóshajót" túlárazottan ezután jöhetnek a "parasztoknak" szánt olcsóbb és/vagy kisebb modellek.
  • mad mind
    #15
    Egy 36-osra vevő lennék. De másfél milliót nem ér.
  • viasz
    #14
    Van egy olyan érzésem, hogy a samu is hamarosan bejeleni hasonló TV-jét. Elég gyanús volt ez a decemberi akció, miszerint a garanciát 2-ről 5-évre emelik, és egyéb kiegészítőket adnak ajándékba, stb.
    Mint aki ki akarja söpörni a raktárkészleteket.

    A 1,5millió relatív tényleg nem drága a mérethez, és az új technológiához képest. Ez az ár gondolom hamar csökkenni fog.
  • Sippie
    #13
    Másfél milla?
    Nem aszonnyák hogy olcsóbb a gyártása, akko mi a faszér ennyi?
  • DjDano
    #12
    Az AMOLED egyik legnagyobb erénye a minden technológiánál kedvezőbb fogyasztás, a LED háttérvilágítású LCD-t simán leverik. Az 55 colos LED-es LCD TV-k 120-150 Watt körül fogyasztanak, tehát az AMOLED 100 W körüli fogyasztása igenis reális.
  • grebber
    #11
    Remélem még megélem azt amikor ezek lesznek monitorba is emberi áron!
  • Motoroj
    #10
    Egyáltalán nem drága.
  • Segal
    #9
    Q3-ba érkezik és 8000 dollár lesz az ára!
  • kjhun
    #8
    80-100W-nál többet szerintem, de csak tipp. Ha csak nem 200W körül.
  • flashpointer
    #7
    mennyit fogyaszthat egy ilyen?
  • Alexease
    #6
    Kim Jong-un ilyenkor milyen arcot vaghat?!:)))))))
  • kjhun
    #5
    .... A szokásos RGB-színeket a fehér egészíti ki. Ez kissé szokatlan, amit láttam 4 színt használó lapos tv-t, ott sárga volt a negyedik. Amúgy ha a 3 alapszínt összekevered, akkor is fehéret kapsz. Sárgát meg piros és a zöld szín keverésével állíthatod elő.
  • Motoroj
    #4
    Semmi. Az AM azt jelenti hogy aktív mátrixos, ilyen szempontból olyan mint az LCD TV-k. Passzív mátrixosat egyszerűbb kijelzőknél használnak.
  • denes123s
    #3
    Üdv!
    Valaki el tudná magyarázni, hogy van-e különbség az OLED és AMOLED tévék között? Ha igen akkor mi az és melyik a jobb? Miért?
    Köszi! :)